Topul specializărilor unde s-a intrat cu cele mai mari medii la liceu

La specializarea Matematică-Informatică Engleză de la Colegiul Național Sfântul Sava din București au fost cele mai mari medii de intrare la liceu din țară, ultima notă de admitere pe cele 26 de locuri fiind 9,90. Anul trecut, ultima medie a fost și mai mare, 9,95.

Primele nouă specializări din Top 10 al secțiilor cu cele mai mari medii de intrare la liceu sunt din București, în frunte cu Colegiile Sfântul Sava, Gheorghe Lazăr și Spiru Haret. Din provincie, specializările cu cele mai mari medii sunt de la licee din Craiova, Timișoara și Oradea.

Ministerul Educației a publicat miercuri 24 iulie rezultatele repartizării computerizate a elevilor la licee, în urma exprimării opțiunilor acestora, după cum a scris Europa Liberă.

În Top 50 al specializărilor de la nivel național, primele 9 poziții sunt ocupate de secții de la patru Colegii Naționale din capitală - Sfântul Sava, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret și Tudor Vianu.

Topul 10 este completat de specializările Științele Naturii de la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova și de Matematică-Informatică de la Colegiul Național Constantin Diaconovici Loga din Timișoara (ultima medie de intrare a fost aceeași, 9.67).

Cele mai mari medii de intrare de la nivel național au fost la specializarea Matematică-Informatică Bilingv Engleză de la Sfântul Sava, ultima medie de admitere pe cele 26 de locuri fiind 9.90.

Podiumul este completat de specializările Mate-Info (9,85 ultima medie) și Științele Naturii (9.80) de la Colegiul Gheorghe Lazăr, pentru ambele fiind scoase la concurs câte 78 de locuri.

Dintre primele zece specializări, cele mai multe locuri (156) au fost disponibile la Mate-Info la Sfântul Sava, ultima medie de amitere fiind 9.67.

Mai multe

Și în 2023 primele trei specializări din țară au fost aceleași, la fiecare dintre ele mediile de intrare fiind însă cu 0.5 procente mai mari ca acum: 9,95 la Mate-Info Engleză la Sfântul Sava, 9.90 la Mate-Info la Gheorghe Lazăr și 9.85 la Științele Naturii la același Colegiu Național.

Spre deosebire de 2024, în 2023 la mijlocul Topului 10 își făceau loc și două specializări din provincie: Mate-Info Engleză de la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați (locul 6 la nivel național), respectiv specializarea Științele Naturii de la Colegiul Frații Buzești Craiova (locul 7 la nivel național) - prezentă și acum în primele zece specializări, de această dată pe poziția zece, cu 9,67 ultima medie de intrare.

Specializările din afara Bucureștiului cu cele mai mari medii

La specializările Științe ale Naturii de la Colegiul Frații Buzești din Craiova și Mate-Info de la Colegiul Constantin Diaconovici Loga din Timișoara s-au înregistrat cele mai mare ultime note de intrare, 9.57, din rândul liceelor din afara Bucureștiului.

Următoarele în ierarhie au fost specializările Mate-Info Engleză de la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea și Științe ale Naturii Engleză de la Colegiul Ioan Meșotă din Brașov.

Au fost urmate de specializarea Mate-Info de la Colegiul Emil Racoviță din Cluj-Napoca (9,62), respectiv de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța (9,60).

La specializările Mate-Info de la Colegiul Avram Iancu din Cluj-Napoca, Științe ale Naturii de la Vasile Alecsandri, Galați, Mate-Info de la Gheorghe Lazăr Sibiu și Mate-Info Engleză de la Ștefan cel Mare Suceava ultima medie de admitere a fost 9,57.

Pe ultima poziție din Top 50 specializări este secția de Științe ale Naturii de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba-Iulia, unde ultima medie de intrare a fost de altfel una ridicată: 9,45.

Mai multe

La fel ca la Evaluarea Națională, rezultatele reaprtizării computerizate la liceu au fost anonimizate. Elevii pot vedea, pe pagina de rezultate, atât liceul la care au fost repartizați, cât și profilul și specializarea.

După afișarea rezultatelor, urmează ca elevii să își depună dosarul de înscriere la liceul în care au fost repartizați, în intervalul 25-30 iulie.

În 30 iulie liceele transmit situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților, iar între 31 iulie și 2 august Comisia de admitere județeană/ a municipiului București rezolvă situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, așa cum a scris miercuri Europa Liberă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.