Acord Israel-Hamas pentru eliberare de ostatici și pauze de luptă. Încă 12 români evacuați cu familiile lor din Gaza

Familiile ostaticilor israelieni deținuți de Hamas protestează în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv.

Cabinetul israelian a aprobat un acord cu Hamas pentru a asigura eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza. Potrivit acordului, eliberarea fiecărui număr de 10 ostatici suplimentari va prelungi pauza de luptă cu o încă o zi.

Ziua 47 de război | Principalele evenimente

  • Guvernul israelian a aprobat un acord cu Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici, femei și copii. Ostaticii vor fi eliberați după o pauză de luptă de patru zile în lupte.
  • 150 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene ca parte a acordului.
  • Israelul a atacat Gaza după ce Hamas a trecut granița pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând ostatici peste 200, potrivit autorităților israeliene.
  • Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că peste 14.000 de persoane, inclusiv peste 5.000 de copii, au fost ucise în campania Israelului

12 cetățeni români evacuați cu familiile lor din Gaza

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri seară că încă 12 cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, prin punctul de frontieră Rafah.

Aceștia au fost preluați ulterior de reprezentanții Ambasadei României în Egipt, iar o echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE îi însoțește până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre România.

Până în prezent, 249 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza, arată sursa citată.

Nori de praf și fum deasupra graniței Gaza-Israel, în ciuda încetării focului

Nori de praf și fum s-au ridicat la orizont peste granița dintre Gaza și Israel miercuri, în ciuda faptului că Israelul și Hamas au convenit asupra unei încetări a focului de cel puțin patru zile pentru a acorda ajutor și a elibera cel puțin 50 de ostatici israelieni ținuți de Hamas.

Se așteaptă ca Israelul să elibereze până la 150 de palestinieni pe care îi reține în închisori.

300 de palestinieni ar putea fi eliberați

Guvernul israelian publică numele a 300 de deţinuţi palestinieni care ar putea fi eliberaţi în cadrul acordului mai larg de eliberare a ostaticilor din Gaza. Lista include detalii suplimentare, inclusiv vârsta şi motivul arestării lor, relatează The Times of Israel, potrivit News.ro

Conform acordului de armistiţiu, Israelul va elibera 150 de deţinuţi palestinieni în schimbul a 50 de ostatici în primele 4 zile. La aceștia se mai pot adăuga alţi prizonieri care vor fi eliberaţi, în acelaşi raport de trei la unu, din lista de 300 de prizonieri.

Marea majoritate a deţinuţilor de pe listă, mai precis 287 dintre cei 300 care ar putea fi eliberaţi, sunt bărbaţi cu vârste de până la 18 ani - majoritatea deţinuţi pentru revolte şi aruncarea de pietre în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est.

Ceilalţi 13 deţinuţi sunt femei adulte, majoritatea condamnate pentru ceea ce autoritățile israeliene numesc tentative de înjunghiere teroristă.

Motivul pentru care această listă cu 300 de deţinuţi palestinieni a trebuit să fie publicată miercuri dimineaţă devreme este o formalitate legală în Israel. Înainte de eliberarea oricărui deţinut, cetăţenii israelieni trebuie să aibă la dispoziţie 24 de ore pentru a face apel la Curtea Supremă israeliană împotriva eliberării lor.

Nu este clar dacă vor fi depuse obiecţii juridice sau dacă, în caz afirmativ, Curtea Supremă va fi de acord să le audieze, dar acesta este motivul pentru care există o întârziere în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a acordului, explică BBC.

Acord Israel-Hamas de eliberare a ostaticilor din Gaza

Israelul și Hamas au ajuns la un acord pentru o pauză umanitară de patru zile care să permită eliberarea a cel puțin 50 de ostatici, femei și copii, deținuți în Gaza, au anunțat mediatorii acordului din Qatar, anunță CNN și BBC.

Ostaticii israelieni vor fi eliberați în schimbul unui număr de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, au transmis negociatorii din Qatarul, care precizează că începutul pauzei va fi anunțat în următoarele 24 de ore.

Grupuri de 12-13 ostatici vor fi eliberați în fiecare zi, relatează Times of Israel.

Potrivit unei declarații a Hamas, acordul va include și intrarea a sute de camioane care transportă ajutoare umanitare, provizii medicale și combustibil în Gaza.

Îți mai recomandăm Qatar: Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au intrat în etapa finală


În timp ce numele exacte ale ostaticilor care urmează să fie eliberați nu au fost încă făcute publice, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că toți sunt israelieni, deși unii au dublă cetățenie.

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat acordul de eliberare a ostaticilor și s-a declarat „extrem de mulțumit” că unii dintre ostaticii care au îndurat „săptămâni de captivitate și un calvar de nedescris” vor fi reuniți cu familiile lor.

Președintele american le-a mulțumit, scrie CNN, liderilor din Qatar și Egipt pentru rolul jucat în semnarea acordului și a declarat că apreciază angajamentul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a sprijini o pauză în lupte.

Premierul Beniamin Netanyahu a fost supus presiunilor familiilor pentru a face o prioritate din eliberarea ostaticilor.

Guvernul israelian a fost supus unor presiuni intense pe plan intern pentru a aduce ostaticii înapoi. Familiile ostaticilor au organizat o campanie extinsă și s-au întâlnit cu membri ai guvernului. Asaltul militar asupra nordului Fâșiei Gaza a dus la salvarea unui singur ostatic în viață.

Presiunea internațională a crescut și ca reacție la situația umanitară din ce în ce mai disperată din Gaza. Bombardamentele armatei israeliene urmate de invazia terestră au provocat o criză civilă: alimentele, apa, combustibilul și medicamentele sunt disperat de puține, 1,7 milioane de oameni din 2,3 milioane au fost strămutați și doar 10 din 36 de spitale funcționează.

Hamas pierde teren pe câmpul de luptă în Gaza, unde forțele israeliene au reușit să captureze părți mari din teritoriu. Armata israeliană susține că a provocat pierderi grele la 10 din cele 24 de batalioane Hamas, iar conducerea sa se crede că s-a mutat la capătul sudic al Fâșiei Gaza.

1,7 milioane de persoane strămutate în Gaza, situație sanitară foarte gravă (ONU)

În ultima sa actualizare, Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a anunțat că aproape 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în Gaza începând cu 7 octombrie.

UNRWA mai transmite că 930.000 de persoane strămutate intern se adăposteau în clădiri și tabere ale agenției, locuri care sunt deja supraaglomerate și nu mai pot primi noi sosiți.

Palestinieni strămutați, care se adăpostesc într-o școală ONU din Bureij, în centrul Fâșiei Gaza, fac pâine. 21 noiembrie 2023.


Organizația a declarat că strămutarea atât de multor persoane a dus la răspândirea semnificativă a bolilor, inclusiv a bolilor respiratorii acute și a diareei, cazuri care au crescut cu 40% în ultimele două săptămâni.

Ploile abundente și accesul limitat la apă și salubritate în Gaza reprezintă, de asemenea, o „amenințare serioasă a unei epidemii în masă” în rândul copiilor, a avertizat marți Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

În medie, există o unitate de duș pentru fiecare 700 de persoane și 160 de persoane împart o singură toaletă, potrivit UNRWA.