Accident de autocar în Bulgaria. Cel puțin 46 de morți, cei mai mulți dintre ei din Macedonia de Nord

În fotografie se pot observa resturile arse ale autobuzului cu plăcuțe de înmatriculare din Macedonia de Nord. Fotografie realizată lângă satul Bosnek, Bulgaria, 23 noiembrie 2021.

Cel puțin 46 de oameni, marea majoritate din ei turiști din Macedonia de Nord, au murit într-un accident de autocar ce a avut loc in vestul Bulgariei, potrivit autorităților bulgare, citate de agențiile de presă locală.

Un oficial al Ministerului de Interne bulgar, Nikolai Nikolov, a relatat într-un dialog cu bTV pe 23 noiembrie că printre victime se numără și copii. Potrivit BBC, cauza accidentului nu este clară, dar autobuzul se pare că ar fi lovit o balustradă sau bordură de pe autostradă. Reuters transmite că acest lucru s-ar fi întâmplat fie înainte sau după ce acesta luat foc.

„Cel puțin 45 de oameni au murit după ce un autocar a luat foc și a făcut accident, sau a făcut accident și apoi a luat foc”, a spus Nikolov. Ministerul de Interne a precizat ulterior că cifra morților a ajuns la 46. Ministrul de Interne bulgar, Boyko Rashkov, a transmis că trupurile victimelor erau „complet carbonizate”, potrivit bTV. Același canal a mai precizat că 12 copii se aflau la bordul autocarului, care călătorea dinspre Istanbul spre Skopje, Nordul Macedoniei. Reporterii ajunși la fața locului au transmis imagini cu resturile carbonizate ale autobuzului.

Șapte oameni, care s-ar fi aruncat din autobuzul cuprins de flăcări, au fost transportați la un spital din Sofia, iar starea lor este una stabilă.

„Avem de-aface cu o tragedie de proporții”, a transmis prim-ministrul interimar al Bulgariei, Stefan Yanev. „Portretul tragediei este terifiant, terifiant. Nu am mai văzut așa ceva înainte”, a continuat acesta.

Directorul serviciului de investigație bulgară, Borislav Sarafov, a spus că patru autobuze ce aparțineau unei agenții turistice din Macedonia de Nord ar fi intrat pe teritoriul Bulgariei spre finalul zilei de luni, 23 noiembrie, dinspre Turcia.

„O eroare umană venită din partea șoferului sau o defecțiune tehnică sunt cele două ipoteze inițiale care ar fi dus la producerea accidentului”, a afirmat Sarafov.

Ministrul de Externe nord-macedonean, Bujar Osmani, a spus că autocarul plin de oameni se întorcea înapoi din Istanbul, după un weekend de vacanță.

„Sunt terifiat. Aceasta este o tragedie imensă”, a declarat prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, într-o conferință televizată.