Actualizare sâmbătă - 13 ianuarie 2024 0ra 18.00. Fermierii s-au întâlnit sâmbătă după masă cu ministrul Agriculturii Florin Barbu și au spus ulterior că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern.
Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş, a spus că totuși protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere.
Actualizare sâmbătă - 13 ianuarie 2024 0ra 12.00. Fermierii și transportatorii continuă protestele și sâmbătă, la intrarea în București. Oamenii au ieșit în stradă din cauza majorărilor de taxe și scumpirilor cărora nu le mai pot face față. Vineri negocierile de la Guvern au eșuat.
Reprezentanţii Guvernului au transmis calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară.
Astfel, sâmbătă de la ora 12.00, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor cu cei de la Ministerul Agriculturii.
De la ora 13.00 e programată o întrevedere cu cei din Ministerul Transporturilor, de la ora 14.00 cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi de la 15.00 cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.
Actualizare - Consultările protestatarilor cu premierul Marcel Ciolacu nu au schimbat cu nimic situația din stradă. Centura Capitalei a fost blocată. După Chiajna și Chitila este blocată cu tractoare și camioane ale protestatarilor.
Guvernul a transmis vineri seara, după consultările premierului cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, că au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, că se caută soluții la cele 40 de revendicări și că se vor organiza grupuri de lucru.
Reprezentanții transportatorilor și femierilor au anunțat la finalul întâlnirii că protestul va continua și că decizia de a continua sau nu protestul în stradă aparține fiecăruia dintre participanţi, transmite News.ro.
A fost stabilit un calendar de întâlniri între reprezentanții celor care protestează în stradă și și cei ai ministerelor și instituțiilor cu atribuții în rezolvarea cererilor protestatarilor.
Primul grup de lucru se va reuni luni pe teme de agricultură, iar marți cel pe teme de transporturi. Miercuri va avea lor întâlnirea care privește problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.
Sursa menţionată a adăugat că dialogul va continua pe marginea soluţiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate şi avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt.
Alături de premierul Ciolacu la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacşu și şeful cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu, precum și prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, care a discutat joi seară cu protestatarii în stradă în încercarea de a bloca avansarea lor spre Capitală.
Din partea transportatorilor şi fermierilor au participat: Şerbănescu Constantin, Cercel Ionuţ-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruş Dănuţ, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.
Știrea inițială
Zeci de autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole participă pentru a treia zi consecutiv, la un protest care are loc pe şoseaua de centură a Capitalei, transmit News.ro și Agerpres.
Un reprezentant al transportatorilor, Alex Perțea, citat de Agerpres, spune că angajații firmelor de transport s-au adunat spontan pentru un nou protest în zona localității Afumați
„Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură", a spus Alex Perţea.
El a mai spus că la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.
Mai multe organizații ale fermierilor au transmis că se solidarizează cu membrii care protestează în mai multe județe și la intrarea în București.
„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise şi preşedintelui României, premierului României şi tuturor miniştrilor din Guvern”, transmite un comunicat al organizației Forţa Fermierilor.
Poliția a blocat joi seara intrarea transportatorilor și a fermierilor în Capitală cu tractoare și camioane cu care voiau să ajungă la sediul Guvernului.
Fermierii cer ca protestul lor să nu fie folosit politic. Ieri, la protest au ajuns George Simion, președintele AUR, și Diana Șoșoacă, președintă a partidului SOS România.
Fermierii au spus că nu au nicio apartenență politică și că sunt pașnici, după ce Simion și Șoșoacă au instigat la spargerea blocadei impuse de Poliție.
Îți mai recomandăm Fermierii și transportatorii forțează intrarea în București. Simion și Șoșoacă respinși de protestatariProtestatarii cer ca transportul rutier să fie recunoscut drept „drept sector economic strategic” și să fie susținut în condiţiile în care, spun transportatorii nemulțumiți, sectorul este cel mai mare exportator de servicii din România, aducând peste 5 miliarde de euro anual în economia românească.
Protestatarii au o listă de revendicări:
- plafonarea prețurilor RCA;
- evitarea unor duble taxări;
- măsuri de fluidizare a traficului prin vămi;
- acordarea alocației de cazare fără documente jutificative și în mediul privat, așa cum se întâmplă în sectorul bugetar;
- introducerea unei alocaţii de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă;
- reglementarea unei legi anti-dumping care să pedepsească prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate;
- posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport;
- controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României să se facă așa cum se face și în cazul celor românești;
- ușurarea accesului camioanelor românești în Portul Constanţa, aglomerat de fluxul mare de camioane ucrainene.