Medicul susține că cele mai multe dintre variante nu vor duce la forme agresive ale bolii, ci la forme ușoare, așa cum se întâmplă și acum cu varianta BA.5 a Omicron, dar este important ca oamenii să se protejeze pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei vulnerabili.
Adrian Marinescu vorbește și despre provocările legate de microorganisme, în general. „Vom avea situații complicate și vă aduc aminte de situațiile recente cu adenovirus, cu variola maimuței și nu numai”, susține doctorul.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre noul vaccin: Cu siguranță că nu va opri transmiterea decât într-o măsură destul de mică. Ce va conta este ca, într-adevăr, să asigurăm conviețuirea. Vaccinul va asigura conviețuirea și pentru persoanele vulnerabile. Probabil că prin octombrie vom avea acest vaccin. Cât de mult va fi updaptat în raport cu sub-varianta BA.5, ne vor spune datele științifice în viitorul apropiat;
- Despre riscul închiderii școlilor: Nu, în mod clar nu. Variantele virale actuale, indiferent dacă vom vorbi de BA.5 sau de o altă variantă, pentru că, până la urmă, virusul suferă mutații, sunt variante virale care se transmit foarte ușor, dar nu sunt agresive. Nu sunt date care să indice că vom avea în curând o formă agresivă de virus. Nu cred că intră în discuție varianta de lockdown sau varianta unor restricții ca în primele valuri din pandemie;
- Despre valul 7 Covid: Noțiunea de val 7 se referă la creșterea numărului de infectări. Cât timp e un val care nu presupune și internări pe măsură, eu cred că viața noastră va fi cumva normală, în condiții de pandemie, așa cum cred că se întâmplă și în prezent. Vara din 2022 nu mai înseamnă situația de la începutul pandemiei;
- Despre purtarea măștii: Pentru o persoană de 80 de ani sau de 70 de ani care are boli asociate, în momentul în care merge într-un mijloc de transport, nu cred că trebuie să fie obligativitate. Este, până la urmă, recomandarea de a-și proteja sănătatea. Dacă vă uitați în afara României, veți vedea că această recomandare e mai mult decât clară. Recomand masca în spațiile interioare, mijloace de transport, spații publice;
- Despre alte variante Covid și pericolul microorganismelor: Variante virale pot să vină în continuare. Cât timp vom avea variante virale care să însemne forme ușoare, cred că n-ar trebui să ne facem probleme. Cred că întrebarea e cum va fi cu provocările legate de microorganisme, în general. Vor fi situații complicate și vă aduc aminte de situațiile recente cu adenovirus, cu variola maimuței și nu numai;
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule doctor, vorbim despre evoluția pandemiei, creșterea numărului de cazuri, mai avem o lună și începe școala. Cum arată situația la Institutul „Matei Balș”?
Adrian Marinescu: Cred că ar trebui să ne întoarcem la ceea ce discutam încă de la începutul anului. Spuneam atunci, și revin acum, spuneam că deja s-a trecut într-o altă etapă a pandemiei. Este cea care înseamnă conviețuirea cu virusul. S-a întâmplat și la începutul anului, se întâmplă și acum.
Înseamnă că am un val al infectărilor, dar nu am un val al internărilor, așa cum se întâmpla înainte, nu sunt paturile de terapie intensivă ocupate în aceeași măsură, nu e aceeași presiune, dar e clar că voi avea și în continuare infectări.
Apropo de ce spuneați în legătură cu deschiderea școlilor, sigur că, de fiecare dată, deschiderea școlilor a dus la o creștere a cazurilor.
Deschiderea școlilor a însemnat interacțiune într-o mai mare măsură între copii și riscul de a crește numărul de infecții. Din fericire, cei mai mulți fac forme ușoare și eu cred că lucrurile se pot gestiona destul de bine.
