Adrian Stanciu, antreprenor: „Nu pot să nu votez. Aveam 30 de ani la Revoluție, am fost pe străzi, iar asta nu mă lasă”

„Politica e pe voturi și se influențează cu voturi. Dacă nu votezi, nu exiști pentru politicieni. Nu te aștepta să fii reprezentat dacă nu votezi”, spune Adrian Stanciu.

Profesorul Adrian Stanciu vorbește la SmartJob despre lideri și puterea alegerilor, despre lehamite și încredere, despre îndrăzneala de a crede că „se poate” pe care o are tânăra generație: „Dacă vrei să faci față unei lumi în schimbare, e nevoie să muți decizia acolo unde apare problema”.

Adrian Stanciu este consultant în domeniul strategiei organizaționale și al leadership-ului, cu sute de programe de training pentru companii din diverse domenii. Este decan asociat și profesor la Bucharest International School of Management.

Nu cred că oamenii nu știu câtă putere au prin vot, ci mai degrabă și-au pierdut încrederea, spune Adrian Stanciu:

„Cetățenii nu se mai simt capabili să schimbe ceva. Și atunci ai sentimentul ăsta că mă duc degeaba la vot, că am votat și nu s-a întâmplat nimic. Oamenii nu se simt reprezentați și nu simt că votul lor a schimbat ceva sau a produs ceva util.”

Cu toate acestea, susține el, să nu uităm că, la alegerile recente din Republica Moldova, la un moment dat, contau și câteva voturi, ca să schimbe rezultatul. Faptul că, în România, politicienii spun multe și fac puține, în general, a condus la acest sentiment de dezîmputernicire al electoratului.

România pare necondusă, nu are o gândire strategică despre viitor, ceea ce câteodată e bine, crede acesta, căci ne descurcăm mai bine „neajutați” de guvernele României decât ajutați:

„Cred că România a evoluat foarte mult și cel mai mult acolo unde a fost lăsată în pace de clasa politică, nu acolo unde a fost ajutată. Încă sunt foarte mulți oameni care își doresc să facă lucruri în țara asta.”

Ce înseamnă leadership politic de bună calitate? Înseamnă gândire strategică pe termen lung și care nu se uită doar la mandatul pe care îl are acum, ci se uită la viitor și așează lucrurile pe un drum, spune Adrian Stanciu:

„Liderii politici sunt creatori de context. Treaba lor e să creeze context și să lase oamenii să-l umple cu activitate. Scopul politicului este să creeze mediul potrivit pentru oameni, ca ei să înflorească, să se dezvolte.”

Your browser doesn’t support HTML5

SmartJob | Adrian Stanciu, antreprenor: „Nu pot să nu votez. Aveam 30 de ani la Revoluție, am fost pe străzi, iar asta nu mă lasă”

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Clasa politică în România este mult în urma restului societății și rămâne din ce în ce mai în urmă, susține antreprenorul. Crede că se creează o distanță foarte mare între politic și oamenii ei:

„Politicienii joacă foarte puțin pe preocupările cu adevărat importante ale oamenilor. Sunt mult mai ușor de exploatat nemulțumirile false. Explozia asta de nostalgie după vremurile comuniste mi se pare de un absurd total. Suveranismul, acest naționalism care se numește pe sine patriotic, e foarte ușor de captat.”

Cum ai putea să-i mobilizezi pe oameni să iasă la vot?

Merg mobilizările contra, nu mobilizările pentru, crede Stanciu, iar în campaniile electorale pe care le-am tot văzut în ultimii ani mobilizarea s-a făcut contra cuiva, nu pentru cineva:

„Întrebarea e: dacă tu, mobilizându-i pe ai tăi, nu cumva generezi și în partea cealaltă o reacție? Or, asta cu lehamitea merge absolut genial, pentru că ce vrei de la oameni e să simtă că n-au putere și degeaba votează și asta e suficient.”

„Dacă nu votezi, nu exiști pentru politicieni”

„Trebuie să recunosc că acestea sunt alegerile la care am fost cel mai tentat să nu votez, de până acum, dar nu pot, adică am ceva, un pitic pe creier. Aveam 30 de ani în ’89, adică am fost pe străzi. Am văzut ce s-a întâmplat atunci. Nu mă lasă, nu pot”, spune Adrian Stanciu.

Recunoaște, însă, că, în același timp, nu poate să-i acuze de ceva pe oamenii care nu votează, nici măcar de lipsă de implicare civică, pentru că în România „mediul politic a fost între prost și dezastruos”:

„Politica e pe voturi și se influențează cu voturi. Și, dacă nu votezi, nu exiști pentru politicieni. Nu te aștepta să fii reprezentat dacă nu votezi. O să fie reprezentați cei care votează. Pur și simplu. Arată că votezi și cineva se va uita la nevoile tale și va încerca să capitalizeze politic pe ele.”

Iar asta nu trebuie să ne supere, susține antreprenorul, căci asta înseamnă politica, să îți găsești un segment pe care îl reprezinți și cu el să-ți faci o carieră:

„Noi mai avem chestia asta, că ne așteptăm să se facă politică fără politicieni, așteptăm să se facă politica cu martiri și cu eroi. Eu nu cred că se face cu martiri și cu eroi, eu cred că se face cu politicieni.”

„E foarte periculos să votezi din sentimente negative”

Politica nu seamănă cu un business, dar seamănă cu religia, spune Adrian Stanciu, mai ales acum când s-a polarizat atât de mult:

„Oamenii care sunt atașați unei idei politice nu mai văd altceva. Judecă lumea prin prisma acestei ideologii. E singura, e cea mai bună. E cea mai bună și toate celelalte sunt greșite. Iar toate evenimentele lumii se pot înțelege prin filtrul acestei ideologii.”

E foarte periculos ca cei care votează să voteze mai cu seamă din sentimente negative, crede acesta, și aici e un pericol, pentru că oamenii se adună foarte ușor în jurul sentimentelor negative și foarte greu în jurul celor pozitive:

„Oamenii se urnesc ușor contra ceva, dar foarte greu pentru ceva. E mult mai ușor de animat tipul ăsta de sentiment negativ, e mai ușor de animat răul și o să ajungem să avem o lume politică al cărei singur discurs e resentimentul. Și mie asta mi se pare periculos.”

Politica e „o meserie tâmpită”, concluzionează antreprenorul, dar avem nevoie de politicieni, nu de eroi:

„Foarte puțini oameni sunt în stare de altceva, sunt dispuși să-și pună cariera în cui și apoi, din patru în patru ani, să-și pună viața la mezat, pe voturi populare. Foarte puțini oameni sunt dispuși să facă asta.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.