Țară în service | Afacerea „Beculețul”. Cât ne costă în pandemie decorațiunile de Sărbători

Your browser doesn’t support HTML5

Luminițele de Crăciun au adus sume importante în bugetele unor firme fie apropiate de primari, fie „abonate" la contracte cu statul.

Peste 10 milioane de euro au ajuns în decorațiunile care împodobesc întreaga țară în această iarnă. Suma este mai mică decât cea cheltuită în anii trecuți. Unii primari au preferat să folosească becurile și instalațiile de sărbătoare din anii anteriori și să dea bani doar pentru montaj.

Majoritatea achizițiilor s-au făcut prin încredințare directă. Există și excepții. Sunt primării care au cheltuit peste un milion de euro pentru decorațiuni, dar și primării care nu au dat niciun ban. Unele nici măcar pentru montajul instalațiilor vechi. Aceasta în situațiile în care primarii erau în conflict cu consilierii de la alte partide.

9 milioane de lei, pentru codul CAEN „ornamente” și 14.48 milioane pentru „Ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun” plus 670 de mii de lei, la codul caen ce permite achiziția de brazi, toate cumpărări direct, reprezintă banii cheltuiți, în ultimele 90 de zile pentru decorațiuni și instalații luminoase pentru Crăciun.

Banii cheltuiți, în ultimele 90 de zile pentru decorațiuni și instalații luminoase pentru Crăciun, prin atribuire directă, însumează:

  • 14.48 milioane pentru „ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun”;
  • 9 milioane de lei, pentru „ornamente”;
  • 670 de mii de lei, pentru achiziția de brazi;

Este vorba despre achizițiile care au putut să se încadreze într-un plafon de 30 de mii de euro pentru bunuri și 100 de mii de euro pentru prestări servicii, cum prevede legea achizițiilor publice.

La acești bani, se adaugă sume mai mari cheltuite prin sistemul de licitații, fie în forma clasică, fie prin negociere fără publicitate. Firmele la care au ajuns banii sunt unele cunoscute, cliente vechi ale autorităților locale în ultimii ani, unele specializate în iluminat public, altele apropiate de primari sau primării.

București - Grinch-ul" lui 2022

După ce anii trecuți Bucureștiul conducea în topul orașelor în privința decorațiunilor de Crăciun, dar și a banilor cheltuiți, în 2021, municipalitatea Primăria generală a cheltuit doar un milion de lei, bani pentru montarea a 3.181 de instalații de iluminat pe care le avea deja pe stoc. Operațiunea a fost făcută de Compania Municipală Iluminat Public, una dintre puținele companii municipale pe care actualul edil-șef al capitalei nu a desființat-o.

„Noi avem niște luminițe ale noastre, cumpărate anii trecuți, nu mai aducem altele, cum au venit anul trecut cu tirul. Punem ce avem” a declarat primarul Nicușor Dan.

În București, cea mai mare atracție o reprezintă Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei în Piața Universității. Nici acesta nu s-a bucurat de aprecieri din partea bucureștenilor, după ce accesul în incinta lui s-a făcut contra cost.

Becurile au fost cumpărate acum patru ierni de la firma MK Illumination SRL și au costat 6 milioane de lei. MK Illumination era una dintre cele trei firme din Hunedoara legate prin intermediul unui singur asociat, care au câștigat, în 2018, contractul de iluminat public din București și Voluntari. Primăriile din cele două localități erau conduse la acel moment de cuplul Gabriela Firea - Florentin Pandele.

Contractul pentru București a fost atribuit prin licitație ne-publică organizată de Compania Municipală Iluminat Public S.A. La licitație s-au înscris patru firme. La Voluntari, au fost încheiate opt contracte direct, fără licitație publică, de către instituții subordonate primăriei. Și la București și la Voluntari instalațiile de iluminat au fost folosite în fiecare an începând de atunci.

Nici Sectorul 1 nu cheltuie vreun ban pe decorațiuni și nici nu instalează vreo luminiță pe străzi. Administrația Domeniului Public Sector 1, instituția care se ocupă de obicei de aceasta, are bugetul blocat de mai bine de patru luni. Rectificarea bugetului acestui sector nu a trecut de Consiliul local.

Sectorul 2, Sectorul 3 și Sectorul 5 vor folosi și ele decorațiunile din anii trecuți. La sectorul 2, Primăria va plăti 200 de mii de lei pentru montajul de anul acesta.

