Israelul și Hamas sunt aproape de semnarea unui acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, după discuții care au început în luna mai 2024.
Încă nu există o confirmare din partea Hamas sau a Israelului, chiar dacă președintele american Joe Biden și premierul Qatarului au făcut declarații cu privire la acest acord.
Joe Biden: Este un rezultat al diplomației americane perseverente și minuțioase
Președintele american Joe Biden a anunțat pe 15 ianuarie că Israelul și Hamas au ajuns la o încetare a focului și la un acord privind ostaticii.
„Astăzi, după mai multe luni de diplomație intensă din partea Statelor Unite, alături de Egipt și Qatar, Israelul și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului și de luare de ostatici”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.
„Acest acord va pune capăt luptelor din Gaza, va furniza asistența umanitară atât de necesară civililor palestinieni și va reuni ostaticii cu familiile lor după mai mult de 15 luni de captivitate”, a completat președintele SUA.
„Acesta este rezultatul nu numai al presiunii extreme la care a fost supus Hamas și al schimbării ecuației regionale după încetarea focului în Liban și slăbirea Iranului - ci și al diplomației americane perseverente și minuțioase. Diplomația mea nu a încetat niciodată în eforturile de a obține acest lucru”, a adăugat Joe Biden.
La scurt timp după publicarea comunicatului, președintele în funcție al SUA a susținut o conferință de presă în care a listat evenimentele care au contribuit la încheierea acordului.
Biden a amintit presiunea Israelului asupra Hamas, care a fost susținută de SUA, moartea liderului Hamas, Yahya Al-Sinwar, răspunsului coaliției conduse de SUA la atacurile rebelilor Houthi din Yemen, slăbirea „semnificativă” a Hezbollah și alegerea noului președinte libanez.
„În ansamblu, aceste evoluții din regiune, pe care Statele Unite au ajutat să le modeleze, a schimbat ecuația”, a declarat Joe Biden.
Președintele SUA a mai spus că este „profund mulțumit că a venit această zi” de dragul poporului israelian și de dragul oamenilor nevinovați din Gaza.
„Poporul palestinian a trecut prin iad. Prea mulți oameni nevinovați au murit. Prea multe comunități au fost distruse. Prin acest acord, oamenii din Gaza își pot reveni și reconstrui în sfârșit viața. Ei pot privi spre un viitor fără Hamas”, a spus el.
El a menționat că detaliile planului au început să fie puse la punct începând din luna mai 2024.
De asemenea, în conferința de presă, Joe Biden a spus că inclusiv cetățeni americani vor fi parte a schimbului de ostatici și prizonieri dintre Israel și Hamas.
„Sunt mândru să spun că americanii vor lua parte la eliberarea ostaticilor în prima fază”, a spus el.
Conform comunicatului Casei Albe, trei ostatici americani sunt încă în viață, iar rudele altor patru așteaptă „returnarea rămășițelor pământești după ceea ce a fost cel mai oribil calvar imaginabil”.
„Chiar dacă ne bucurăm de această veste, ne amintim de toate familiile ai căror apropiați au fost uciși în atacul Hamas din 7 octombrie și de mulți oameni nevinovați uciși în războiul care a urmat. A trecut de mult timpul ca luptele să se încheie și să înceapă munca de construire a păcii și securității”, a completat președintele american.
Un acord în trei etape. Qatar: Ambele părți să se angajeze în punerea în aplicare a lor
Imediat după ce acordul a fost anunțat de mass-media, premierul Qatarului a anunțat într-o conferință de presă, miercuri seară, că s-a ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor
Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, care ar fi avut întâlniri separate cu cele două părți, a menționat că acordul va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie.
El a mai spus că prima fază a acordului va dura 42 de zile și va include o încetare a focului și retragerea forțelor israeliene spre est, departe de zonele populate.
Citând surse apropiate negocierilor, televiziunea israeliană Canal 13 a dezvăluit următorii termeni ai acordului:
- Hamas va elibera 33 de ostatici israelieni care au fost capturați în timpul atacului din 7 octombrie 2023.
- În schimb, Israelul va elibera prizonieri care au fost condamnați pentru colaborare cu Hamas sau pentru efectuarea de atacuri împotriva israelienilor.
- Pentru fiecare ostatic civil eliberat, Hamas va primi 30 de prizonieri; pentru fiecare ostatic militar, vor fi schimbați 50 de prizonieri.
Presa israeliană menționează că e neclar deocamdată dacă ostaticii care urmează să fie eliberați sunt în viață sau dacă acordul include returnarea cadavrelor, însă primii trei ostatici ar putea fi eliberați începând cu 19 ianuarie.
Un calendar al eliberării ostaticilor ar fi următorul:
- Ziua 1 (19 ianuarie): Eliberarea a trei ostatici;
- Ziua 7 (26 ianuarie): Eliberarea a încă patru ostatici;
- Săptămânile următoare: Hamas va elibera trei ostatici săptămânal în zilele 14, 21, 28 și 35 ale încetării focului.
- Ultima săptămână: Cei 14 ostatici rămași pe listă vor fi eliberați.
