UBS își va asuma și pierderi ale Credit Suisse în valoare de 5 miliarde de franci. Banca Centrală din Elveția le oferă celor două bănci 100 de miliarde de franci în asistență pentru lichidități.
UBS devine astfel singura bancă globală a Elveției și principala sursă de împrumuturi din țară.
Acționarii Credit Suisse nu au avut dreptul la vot.
Liderii Credit Suisse vor rămâne în funcție până când Credit Suisse va termina cu succes tranziția în subsidiar UBS.
Autoritățile elvețiene au plănuit această fuziune a celor două bănci pentru a preveni prăbușirea Credit Suisse. Negocierile de urgență au avut loc în acest sfârșit de săptămână între cele două bănci și instituțiile financiare ale Elveției.
Banca Centrală Europeană (ECB) declarase, în cadrul zilei de 19 martie, că salvarea Credit Suisse este „instrumentală” pentru restabilirea calmului între piețele financiare internaționale.
Investitorii sunt îngrijorați că efectele eșecului Credit Suisse s-ar putea resimți în restul Europei. ECB vor fi pregătiți să acorde împrumuturi băncilor din țările care folosesc Euro, în caz de nevoie, a declarat președinta Christine Lagarde.
Autoritățile s-au grăbit să salveze banca veche de 167 de ani, una dintre cele mai mari bănci de administrare a averilor din lume, înainte de redeschiderea piețelor financiare luni.
Credit Suisse a fost considerată una dintre cele 30 de bănci din lume care sunt „prea mari ca să eșueze”. Situația s-a agravat, însă, după eșecul recent al Silicon Valley Bank.
Mare parte dintre problemele Credit Suisse provin dintr-un șir de scandaluri interne și erori financiare care au cauzat pierderi și amenzi de miliarde de franci. Săptămâna trecută, valoarea acțiunilor Credit Suisse a scăzut cu un sfert, apelând la 50 de miliarde de franci în fonduri de la banca centrală pentru a stabiliza firma.
Autoritățile americane și britanice și-au arătat susținerea pentru această fuziune. Băncile vestice încearcă, în aceste momente, să proiecteze publicului o imagine de încredere, sentiment esențial pentru stabilitatea sistemului bancar.
Îți mai recomandăm #10Întrebări | Ce se întâmplă cu băncile? Bogdan Glăvan, profesor de economie: Ar fi bine să vedem falimente și să învățăm din ele