Poate exista un echilibru, cu condiția să fim pregătiți la nivel de sector medical, în ideea că vor fi pacienți care trebuie fie evaluați în timp real și avem nevoie ca toate spitalele să contribuie în mod real. Aici ar fi diferența.
Apropo de Matei Balș, motivul pentru care e o presiune crescută în ultimele săptămâni și va fi și în luna august în mod clar este că, din păcate, adresabilitatea a crescut indiferent de vârstă și atunci trebuie să testăm, să evaluăm într-o măsură destul de mare în aceste zile. E presiune la camera de gardă.
Îți mai recomandăm Număr dublu de cazuri de Covid de la o zi la alta. Medic: „E atât de simplu să porți o mască și totuși nu e folosită”Europa Liberă: Toate locurile sunt ocupate la „Matei Balș”?
Adrian Marinescu: În general, locurile sunt ocupate. Noi eliberăm în fiecare zi, facem externări cât putem de mult, doar că acele locuri sunt imediat ocupate de pacienții care sunt în așteptare. Mă refer și la copii și la adulți.
Din fericire, nu e o presiune mare la terapie intensivă și situația e aceeași și în țară, dar sunt, sigur, și pacienți care să fie internați și atunci numărul limitat de locuri nu este suficient.
Europa Liberă: Firește că ne întrebăm dacă există riscul să închidem școlile din toamnă sau să închidem totul din toamnă?
Adrian Marinescu: Categoric că nu. Nici nu intră în discuție și nu a intrat în discuție nici la începutul de an. Nu, în mod clar nu.
Variantele virale actuale, indiferent dacă vom vorbi de BA.5 sau de o altă variantă, pentru că, până la urmă, virusul suferă mutații, din fericire, sunt variante virale care se transmit foarte ușor, dar nu sunt agresive și nu este nimic, apropo de datele științifice, care să ne ducă cu gândul că vom avea în curând o formă agresivă de virus.
Europa Liberă: Cum arată această variantă dominantă, BA.5, a Omicron? Care sunt simptomele, ce riscuri include?
Adrian Marinescu: Diferența e semnificativă atunci când vorbim de Omicron și nu doar de această sub-variantă. De fapt, Omicron înseamnă trecerea la conviețuire.
Diferența față de ceea ce a însemnat Delta sau variantele dinainte de Delta este mai mult decât clară. Ne aducem aminte de imaginile cu pacienții care stăteau în camera de gardă cu tuburile de oxigen, pe paturi de campanie și vedem ce înseamnă acum, când cei mai mulți dintre pacienți fac forme ușoare.
E adevărat că sunt și cei care au boli asociate și trebuie o monitorizare atentă sau copiii foarte mici. Dar, totuși, situațiile în care pacientul are nevoie de oxigen și de oxigen într-o cantitate mare sunt foarte rare acum. Și-atunci rezolvarea vine mult mai ușor.
Nu cred că intră în discuție nicicum, și nu doar în România, nici varianta de lockdown, nici varianta unor restricții care să fie ca în primele valuri din pandemie.
Îți mai recomandăm Infectările cu Covid au crescut de 7 ori într-o lună | Rafila: Vârful o să fie în luna august, școlile pot începe în format fizicEuropa Liberă: Poate oamenii se întreabă de ce n-am scăpat vara aceasta de Covid sau când vom scăpa de Covid. Ce le spuneți?
Adrian Marinescu: Cred că ne-am lămurit foarte clar că nu e un virus sezonier și că influențele legate de sezonul cald sunt doar într-o mică măsură. În momentul în care vine un nou val care are în spate o sub-variantă, cum e acum BA.5, acest val nu vine doar în România. E un lucru care se întâmplă în Europa și în general în lume.
Fiind în plin val, e clar că e un anumit ciclu natural și că inclusiv luna august, lună de vară, presupune o intensitate crescută.
