Actualizare
Inițial, administratorul firmei fusese reținut marți pentru 24 de ore. Magistraţii au respins propunerea procurorilor de arestare. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Firma care executa lucrările la Liceul Tamasi Aron, Lareno-Fa, deținută de Laszlo Sandor a mai a avut contracte cu unitatea de învățământ. În 2019, firma a lucrat la o amenajarea interioară a unei alte clădiri a liceului, contracte de 48.310 lei. În 2020, aceeași societate a contractat lucrări de zugrăveli interioare și pavaj în curte, în total 56.248 lei. Și în următorii 2 ani, societatea Lareno-Fa a făcut lucrări la Liceul Tamasi Aron, în valoare de aproape 100.000 de lei.
Și alte instituții publice au avut contracte cu firma Lareno-Fa, în ultimii 5 ani: Primăria Dealu, județul Hargite în valoare de 1,1 milioane de lei, Primăria Lunca de Jos, jud. Harghita - 718.000 lei, Primăria Odorheiu Secuiesc - 688.000 de lei, Primăria Merești, jud. Harghita - 620.000 de lei.
Știrea inițială
Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, Laszlo Sandor, administratorul firmei, este cel care a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavaţie şi nu a respectat cotele prevăzute în proiect.
În urma prăbuşirii construcţiei, un băiat a murit, o fată de 17 ani este în comă, iar alte două au fost rănite. Bărbatul a declarat că el a decis să se sape aproape de fundaţia clădirii şi că nu ştia că în interior sunt copii.
„La data de 19 decembrie 2023, în urma audierii mai multor persoane, faţă de administratorul firmei ce executa lucrări, la fundaţia internatului unui liceu din municipiul Odorheiu Secuiesc, a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore. Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Harghita.
Astfel, administratorul ar fi cerut angajaţilor să sape până în partea de jos a fundaţiei, peste 2 metri, deşi adâncimea maximă prevăzută în proiect era de maxim 1,10 metri, faţă de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor, susţin surse apropiate anchetei, citate de News.ro.
Îți mai recomandăm Cronologia tragediei de la Odorheiu Secuiesc. În clădire erau 45 - 50 de elevi care au reușit să iasă singuriLucrările de la internat aveau autorizație de construire, emisă în octombrie. În mai 2023, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, proprietarul clădirii, a cerut Primăriei Odorhei un certificat de urbanism pentru refacerea gardului, a porților, a rețelei de canalizare și apă a internatului.
Primăria a autorizat în octombrie 2023 refacerea gardului de împrejmuire și a porții de acces, refacere rețelei din incintă și amenajări exterioare pentru clădirea internat a Liceului Tamási Áron.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Noémi Zörgő, a precizat pentru Europa Liberă că niciuna din lucrările avizate de instituție nu viza intervenții la clădire.
Îți mai recomandăm Tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Băiatul mort ar fi împlinit 18 ani de CrăciunUna dintre fetele rănite de prăbușirea peretelui e la spitalul din Târgu Mureș.
„Este în stare critică, este intubată, sedată, instabilă hemodinamic, cu prognostic foarte rezervat al medicilor. A suferit multe traumatisme, politraumatisme prin strivire, fractură de coloană”, spune Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, pentru Europa Liberă.
Celelate două sunt fete sunt internate la Spitalul din Odorhei. Una a suferit o intervenție chirurgicală, dar viața nu îi este în pericol.
Cealaltă a suferit doar cu un atac de panică.