Sectorul 4 a lansat o licitație pentru închirierea de decorațiuni dintre cele mai diverse. Ea a fost câștigată de Luxten Lighting Company.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta Sectorul 6 va avea luminițe. Primarul Ciprian Ciucu a anunțat că va cheltui 1,4 milioane de lei pentru achiziția și montajul a aproximativ 600.0000 de leduri. Ele vor fi achiziționate în cadrul contractului cadru pe care îl are deja primăria cu firma care asigură iluminatul în sector. Ele au fost amplasate pe bulevardele centrale și în pomii din sector.

Constanța - cel mai mare contract pentru decorațiunile de Crăciun din 2021

Municipiul Constanța este, și în această iarnă, campionul achizițiilor pentru decorarea festivă a orașului cu un contract de 4.995.676,15 lei, după cum arată site-ul de achiziții publice.

Orașul a fost împărțit în trei loturi care vor fi amenajate de S.C. RC Energo Install S.R.L, o societate din Buzău. Contractul câștigat cu primăria Constanța reprezintă 75% din cifra de afaceri pe anul trecut a societății buzoiene. S.C. RC Energo Install S.R.L a declarat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 7.646.082 de lei și 31 de angajați. Societatea este deținută de o altă firmă - Romcarbon SA care este controlată de Eugen Florin și Zăinescu Viorica Ioana.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, de amenajarea de sărbători a orașului nu se va mai ocupă aceeași firmă locală, ci una din Buzău, care a câștigat și licitația pentru iluminatul din Medgidia.

Romcarbon se ocupă de fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic. Nu este pentru prima dată când primăria Constanța cheltuie printre cele mai mari sume pe iluminat. În 2018, au fost cheltuiți 5.523.210,07 lei cu TVA, sumă similară cu cea cheltuită în 2019. Anul trecut, Primăria a lăsat la alegerea companiilor locale cum amenajează orașul, dar s-a declarat nemulțumită, așa că a reluat achizițiile centralizate.

SC RC Energo Install a mai câștigat un contract în județul Constanța tot în această iarnă. Este vorba de aproximativ 1 milion de lei (998.875 lei, preț fără TVA), bani care vin de la primăria Medgidia. Anii trecuți, Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arată că RC Energo Install SRL a mai amenajat festiv Grădina Publică şi Parcul Eminescu din Galați sau de orașul Curtea de Argeş.

Suceava - aceeași firmă, achiziții separate

Unul dintre cele mai spectaculoase târguri de Crăciun este cel din Suceava. Pentru realizarea lui, conform site-ului de achiziții publice, Primăria a făcut mai multe achiziții directe, în decurs de mai multe săptămâni. O parte dintre decorațiunile și luminile folosite la târg erau deja în patrimoniul primăriei, așa că licitațiile au fost făcute pentru chestiuni punctuale. Una dintre licitații, intitulată „Furnizare materiale pentru reparații instalații luminoase”, este în valoare de 52.411 lei și a fost încheiată pe 14 septembrie cu firma S.C Neon Lighting SRL din Cluj-Napoca.

O altă achiziție în sumă de 49.890 de lei, cu același obiect, este lansată de Primăria Suceava pe 21 septembrie și atribuită aceleiași firme Neon Lighting.

La Suceava, firma care a primit contractele prin încredințare directă este o mai veche cunoștință a autorităților locale. În decursul anilor, a primit contracte care însumează mai mult de un milion și jumătate de lei.

Două săptămâni mai târziu, sub aceeași denumire de „Furnizare materiale pentru reparații instalații luminoase”, firma mai primește două contracte de 31.900 de lei fiecare. Din descrierea achizițiilor se înțelege că unul este pentru achiziționarea instalației pentru bradul de Crăciun, iar cealaltă pentru achiziția mai multor șiruri de cabluri de lumini. Pe 26 octombrie, firma primește însărcinarea să se ocupe de împodobirea bradului natural care o înălțime de 11-15 metri liniari cu instalația pe care deja primăria o avea. Primește pentru asta 29.880 de lei.

Neon Lighting este o firmă din Cluj-Napoca deținută de Cosma Augustin Dorinel și Ioan Nemeth care, în ultimii 10 ani, a avut 3.382 contracte cu achiziții directe în valoare totală de 21,6 milioane de lei. Cu Primăria Suceava a avut 65 de contracte în valoare de 1,5 milioane de lei.