De asemenea, acordul citat de presa israeliană mai include o încetare a focului de șase săptămâni, livrarea a 600 de camioane cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, precum și retragerea treptată a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) din Gaza.
În conferința de presă, premierul Qatarului a subliniat că detaliile etapelor doi și trei ale acordului de încetare a focului vor fi finalizate în timpul punerii în aplicare a primei etape.
Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a adus în discuție „necesitatea ca ambele părți să se angajeze în punerea în aplicare a tuturor celor trei etape ale acordului” pentru a „preveni vărsarea de sânge civil”.
Qatar își va continua eforturile împreună cu Egipt și SUA pentru a se asigura că toate părțile își respectă angajamentele și angajamentele, a adăugat el.
„Am văzut pașii care au fost făcuți recent de SUA și care au condus la acest moment”, a spus el.
Fără confirmare oficială din partea Israelului și a Hamas
Biroul prim-ministrului Israelului, Beniamin Netanyahu, a emis miercuri seară un comunicat în care afirmă că încă nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului.
„Datorită poziției ferme a prim-ministrului Netanyahu, Hamas a renunțat în ultimul moment la cererea sa de a modifica desfășurarea de forțe de-a lungul coridorului Philadelphi. Cu toate acestea, mai multe clauze din cadru rămân nerezolvate și sperăm că detaliile vor fi finalizate în această seară”, se arată în comunicatul guvernului de la Tel Aviv.
Acordul de pace ar pune capăt luptelor din Fâșia Gaza - începute după atacul-surpriză din 7 octombrie 2023 al Hamas împotriva Israelului - și ar duce la eliberarea unora dintre ostaticii din Gaza cu prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.
Documentul mai include planuri pentru o retragere limitată a trupelor israeliene din Gaza și o creștere a ajutorului umanitar pentru enclavă, scrie Washington Post.
Potrivit CNN, înțelegerea ar urma să fie făcută în trei etape: eliberarea a 33 de ostatici israelieni, pe care Hamas îi deține din octombrie 2023, urmată de eliberarea de către Israel a câtorva sute de prizonieri, după care civilii din Gaza se pot întoarce în nordul regiunii, în timp ce trupele israeliene se vor retrage parțial.
Trei oficiali americani și unul din partea Hamas au confirmat că s-a ajuns la un acord, în timp ce un înalt oficial israelian a declarat că detaliile sunt încă în curs de stabilire, transmite Associated Press.
Times of Israel informează că SUA, Qatarul și Egiptul vor emite o declarație comună privind acordul.
Guvernul israelian se va reuni joi, la ora 11:00, pentru a aproba acordul cu Gaza. Majoritatea miniștrilor ar urma să aprobe acordul, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți seară că cele două părți se află „în pragul” unui acord și că așteaptă „ultimul cuvânt din partea Hamas”, organizație desemnată teroristă de SUA și UE.
Președintele SUA, Joe Biden, se pregătește să vorbească joi despre acord, potrivit unor oficiali de la Casa Albă.
Viitorul președinte american a dat ca sigură înțelegerea, pe care a caracterizat-o ca fiind „epică” și posibilă doar după alegerea sa „istorică”.
„Avem o înțelegere pentru ostaticii din Orientul Mijlociu. Ei vor fi eliberați în curând”, a declarat președintele ales al SUA, Donald Trump, pe rețeaua sa socială (TruthSocial).
Schimbul de ostatici și prizonieri
În privința schimbului de ostatici și prizonieri, Reuters relatează că Israelul va elibera 30 de prizonieri palestinieni pentru fiecare prizonier civil și 50 de prizonieri pentru fiecare prizonier militar israelian.
La începutul războiului, Hamas a capturat 251 de ostatici și încă mai deține 94 de prizonieri, în timp ce Israelul crede că doar 60 dintre ei mai sunt în viață.
Israelul ar urma să elibereze aproximativ 1.000 de prizonieri palestinieni, unii închiși de ani de zile, în schimbul ostaticilor.
15 luni de război în Gaza
Războiul din Gaza a însemnat o escaladare fără precedent în conflictul de lungă durată dintre Israel și Hamas.
Conflictul a izbucnit pe 7 octombrie 2023, atunci când Hamas a lansat un atac surpriză împotriva Israelului, soldat cu peste 1.200 de morți, în principal civili israelieni, și cu răpirea a peste 250 de oameni.
Ca răspuns, Israelul a declarat stare de război și a inițiat raiduri aeriene de amploare asupra Fâșiei Gaza, urmate de o invazie terestră pe 27 octombrie 2023.
Până la începutul anului 2025, autoritățile din Gaza au spus că peste 46.000 de palestinieni au fost uciși, iar mulți alții au fost răniți.
Războiul a provocat o criză umanitară gravă în enclava cu o populație de circa 2 milioane de locuitori, caracterizată prin deplasări pe scară largă a civililor și distrugerea infrastructurii.
Războiul a escaladat până la punctul în care Iranul, un susținător puternic al Hamas și al altor organizații din Orientul Mijlociu, a atacat Israelul, care a răspuns la rândul său cu lovituri aeriene.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.