Acum, la întrebarea “când scăpăm de pandemie” trebuie să ne punem problema ce înțelegem prin scăparea de pandemie. Sunt niște etape prin care trecem. Eu cred că deja vorbim de etapa de conviețuire. E altceva încă de la începutul anului 2022.
Scăparea de pandemie va însemna trecerea de la pandemie la cazuri izolate. Virusul nu dispare dintr-odată. Și, dacă vom reuși să avem acest echilibru și vor fi cazuri izolate, chiar dacă rămân infecții cu Sars-Cov-2, nu va fi o problemă.
Situații în care conviețuim cu microorganismele și cu virusurile gripale și nu numai sunt foarte multe.
Europa Liberă: La toamna vine al 7-lea val. Asta urmează? La asta ne așteptăm?
Adrian Marinescu: Noțiunea de val 7 se referă la creșterea numărului de infectări. Cât timp e un val care nu presupune și internări pe măsură, eu cred că viața noastră va fi cumva normală, în condiții de pandemie, așa cum cred că se întâmplă și în prezent.
Vara din 2022 nu mai înseamnă situația de la începutul pandemiei, adică în 2022 oamenii merg în concedii, sigur, cu prudență. Nu interferează în mod semnificativ cu viața lor și cu programul pe care îl au. Nu stau în casă, nu fac lucruri cu totul diferite.
Europa Liberă: Va fi cel mai ușor val, inclusiv pentru cei cu comorbidități?
Adrian Marinescu: Cu siguranță. Și valul de acum este destul de ușor și nu suportă comparație cu ce a fost înainte. Este o etapă de conviețuire și, am spus-o și cu alte ocazii, nu cred că se va schimba. Conviețuirea va rămâne până când se va închide cu totul pandemia.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Vorbim și despre vaccinare. Cum arată noul vaccin?
Adrian Marinescu: Sunt realități de la care trebuie să plecăm. Din păcate, variantele de vaccin din pandemie au fost în urma variantelor virale. Deci, am rămas cumva în urmă de fiecare dată, lucru care se întâmplă și este clar că obiectivul principl al vaccinării a fost acela să nu facem forme severe, să nu ajungem la complicații.
Pot să mă infectez în momentul în care sunt vaccinat, pot să transmit. Cred că este mesajul pe care ar trebui să-l transmitem.
Cu siguranță că noul vaccin nu va opri transmiterea decât într-o măsură destul de mică. Ce va conta este ca, într-adevăr, să asigurăm conviețuirea.
Oamenii vaccinați și cu schema completă au avut o probabilitate mică de a face o formă severă și a-și pune viața în pericol. La fel se întâmplă și acum. Cu atât mai mult dacă vor fi variantele updatate. E ceea ce așteptăm încă de câteva luni încoace.
Probabil că prin octombrie chiar vom avea acest vaccin. Eu zic că e un lucru bun. Cât de mult va fi updaptat și apropo de întrebarea “cum va fi în raport cu sub-varianta BA.5”, datele științifice ne vor spune probabil în viitorul apropiat.
Europa Liberă: Este un vaccin care oprește transmiterea virusului?
Adrian Marinescu: Nu. Cu siguranță că nu va opri transmiterea decât într-o măsură destul de mică. Și aici sunt discuții. Sunt studii care spun că persoanele vaccinate transmit pentru o perioadă mai scurtă, dar nu acesta va fi obiectivul principal.
Ce va conta este ca, într-adevăr, să asigurăm conviețuirea. De fapt, vaccinul va asigura conviețuirea și pentru persoanele vulnerabile, în așa fel încât acel procent, chiar dacă mic de oameni care ajung totuși la terapie intensivă, și chiar ajung, din păcate, la evoluție nefavorabilă, să fie și mai mic.
Europa Liberă: Suntem pe penultimul loc la vaccinarea cu două doze în Uniunea Europeană. Se vor vaccina mai mulți români acum?