Ploiești - iluminatul centrului, disputat între Primărie și Consiliul Județean

Centrul Ploieștiului este unul dintre cele mai luminate în iarna 2021-2022. Primăria și Consiliul Județean și-au disputat amenajarea centrului orașului.

Decorarea clădirii de opt etaje unde funcționează Consiliul Județean a costat aproximativ 45 de mii de euro. Banii au fost dați fără licitație publică unei firme abonate la contracte cu statul.

Consiliul Județean a făcut o achiziție publică în acest an doar pentru iluminatul clădirii în care își are sediul instituția. Mai-marii județului condus de prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu au dat, prin încredințare directă, 228.830 de mii de lei, aproximativ 45 de mii de euro, pentru „lucrări aferente 'Iluminat festiv de sărbători la Palatul Administrativ Ploiești noiembrie 2021 ianuarie 2022'-conform documentației de atribuire atașată”. Mai exact, pe fațada clădirii au fost montate mai multe ghirlande de beculețe. De către aceeași Mk illumination S.R.L., de la care Gabriela Firea și Florentin Pandele au cumpărat decorațiunile în urmă cu trei ani.

Centrul orașului este amenajat de Primărie în baza unui contract cadru încheiat în 2018 cu firma Luxten care include și iluminatul de sărbători. În fiecare an, reprezentanții autorităților și cei ai companiei se întâlnesc și decid cum va arăta lucrarea în anul respectiv. Se plătește punctual pentru montaj, demontaj și închirierea echipamentelor care lucrează la amenajarea zonei.

Decorațiunile din centrul Ploieștiului, altele decât cele de pe Palatul Administrativ sunt cumpărate de primărie printr-un acord cadru din 2018.

Viceprimarul Ploieștiului, Dan Nicodim, a declarat, pentru Europa Liberă, că nu se pune problema la a renunța sau reduce iluminatul de sărbători, în ciuda pandemiei.

Craiova - în topul celor mai frumoase târguri de Crăciun

Nici Craiova nu a dat bani special pentru amenajarea târgului de Crăciun de anul acesta și nici pentru instalarea luminițelor din oraș. Toate erau incluse în contractul privind iluminatul public. A dat bani însă pentru a se înscrie într-o competiție unde sunt desemnate cele mai frumoase piețe de Crăciun, așa că este singurul oraș din România care apare în acest top.

Piața de Crăciun din Craiova este singura din țară înscrisă într-o competiție europeană a celor mai frumoase piețe europene de Crăciun.

În mai, Consiliului Local Craiova vota „Înscrierea Municipiului Craiova la competițiile 'European Best Destinations 2021'" și a plătit o taxă de 24.480 de euro. Competiția se desfășoară online și se încheie pe 10 decembrie. În spatele motivației plății pentru înscrierea la competiția online este că site-ul care organizează întrecerea ar fi unul dintre cele mai bune de promovare turistică din Europa.

Cu ce beculețe se laudă comunele

Majoritatea autorităților locale mici au făcut achiziții directe. Printre cerințele consemnate da site-ul de achiziții publice regăsim:

  • „Moș Crăciun uriaș de 180 de cm care cântă și dansează și are un senzor de sunet”, cum a luat comuna Galicea din Dolj;
  • „Țurțuri luminoși și figurină stea cometă” ca primăria Dej;
  • „Decorațiune complexă luminoasa 3D 'Scena Nașterii lui Iisus', primăria Stulpicani;
  • „Tarrington House Nadleen” pentru Societatea Salina Turda S.A.;

Una dintre cele mai extravagante achiziții din sezonul de beculețe 2021-2022 este făcută de primăria Tunari, din Ilfov. Pe lângă instalații luminoase de 129.000 de lei, acesta a închiriat un brad stilizat de 60.000 de lei și a închiriat un patinoar de 130.000 de lei.

„Figurina 3D Brad pe cadru de aluminiu, îmbrăcată în beteală artificială de culoare verde, rezistență la condiții de exterior, echipată cu perdea luminoasa Led culoare alb. Bradul va fi împodobit cu: ghirlandă luminoasă formată din min. 130 becuri cu efect de sclipire , 20 sfere 2D , pe cadru de aluminiu cu instalație LED tip șir culoare alb și stea luminoasă culoare roșie în vârf", se menționează în cererea de ofertă din SEAP.

Chiar și cele mai sărace comune din România au făcut achiziții de sărbători: decorațiuni sau brazi de Crăciun.

