Judecătoarea Andrea Chis a susținut că nu există la mapa electronică actele în baza cărora s-a acordatul punctajul la concursul pentru ocuparea acestui post, concurs pe care Adina Florea l-a câștigat.
"Ni se cere să validăm un concurs fără să avem niciun fel de acte care au stat la baza acestui concurs. Vă cer să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte, cum a fost calculat punctajul", a spus Andrea Chis în plenul ședinței.
Unul dintre contestatarii acestei numiri, mai exact a înființării Secției Speciale, a fost chiar ministrul justiției Ana Birchall, care a prezentat rezultatele unui raport întocmit de un grup de lucru înterministerial și care nu recomandă funcționarea Secției Speciale în actuala formă. ”S-au desprins două concluzii majoritare pe care vi le pun la dispoziție. Vă informez că aceste concluzii majoritare nu susțin funcționarea în forma actuală a acestei secții”, a spus Birchall. De altfel, ministrul a prezentat acest punct de vedere și într-o conferință de presă. Birchall a atras atenția în CSM că ”în aceste zile se redacteaza Raportul MCV”.
Reamintim că MCV, dar și rapoartele GRECO, Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene atrag atenția asupra pericolului pe care Secția Specială l-ar putea reprezenta pentru independența magistraților și recomandă desființarea Secției.
Ministrul justitiei a avut în timpul ședinței un conflict cu șefa CSM, Lia Savonea, o apropiată a PSD, care a somat-o să spună dacă a semnat o foaie de parcurs cu procurorul general al SUA, William Barr, cel care a invitat-o în State și și-a arătat susținerea față de Birchall în momentul în care aceasta urma să fie schimbată din funcția de ministru.
"Foaia de parcurs, doamna ministru!", a insistat Savonea după replica lui Birchall că "O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea".
Câteva controverse au fost și cu judecătoarea Gabriela Baltag (susținută de Victor Alistar), care i-a reproșat că ”își permite să facă discuții pe o temă care nu e pe ordinea de zi”.
Printre cei 10 membri ai CSM care au cerut amânarea validării Adinei Florea se numără, potrivit surselor Europa Liberă, judecătorii Andrea Chis, Florin Deac, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan.
Procurorul Bogdan Pirlog, unul dintre candidații la șefia SS, a solicitat și el CSM să amâne validarea rezultatelor concursului.O poziție similară a avut-o și Asociația pentru Apărarea Statutului Magistraților, care contestat Secția Specială încă de la înființare.
Este a cincea amânare a numirii lui Florea, anterioarele având loc în condițiile boicotului ședinței CSM, unde nu s-a reușit întrunirea cvorumului. La ultima ședintă, de exemplu, au fost prezenți doar 14 membri.
Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru șefia Secției Speciale, organizat în perioada 15 mai - 18 iunie 2019, post rămas vacant după numirea procurorului Gheorghe Stan judecator la Curtea Constituțională.