Adrian Marinescu: Cu siguranță că nu. Nu poți să ai o campanie de succes cât timp nici la alte campanii de vaccinare nu ai fost într-un loc fruntaș, putem vorbi de vaccinarea împotriva HPV, vaccinarea antigripală și exemplele pot să continue.
Dacă istoricul de vaccinare în România nu a însemnat un procent prea mare, nu va însemna nici acum. Și probabil că lucrurile vor sta la fel ca și până acum. Nu cred că vor fi diferențe, însă cei care s-au vaccinat probabil o vor face și cu varianta nouă de vaccin.
Și eu sper ca mai ales cei vulnerabili să realizeze, uitându-se la vecinul de bloc sau la persoana de lângă, că, în momentul în care s-au vaccinat de-a lungul pandemiei, totuși, riscul de a face o formă severă a fost incomparabil mai mic.
Ne putem uita la terapie intensivă și oricine își dorește să se uite la orice terapie intensivă, nu doar din România, mă refer la circuitul Covid, va vedea că procentul de persoane vaccinate cu schemă completă este extrem de mic. Sunt lucruri statistice.
Europa Liberă: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că sunt relativ puțini medici de familie care se implică în programul de vaccinare, cu toate că activitatea de vaccinare este una dintre principalele activități preventive ale doctorilor de familie. Credeți că aici a fost principala problemă?
Adrian Marinescu: Cu siguranță că nu a fost principala problemă. Vă aduc aminte că înainte de medicii de familie au fost centrele de vaccinare și chiar au fost mai mult decât suficiente. Și totuși erau goale de multe ori.
Pe de altă parte, medicul de familie reprezintă placa de bază și turnantă pentru orice proces medical. Și eu cred că au un rol important, sigur nu pot fi obligați și aici nu vorbim de obligativitate.
Dar, totuși, dacă numărul de cabinete de medici de familie ar fi mai mare, mă refer la implicarea în procesul de vaccinare, oamenii poate că s-ar vaccina cu mai multă ușurință într-un anumit procent.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Vom avea din nou masca obligatorie din toamnă? Ar fi asta o soluție?
Adrian Marinescu: Bine, diferența între obligativitate și recomandare fermă n-ar trebui să fie, cel puțin din punct de medical, ca explicație. Iar dacă vorbim despre masca purtată corect în spațiile închise, adică acolo unde există riscul de transmitere, eu cred că și acum e recomandarea fermă, nu și obligativitatea. Probabil că la obligativitate înseamnă niște pârghii legale care se obțin mai greu.
Dar, pentru o persoană de 80 de ani sau de 70 de ani care are boli asociate, în momentul în care merge într-un mijloc de transport, nu cred că trebuie să fie obligativitate. Este, până la urmă, recomandarea de a-și proteja sănătatea. Nu am nevoie de niște lucruri obligatorii.
Și oricum, dacă vă uitați în afara României, veți vedea că această recomandare e mai mult decât clară, apropo de mască. Dacă vrem să mergem cu avionul în afara României, vom vedea că avem nevoie de mască.
Mă întreb, dacă avem teama sau îngrijorarea legată de alte restricții, de ce n-am încerca să prevenim? Și de ce nu ne gândim la niște lucruri care nu înseamnă neapărat restricții, înseamnă prudență? De ce să nu vin cu o variantă prudentă?
Europa Liberă: Apropo de gândul că, din toamnă, vom ajunge din nou la închiderea școlilor sau la restricții totale. Nu mai există deloc această îngrijorare?
Adrian Marinescu: Eu cred că am depășit clar aceste aspecte și anul 2022 ne-a demonstrat acest lucru. Nu cred că e riscul pentru restricții, însă e foarte interesant un lucru.
Mă întreb, dacă avem teama sau îngrijorarea legată de alte restricții, de ce n-am încerca să prevenim? Și de ce nu ne gândim la niște lucruri care nu înseamnă neapărat restricții, înseamnă prudență, apropo de infectare? De ce să nu vin cu o variantă prudentă? Mă gândesc la restricțiile care ar putea să vină când aș putea să rezolv fără să mă mai gândesc la ele.