Firmele care au furnizat instalațiile electrice sunt Upper Level SRL și Electro Adrian Lighting SRL. Ele au fost au fost fondate de aceeași persoană, Mihai Feraru. Ulterior, acesta s-a retras din Electro Adrian Lighting în 2013, în favoarea asociatului său Alexandru Dobra.

Upper level S.R.L are 183 de contracte de achiziții directe în valoare de 183 de milioane de lei, în perioada 2016-2021, iar Electro Adrian Lighting în valoare de 7,5 milioane de lei, din 112 contracte, în aceeași perioadă.

Ce fac cele mai sărace localități din țară

Conform Indicelui Dezvoltării Urbane Locale, printre cele mai sărace localități din România, la nivelul anului 2018, ultimul care apare în statisticile Băncii Mondiale, erau și comunele Rebricea și Cozmești din Vaslui. Acestea erau situate în top 20 de localități cu nivel de trai scăzut. Au cumpărat și ele decorațiuni de sărbători: Rebricea în valoare de de 19.760 de lei și Cozmești de 12.300 de lei.

Primării cu puține posibilități financiare au cumpărat și ele decorațiuni de Crăciun.

Firma care a câștigat la Cozmești, S.C. ROSAL NORD METAL S.R.L. S.R.L, este abonată și ea la contracte cu statul. Între 2017 și 2021 a primit nu mai puțin de 116 încredințări directe în valoare de aproape 1 milion de lei. Cea de a doua firmă, S.C. METAL TRIUMF EDIL S.R.L., fondată în Neamț are contracte mai puține, 44, în general, cu administrațiile locale din zonă.

Firmele care au câștigat cel mai mult din achiziții directe

Conform datelor existente în portalul de achiziții publice, cele mai mari contracte pentru codul CAEN (de clasificare a activităților din economia natională) care privește achiziția de „ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun”, în ultimele 90 de zile, le-au primit:

  • Elba Com S.A.: 81 de contracte în valoare de 1,5 milioane de lei. Firma înființată în 2000 a avut anul trecut o cifră de afaceri de 43.335.682 de lei. Are 83 de angajați și funcționează în Timișoara;
  • Belmar Prod S.R.L.: 30 de contracte în valoare de 850.000 de lei. Firmă a fost înființată în 2008 și a avut în 2020 o cifră de afaceri de 13.628.899 de lei;
  • General Meel Electric S.R.L.: 13 contracte în valoare de 621.000 de lei. A fost înființată în 1993, are 138 de angajați și a avut o cifră de afaceri de 47.781.306. Obiectul principal de activitate este „lucrări de instalații electrice”;
  • Engineers for Lighting S.R.L.: patru contracte în valoare de 333.000 de lei. Firma are un singur angajat și anul trecut a câștigat 708.872 de lei;
  • Distrisan S.R.L.: un contract de 286.000 de lei. Firma are 30 de angajați și se ocupă de distribuția energiei electrice. A avut anul trecut o cifră de afaceri de 8.380.763 de lei cu 30 de angajați;

Timișoara este un alt târg de Crăciun apreciat de localinici. Nici Primăria Timișoara nu are contracte speciale pentru amenajările de Crăciun de anul acesta

Pentru codul CAEN care privește achiziția de „ornamente”, firmele care au câștigat cel mai mult în ultimele trei luni sunt:

  • Ilnic Electric S.R.L.: 26 contracte în valoare de 1,4 milioane de lei. A avut, în 2020, o cifră de afaceri de 5.339.384 de lei și 31 de angajați;
  • Mk illumination S.R.L.: 13 contracte în valoare de 1,1 milioane de lei. Este una dintre firmele care au primit multe contracte în ultimii ani pentru asigurarea iluminatului, atât în perioada Crăciunului, cât și de Paște. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 25.129.256, cu șase angajați. Obiectul de activitate este „comerț cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat și al articolelor de uz casnic, în magazine specializate”;
  • Recolight Decor S.R.L.: 32 contracte de 756.000 de lei. Firma a avut, în 2020 o cifră de afaceri de 1.428.904 de lei realizată cu un singur angajat;
  • Neon Lighting S.R.L.: 20 contracte în valoare de 731.000 de lei. A avut o cifră de afaceri de 42.485.612 în 2020. Are 76 de angajați și se ocupă de comerț cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio și televizoarelor;
  • X-treme computers S.R.L.: 15 contracte în valoare de 688.000 de lei. Firma din Drobeta-Turnu Severin a avut 3.628.370 cifră de afaceri și 8 angajați în 2020.