A zecea zi: Ultima, dar este abia începutul

Romanian Writer I.L. Caragiale

La ora 12 trebuie să vă faceți timp să mergeți la Sala Mare a HUB-ului Festivalului Național de Teatru pentru a-l vedea și asculta pe Silviu Purcărete în dialog cu Marina Constantinescu, directoarea Festivalului. Purcărete este parte a tezaurului viu al culturii naționale și internaționale, a regizat în toate teatrele mari din România și în multe altele din lume. A colaborat cu importante instituții muzicale (Scottish Opera, Wienner Staatoper) pentru a pune în scenă opere în montări care au stârnit entuziasmul criticilor.


Marina Constantinescu are o lungă istorie de respect și admirație pentru Purcărete, despre care a scris chiar o carte, Danaidele – istoria unui spectacol. Se va discuta, cum altfel? nu doar despre teatru și artă, ci și despre destinul României într-o istorie labirintică și plină de lovituri economice, sociale, de teatru, de stat...

Pe seară la ora 18 trecute fix sau la 21 la Sala Majestic a Teatrului Odeon aveți întâlnire cu Chiritza. Reprezentația este inspirată din creația lui Vasile Alecsandri și Matei Millo dar Chiritza în concert este un spectacol Ada Milea iar cânticelele comice sunt compuse de ea și Anca Hanu, cea care joacă în rolul Chiritzei. Este o producție pe care o datorăm Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj. În distribuție îl regăsim și pe Cristian Rigman, dar și pe alți mai vechi colaboratori ai Adei Milea. Miron Maxim, de pildă, a jucat în spectacolul Insula, după Gellu Naum. Sânziana Tarța a jucat în alt spectacol al Adei Milea, Apolodor, și el inspirat din opera lui Gellu Naum. Milea, Hanu, Rigman lor adăugându-li-se și Bobo Burlăcianu și uneori Sânziana Tarța alcătuiesc un cvartet/grup muzical binecunoscut care a descrețit frunțile multora cu realitatea lor alternativă, burlescă, gellunaumescă. Un spectacol în care planurile temporale ale trecutului și prezentului se vor intersecta comic, grotesc, satiric.


În fine, nu uitați de expozițiile vernisate cu ocazia Festivalului și care încă mai pot fi văzute. În Foaierul Sălii Studio a Teatrului Național, Expoziția de fotografie May B, un comentariu vizual al spectacolului May B al coregrafei Maguy Marin în 22 de fotografii realizate de Jean-Louis Fernandez și Laurence Daniere. Ele reprezintă, de fapt, scene din timpul machiajului, momente ale montării, adică o istorie a îndelungului proces de transformare a actorilor pentru spectacol, mise-en-abîme al actului creației și interpretării. Dacă tot sunteți în zona Teatrului Național, în Sala Rotondă puteți vedea opera arhitectului scenograf Paul Bortnovski (1927-2007) , pentru prima dată expusă pe simezele expoziționale. Este un omagiu adus unui om care, în calitate de scenograf și profesor a avut atâtea de dăruit tuturor, teatrului, spectatorilor, artei. Sunt reconstituite minuțios spațiul de lucru, etapele de creație, schițe de decor și ambianță, pe scurt intimitatea creatorului. O expoziție care ar putea fi refăcută, într-o lume ideală, fără probleme și schimbări într-un muzeu dedicat regizorului. De asemenea, la HUB-ul Festivalului, Sala Coloane, o retrospectivă cu titlul FNT o retrospectivă a libertății. Este nu doar o expoziție a festivalului ci și a istoriei survenită în teatrul românesc după schimbările din 1989. Nu este doar o expoziție omagială, ci o trasare a liniilor de evoluție, a tendințelor și impactului noului teatru românesc. Și dacă tot sunteți la HUB-ul Festivalului, intrați și în Sala Memorie unde puteți vedea postere politice realizate de treizeci de artiști, reacție la neputințele politice și sociale de zi cu zi dr și exorcizare a relelor care contaminează societatea, pe scurt o expoziție semnificativ intitulată Răcnet. Un nou apel la memorie, pentru că întregul festival s-a plasat sub semnul rememorării celor 30 de ani de la Revoluție.