Europa Liberă: Secțiile de terapie intensivă, secțiile ATI, ar putea rămâne din nou fără locuri disponibile?
Adrian Marinescu: Cu siguranță că nu, dar și aici e o discuție, cu condiția ca locurile de terapie intensivă disponibile pentru circuitul Covid chiar să fie în plan real. Pentru că, dacă ai foarte puține locuri care sunt disponibile în mod concret, sigur că ele se pot umple.
Și în momentul de față, fiecare spital ar trebui să vină cu un număr clar de locuri pentru circuitul Covid, nu mă refer doar la terapie intensivă, adică minim 15 la sută. Or, lucrurile acestea nu se întâmplă în realitate.
Dacă fiecare spital ar avea posibilitatea de a vedea pacientul, lucrurile ar sta mult mai echilibrat. Adică, în momentul în care am o simptomatologie, să am un centru de testare cât mai aproape de casă, să pot să mă evaluez și să rămân la spital doar dacă e nevoie. Dacă însă vor fi doar puține spitale, cum e Matei Balș, care se ocupă de toate cazurile din regiune, va fi greu, chiar și la locurile de terapie intensivă.
Aici se poate crea o problemă falsă. Dacă ai doar câteva locuri de terapie intensivă pentru circuitul Covid și vrei să rezolvi o țară, cu siguranță că nu vei putea. Și, atunci, poate să apară impresia că sunt ocupate locurile la terapie, deci depinde câte locuri ai disponibile.
Europa Liberă: Ce-ar putea deveni îngrijorător în acest moment, dacă este să ne uităm la evoluția cazurilor, la vaccinare, la cum gestionăm situația?
Adrian Marinescu: Eu îngrijorarea n-o văd nicicum. Poate dorința ca, după doi ani și jumătate, lucurile să funcționeze cât se poate de bine și de normal. Ai nevoie de spitale care să acționeze unitar.
Nu poți să pui presiune pe două spitale dintr-o zonă metropolitană, cum e Bucureștiul, că nu vorbim doar de București, vorbim de zonele din jur și semnul de întrebare la asta se referă.
În luna august, când e presiune, ceea ce se întâmplă și acum, se pot crea situații neplăcute, cu timp de așteptare, când lucrurile ar putea să se rezolve din partea spitalelor dacă toate acționează unitar.
Europa Liberă: Pentru cei care au comorbidități, vorbim de o variantă care este la fel de agresivă sau mai puțin agresivă?
Adrian Marinescu: Procentul este mic. Chiar și cei cu boli asociate ajung rar să se interneze sau la terapie intensivă, dar totuși se întâmplă. Chiar dacă e un procent mic, cred că, în momentul de față, nu e acceptabilă ideea că, da, în final, va fi un procent de oameni care, din păcate, ajung la deces.
Cred că, în momentul de față, putem să mergem pe ideea că trebuie să reducem cât se poate de mult astfel de cazuri, că vorbim de vaccinare, că vorbim de intervenție rapidă, că trebuie să testăm suficient, că trebuie să evaluăm, în așa fel încât să fie absolut excepționale acele situații.
În “Matei Balș”, situația nu era simplă nici înainte de pandemie. Era întotdeauna sezon de gripă, meningite, cele mai grave cazuri de boli infecțioase din țară oricum veneau aici. Normalitatea din pandemie este cuvântul de bază acum, nu e o normalitate ca înainte de pandemie.
Europa Liberă: Ce le recomandați oamenilor pentru a nu mai ajunge la panică, agitație, aglomerație în spitale, apeluri multe la 112? Cine și în ce condiții să se prezinte la spital?
Adrian Marinescu: E clar că, în momentul în care nu cunoști multe despre o situație, e clar că intri repede în panică. Dar după doi ani și jumătate, cred că toți cetățenii au suficiente informații.
