Adio, Oprișan! Matricea după care se fac listele PSD la parlamentare

Romania - Marian Oprisan, PSD

Marian Oprișan, emblemă a sintagmei baron local, a pierdut șefia organizației PSD Vrancea după eșecul de la alegeri, când a fost învins la vot pentru postul de președinte al Consiliului Județean

Consiliul Politic Național (CPN) a decis ca Marian Oprișan să nu mai conducă organizația din Vrancea după rezultatul de la alegerile locale. Marcel Ciolacu devine președinte interimar. Se încheie astfel o epocă în care Marian Oprișan a condus nu doar filiala locală a PSD, dar și județul Vrancea. El a fost peședinte sau vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea din 1992, iar 11 ani a fost liderul județului, devenit din anii 90 fief al PSD.

În cadrul CPN, Vasile Dîncu a prezentat criteriile de integritate pentru candidații la alegerile parlamentare.

Marian Oprișan a pierdut alegerile în județ în fața celor de la PNL. Înfrângerea în plan local l-a costat și funcția de președinte al organizației, decizia fiind luată în cadrul Consiliului Politic Național al PSD. Doar trei voturi au fost pentru menținerea lui Oprișan, unul fiind chiar al lui.

Relația lui Marian Oprișan cu Marcel Ciolacu a fost una extrem de tensionată în ultimul an. În iunie 2019, în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv, cei doi au avut un schimb de replici ireverențioase șiau ajuns la amenințări cu bătaia. Situația a fost aplanată de colegi, însă episodul s-a repetat și într-o altă ședință a conducerii PSD.

„Oprișan a început să spună în ședință că el a câștigat alegerile în județ și că va forma majoritatea împreună cu ALDE. Nu a dorit să plece din funcție, dar Marcel Ciolacu a impus demiterea lui. Singurii care nu au votat împotriva lui Oprișan au fost Arsene de la Neamț și primarul Misăilă din Focșani”, au declarat surse care au participat la ședință pentru Europa Liberă.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, Marcel Ciolacu a dorit să ofere șefia organizației din Vrancea actualului primar din Focșani. În ședința online, Cristian Mihăilă a refuzat oferta lui Ciolacu și a spus că îl susține pe Marian Oprișan. Ciolacu l-a contactat pe deputatul Angel Tîlvăr pentru a-i lua locul lui Oprișan. Și acesta a respins propunerea venită de la centru. A treia variantă a lui Marcel Ciolacu a fost secretarul general, Paul Stănescu, dar și aici a primit un „nu". În cele din urmă, președintele PSD a decis ca el să fie lider interimar în județul Vrancea.

Marian Oprișan a fost protagonistul unui alt eveniment stânjenitor la Congresul din 29 iunie 2019. În timp ce se pregătea să susțină un discurs pe scena de la Sala Palatului, mai mulți social-democrați au început să-l huiduie, iar Oprișan a fost nevoit să renunțe la discursul pregătit.

Viorica Dăncilă a pierdut și ea în urma ședinței Consiliului Politic Național funcția de președinte al organizației de femei. Locul său a fost luat de Doina Fedorovici, cea care a câștigat alegerile pentru șefia Consiliului Județean Botoșani.

Un alt nume care se retrage din prima linie este Niculae Bădălău. Senatorul va renunța la politică după ce a pierdut alegerile în județul Giurgiu - are asigurat un post în conducerea Curții de Conturi, unde indemnizația lunară și pensia privilegiată îl plasează în categoria rarefiată a celor plătiți de stat cu venituri lunare de mii de euro.

Conducerea PSD urmează să aibă în următoarele trei zile discuții cu fiecare organizație județeană în parte pentru a stabili măsurile organizatorice care se impun. Este posibil ca în această săptămână și alți lideri județeni să fie obligați să facă un pas în spate din cauza rezultatului obținut la alegeri.

Criterii pentru parlamentare și „matricea pentru selecția candidaților”

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a prezentat astăzi o primă formă a strategiei pentru recrutarea candidaților în vederea alegerilor parlamentare. La finalul perioade de analiză, fiecare candidat va primi un punctaj din partea partidului.

Candidații PSD pentru parlamentare nu trebuie să aibă condamnări, dosare penale sau să se afle în situații de incompatibilitate.

Procesul de selecție se va desfășura în trei etape. În prima etapă, candidații se vor prezenta în fața conducerii PSD pentru un interviu și se vor realiza focus grupuri cu actualii parlamentari.

Se vor urmări competențele fiecărui pretendent la funcția de senator sau deputat și felul în care acesta interacționează cu electoratul PSD, dar și cu publicul.

În codul de conduită propus în ședința social-democraților se vorbește despre faptul că sunt interzise atitudini și comportamente care aduc atingere securității și demnității vieții private, sunt interzise atitudini care să atingă condiția religiei, etniei, genului și a altor aspecte ale vieții private. Fiecare candidat își va putea accesa numele pe o platformă a PSD pentru a trece date din CV-ul său.

Sistemul de evaluare și selecție, propus de reprezentanții Consiliului Național al PSD, este alcătuit din trei categorii de indicatori de performanță, după cum urmează: competențe soft și hard și impact social.

În prima categorie, cea a competențelor soft, regăsim potrivit celor din PSD: aptitudini de comunicare, aptitudini intelectuale, capacitatea de relaționare, integritate morală, leadership, rezistență și energie, convingere politică.

În categoria competențe hard sunt trecute în documentul PSD, obținut de Europa Liberă, studiile și educația, afilierea instituțională, experiența profesională.

Viitorii candidați vor trebui să își prezinte la analiza partidului și aparițiile în presă, activitatea de pe site-ul sau blogul personal, urmăritorii de pe rețelele sociale, dar și reacțiile și sentimentele generate după aceste apariții.

Candidații pe care PSD îi aruncă în lupta pentru Diaspora

Consiliul Politic Național al PSD a stabilit lista candidaților care vor reprezenta partidul în Diaspora.

Camera Deputaților:

  • Emil Ciubotariu - vicepreședinte PSD Italia
  • Andrei Murariu - președinte PSD Italia
  • Antoniu Tudor - secretar PSD Franța
  • Mihaela Bulz - președinte OFPSD Franța

Senat:

  • Nicoleta Neagoe - președinte PSD Spania
  • Florin Bogdan - președinte PSD Anglia

PSD respinge protocolul cu G. Oprea și negociază cu C.P. Tăriceanu

Consiliul Politic Național a decis astăzi să rupă protocolul semnat anul trecut de Viorica Dăncilă cu Gabriel Oprea, fostul președinte UNPR. Conform protocolului, Oprea devenea vicepreședinte al PSD și primea locuri eligibile pentru parlamentare.

Marcel Ciolacu a recunoscut că poartă negocieri cu ALDE, dar că o eventuală fuziune cu acest partid trebuie acceptată de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Pentru a candida pe listele PSD, membrii ALDE ar trebui să se transfere la social-democrați.