A 26-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus: Sărbătoriți treizeci de ani de la Revoluție printre cărți și oameni!

La Romexpo a început pe 20 noiembrie a 26-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus, devenit în vreme cel mai mare târg de carte din România. Expoziția, deschisă până pe 25 noiembrie, e organizată de Radio România.

„A fost nevoie de treizeci de ani să ajungem și noi copreședinți,” îi spunea jovial Mircea Dinescu lui Ion Caramitru în fața zecilor de jurnaliști și cititori prezenți la deschiderea Târgului. În acest an, târgul de carte Gaudeamus marchează trei decenii de la Revoluția din 1989 iar copreședinții lui sunt poetul Mircea Dinescu și actorul Ion Caramitru.

La deschiderea oficială a Târgului: Cătălin Cârnu, amfitrion, Ion Caramitru și Mircea Dinescu, copreședinți ai Târgului, și Marius Furdui, director de programe la Radio România


Această alegere făcută de Radio România, care organizează târgul de 26 de ani, nu este întâmplătoare. Acum treizeci de ani cei doi, poetul și actorul, erau cei care le spuneau românilor, din legendarul studiou 4 al Televiziunii că Ceaușescu a fugit și că oamenii ieșiți în stradă învinseseră. Au fost în acele vremuri simbolul Revoluției române. Astăzi, unul este directorul Teatrului Național București, celălalt este poet, jurnalist și, cum îi place să spună, bucătar de televiziune.

Ion Caramitru spune că face parte dintre cei pentru care cartea nu este substituibilă cu formele ei digitalizate. O carte e o carte, s-o răsfoiești, s-o miroși. Iar el a răsfoit cărți de când se știe. Mircea Dinescu, volubil ca de obicei, mai serbează ceva: după foarte multă vreme de tăcere, își lansează la acest târg un volum de versuri. Adică nu e doar copreședinte, este și exponat. Volumul care este „probabil că ultimul” după cum spune Mircea Dinescu, pentru că nu prea mai are chef de scris, se numește „Scaunul cu trei picioare” și este un elogiu adus simplității.

În lume e mai greu să fii simplu decât complicat.


A scris niște „nimericuri” după modelul limerick-urilor lui Edward Lear. Le-a scris pe ciocolată, pe etichetele sticlelor de vin. Dar și în volumul său de versuri care se va întâlni cu cititorii la acest Târg de carte. Este optimist: își amintește că după 1990 (a fost primul președinte al Uniunii Scriitorilor de după Revoluție) cultura scrisă pierduse teren important în fața televiziunii. Acum, crede el, se produce un reviriment al cărții. Un târg, spune Mircea Dinescu, le oferă oamenilor ocazia să poată pipăi o carte... ba chiar și un autor, „căci și asta contează.”


Adevărul e că mulți editori speră să supraviețuiască de la o ediție la alta a celor două târguri tradiționale, Bookfest și Gaudeamus, iar cea mai mare problemă organizatorică este ca târgul să nu se transforme în talcioc. Piața de carte scrisă este în involuție și statisticile spun că românii nu dau mai mult de 3-4 euro pe an pe cărți.
Chiar și târgul Gaudeamus din acest an are ceva neterminat sau poate doar neîmplinit. Adevărul că mereu, în prima zi, expoziția e ca o floare încă pe jumătate îmbobocită și nu e altfel nici în acest an. Mai sunt multe standuri care-și așteaptă ocupanții întârziați. Însă altele au trecut deja la lucru chiar dacă vremea închisă face ca oamenii să nu se înghesuie încă pe culoarele târgului.


Dar să fim optimiști. Târgul abia a început. Iar spațiul expozițional se întinde pe 8000 de m2 plini încă de la primele ore, după deschidere, de grupuri de copii care se iau la întrecere, recită și desenează. De altfel, ca în fiecare an, expoziția va fi nu numai un loc de întâlnire cu sutele de mii de volume expuse în standuri, ci și cu scriitori, actori, personalități. Sunt programate peste nouă sute de evenimente: lansări și prezentări de carte, conferințe și mese rotunde, simpozioane și întâlniri cu cititorii.


Radio România, susțin organizatorii, este singura instituție media care finanțează și organizează un târg de asemenea amploare la nivel mondial. Nu ar fi putut face acest lucru, afirmă Marian Frâncu, director de programe, fără susținere oficială. Îmi spune că este prima dată când târgul are un spațiu mult mai mare decât anii precedenți. „A fost o cerere foarte mare din partea editurilor”, îmi explică el. În plus, mai este un spațiu excedentar: cel virtual, al undelor radio. Aceasta și pentru că, spune el, Radioul încurajează cartea oriunde s-ar afla și orice formă ar avea, indiferent dacă e o carte de hârtie sau una digitală, un e-book.

Așadar, mai sunt patru zile de târg pline de scriitori, actori sau simpli cititori, de noutăți, reeditări sau cărți de anticariat, cu gadget-uri de birotică, proiecții de film și spații de loisir, unde să zăboviți la o cafea cu cel mai bun prieten - o carte.