Aici trebuie să fie o acțiune normală sau care să se desfășoare cu calm. În momentul în care am o simptomatologie, probabilitatea de a avea infecție cu Sars-Cov-2 există, înseamnă că mă testez. Testarea va duce la o discuție cu medicul de familie, care va aprecia dacă pacientul trebuie sau nu să ajungă într-o cameră de gardă, adică într-un centru de evaluare.
Dacă este vorba de o persoană care are boli asociate sau e în vârstă sau un copil foarte mic, va veni la evaluare la centrul de evaluare cel mai apropiat de casă și acolo se va stabili dacă are sau nu nevoie de internare. Totul trebuie să funcționeze pe niște pași clari și eu cred că așa funcționează, în mare.
Europa Liberă: În spital, care este situația din punctul de vedere al personalului medical? Este sătul, obosit, poate este depășit? Cum se simte?
Adrian Marinescu: Sigur că răspunsul ar putea să fie: da, e o situație complicată, după ani de zile de pandemie. Dar, eu cred că cine a gândit că vrea să facă parte din personalul medical, nu mă refer doar la medici, ci și la asistente, infirmiere, etc., adică și personalul auxiliar, a plecat de la ideea că situația oricum nu are cum să fie ușoară.
În “Matei Balș”, situația nu era simplă nici înainte de pandemie. Era întotdeauna sezon de gripă, meningite, cele mai grave cazuri de boli infecțioase din țară oricum veneau aici, așa că eu cred că erau pregătiți, iar în momentul de față situația e mai echilibrată, în așa fel încât oamenii să poată să meargă în concedii, sigur, luând în calcul că personalul trebuie să fie suficient în fiecare moment, dar se pot face.
Exact ce spunem, normalitatea din pandemie este cuvântul de bază, nu e o normalitate ca înainte de pandemie. Dar lucrurile s-au așezat, cred eu, destul de bine în momentul de față.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: O să vină și alte variante?
Adrian Marinescu: Variante virale pot să vină și variante virale au fost destul de multe de-a lungul pandemiei. Sigur că multe nu au avut un impact foarte clar la nivelul populației. Virusul, în momentul în care stă în circulație, suferă mutații, o face zilnic.
Cele mai multe dintre mutații nu sunt cu semnificație, sunt minore. Cât timp vom avea variante virale care să însemne forme ușoare și conviețuirea despre care vorbeam, cred că n-ar trebui să ne facem probleme.
Să purtăm mască în spațiile interioare care sunt și neaerisite, atunci când există interacțiune, adică mijloace de transport și mă refer inclusiv la avion, spațiile în care suntem laolaltă, mai mulți, în același timp, spații publice.
Dar, este exact ca la pompieri, care sunt pregătiți pentru orice situație și acționează. Cred că așa trebuie să se întâmplă și aici, și nu doar cu personalul medical.
Cetățeanul trebuie să știe, după doi ani și jumătate, că este totuși într-o pandemie și, dacă e o conviețuire cu virusul, trebuie să aibă grijă de bunicul din casă, care poate să facă o formă severă și acțiunea să fie clară, cu ceea ce vă spuneam, testare, evaluare, etc.
Europa Liberă: Ce-ați recomanda, să purtăm masca oriunde în interior sau oriunde este aglomerat?
Adrian Marinescu: Eu cred că recomandarea, cel puțin pentru luna august, care e o lună fierbinte, de intensitate mare, cam aceasta ar fi.
Vorbim de spațiile interioare care sunt și neaerisite, atunci când există interacțiune, adică mijloace de transport și mă refer inclusiv la avion, spațiile în care suntem laolaltă, mai mulți, în același timp, spații publice, etc.
Cred că sunt situațiile clare și fiecare știe că, în acele situații, inclusiv la birou, riscul de transmitere există. Și își dă seama de acest lucru că vede cât de ușor se infectează oamenii din jur.
