Ildar Dadin, activist din Rusia, a fost ucis luptând pentru Ucraina

Activistul rus al opoziției Ildar Dadin. Fotografie de arhivă.

Cândva unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile omului din Rusia și un critic vocal al Kremlinului, Ildar Dadin a fost ucis în acțiune în timpul unei bătălii în regiunea nord-estică Harkov, în timp ce lupta alături de trupele ucrainene, scrie RFE/RL.

Vestea morții lui Dadin a fost confirmată de Legiunea Libertatea Rusiei, potrivit unui raport din The Insider. Jurnalista Ksenia Larina a fost prima care a relatat despre moartea lui Dadin în weekend.

Ulterior, Ilia Ponomariov, lider al opoziției ruse care locuiește la Kiev, a confirmat informația. Ponomariov a dezvăluit că Dadin a fost ucis pe 4 octombrie.

„Tocmai am primit confirmarea că Ildar Dadin a murit într-o bătălie în regiunea Harkov”, a scris Larina pe X, în seara zilei de 5 octombrie.

Ulterior, ea a explicat că a aflat vestea de la Igor Volobuiev, fost vicepreședinte al Gazprombank, care luptă și el de partea ucraineană.

Volobuiev ar fi fost, la rândul lui, informat despre moartea lui Dadin de către camarazii săi de arme.

Inițial, presa ucraineană a relatat că Dadin luptă cu Batalionul Siberian, format din ruși din Siberia care luptă pentru Ucraina.

Potrivit lui Ponomariov, Dadin s-a transferat la Legiunea Rusia Liberă în decembrie 2022.

Dadin a devenit cunoscut în Rusia ca prima persoană condamnată în baza unei legi care sancționează încălcările repetate ale legilor privind organizarea de manifestații publice.

În martie 2016, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru această acuzație, iar legea a devenit cunoscută sub numele de „legea Dadin”.

Un an mai târziu, Dadin a vorbit despre tortura pe care a îndurat-o în timp ce era închis în regiunea Karelia din nord-vestul Rusiei.

Condamnarea sa a fost anulată de Curtea Supremă în februarie 2017, iar ulterior i s-au acordat 2,2 milioane de ruble (23.113 dolari) ca despăgubire pentru urmărirea penală ilegală.

După invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie 2022, Dadin a fugit din Rusia în Polonia în luna martie a aceluiași an, cu scopul de a se alătura apărării Ucrainei.

A petrecut aproape un an în Polonia pregătind documentele necesare pentru a se înrola într-un batalion de voluntari format din luptători ruși ai opoziției.

În iunie 2023, Dadin s-a alăturat Batalionului Siberian, pe care l-a văzut ca fiind una dintre puținele modalități viabile de a lupta împotriva Rusiei de partea Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.