”Aerul de munte” s-a risipit. În București sunt iar cote ridicate de poluare

Prostest împotriva poluării din București

Vineri seara și noaptea în mai multe puncte din Capitală s-au înregistrat, potrivit aerlive.ro, din nou valori ridicate ale poluării, deși traficul rutier e la un nivel minim din cauza crizei coronavirusului, care îi ține pe mulți bucureșteni în case. ”Aerul de munte” despre care vorbea la începutul săptămânii ministrul Mediului a dispărut din motive necunoscute deocamdată.

Sâmbătă dimineața, la stația de pe Calea Moșilor, concentrația de PM2,5 era 85 micrograme pe metru cub, cea mai ridicată din Capitală.

Pe bulevardul Expoziției, concentrația era de 73 micrograme pe metru cub, de 78 pe bulevardul Iuliu Maniu și de 67 la stația de la Băneasa.

Pe Calea Victoriei, unde există amplasat un senzor oficial din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), indicele CAQI era de 79, cu valori de PM10 de 105 ug/mc (210%).

De altfel, mai toți senzorii din București erau portocalii, unii apropiindu-se de roșu. Cel mai scăzut nivel s-a înregistrat la Universitate, de 26 micrograme pe metru cub, după cum arată cotele înregistrate pe aplicația aerlive.ro.

În același timp, vineri seara în jurul orei de 21:30 în Sintești (Vidra, Ilfov), un senzor din rețeaua independentă de monitorizare a aerului Airly.eu înregistra depășiri de 448% la PM2.5 și 314% la PM10.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat vineri seara pe contul său de Facebook și a cerut Gărzii de Mediu să verifice.

„Somez Ministerul Mediului să spună cetățenilor cine poluează Bucureștiul și zona metropolitană! Trimiteți comisarii Gărzii de mediu să verifice! Doar aceștia au atribuții prin lege! Trafic nu e! Cine arde deșeuri sau.... iar pacură? Faceți nani când alții (interesați) poluează?”, a scris Firea.

Ministrul Mediului anunța marți dimineața că în București se respiră „aer de munte” datorită traficului redus odată cu instaurarea stării de urgență pe fondul crizei de coronavirus.