Europa Liberă: În metroul bucureștean, de exemplu, sunt atât de puțini cei care poartă mască în prezent.
Adrian Marinescu: Exact, dar nu ar trebui să fie obligativitate. Până la urmă, recomandarea se referă la prudență și, chiar dacă vorbim de o persoană tânără, în metrou, care face o formă ușoară, de acolo va merge mai departe, în familie și acolo va avea persoane vulnerabile și ar trebui să știe că riscul de a le transmite există în mod real.
Europa Liberă: Ce e diferit la noi față de alte țări atunci când vine vorba de comportamentul în pandemie?
Adrian Marinescu: N-aș spune că e o diferență. Oamenii sunt împărțiți, atunci când vine vorba de abordări, cam peste tot.
Dar, într-adevăr, putem vedea că, în alte țări, o recomandare, chiar dacă nu e obligativitate, e luată mai mult în calcul.
Procentual vorbind, mergând în străinătate, și cei care merg pot să vadă lucrul ăsta, vom vedea că în mijloacele de transport procentul e mai mare, nu toți, dar e mai mare. Nu mai vorbesc de avioane, nu mai vorbesc de situațiile în care putem să ne infectăm. E o diferență.
Europa Liberă: Și ține de responsabilitate sau ține de educație?
Adrian Marinescu: Ține de tot și nu numai de ele. Până la urmă, până la responsabilitate este realitatea pe care trebuie să o înțelegi și riscul într-adevăr de a te infecta, adică ideea că, dacă fac o formă ușoară, nu mă interesează dacă mă infectez, cred că nu e corectă.
Până la urmă, și o formă ușoară sau o formă medie presupune că, pentru un interval de timp, nu îți mai desfășori activitatea și poate că ai treburi urgente pentru tine și pentru alții.
Europa Liberă: Vă veți vaccina cu noua variantă de vaccin?
Adrian Marinescu: Cu siguranță. În mod clar da. Răspunsul e categoric da. Am făcut-o și până acum. Am cele patru doze făcute. Toți ne dorim ca acest update să se apropie cât mai mult de varianta virală prezentă.
Europa Liberă: Ce le spuneți celor care au încă emoții vizavi de vaccinare?
Adrian Marinescu: Cred că emoțiile le-au trecut după un an și jumătate și mai bine de atât privind campania de vaccinare.
Mesajele trebuie să fie reale. Nu e un vaccin miraculos, nu există medicamente miraculoase, sunt doar lucruri care ne pot ajuta într-o măsură și comparațiile cu ceea ce ne-am fi dorit de la un vaccin cred că nu își au rostul.
E important ce poți face în situația dată, ce ai la îndemână și ai de ales între a nu face deloc sau a alege o variantă care, totuși, te protejează în raport cu formele severe.
Europa Liberă: Cum arată viitorul nostru, domnule doctor, din punctul de vedere al sănătății? Au venit peste noi niște ani la care nu ne așteptam sub nicio formă.
Adrian Marinescu: Cred că întrebarea e cum va fi cu provocările legate de microorganisme, în general. Eu cred că aceste provocări vor fi, chiar dacă nu la nivel de pandemie, chiar dacă nu e nici măcar o epidemie.
Dar situații complicate vor fi și vă aduc aminte de situațiile recente cu adenovirus, cu variola maimuței și nu numai. Cred că prudența în raport cu infectarea, căci aceste boli infecțioase se transmit prin modalități diferite, prudența trebuie să existe.
Poate că o pandemie ne învață să ne protejăm mai mult decât am făcut-o până acum în raport cu microorganismele, iar microorganismele sunt de ordinul miliardelor în jur. E adevărat că, de cele mai multe ori, conviețuim și o facem armonios.
Îți mai recomandăm OMS a declarat variola maimuței drept urgență sanitară globală