Afacerea testelor din aeroport și „opțiunea" pasagerilor de a-și face teste rapide doar la o anumită firmă

Unii pasageri se plâng de condițiile sanitare ale testelor rapide făcute pe Aeroportul Otopeni.

De la începutul anului, pasagerii care ajung pe Aeroportul Otopeni sunt practic forțați, conform propriilor declarații, să facă teste rapide pentru coronavirus la o firmă proaspăt înființată. Reprezentanții gării aeriene ne-au transmis că aceste teste sunt cerute de companiile aeriene private, iar călătorii pot alege firma unde să facă aceste testări.  

La sfârșitul lunii martie, Valeriu Răchită a realizat o cursă spre Amsterdam. „Angajații de la Aeroportul Otopeni, cei care efectuau check-in-ul la ghișeele 62-65 pentru îmbarcarea spre Amsterdam, nu acceptau persoane care aveau test PCR, decât dacă efectuau și un test antigen unde te trimiteau ei. Erau câțiva băieți lângă ei cu microbuze în care te înghesuiau și te duceau într-o parcare. Acolo, într-un cort, se efectua rapid un test antigen contra sumei de 150 de lei”, scrie acesta într-o postare de pe Facebook. Postarea sa nu este unică, mai multe persoane s-au plâns pe rețelele de socializare de aceste teste pe care trebuie să le facă pe Aeroportul Otopeni.

Din fotografiile postate de Valeriu Răchită reiese că firma care face testele rapide este „Centrul de Testare Completă SRL".

Călătorii ar fi forțați

O firmă de apartament înființată în pandemie reușește astfel să producă venituri uriașe pentru ca oamenii care dăduseră 400 de lei pe un test PCR au fost obligați de cei care efectuau check-in-ul să mai plătească 150 de lei, se mai plânge acesta.

Un test pe care nu mi l-a mai cerut nimeni, nici compania de transport aerian, nici alte autorități”, mai adaugă Valeriu Răchită. „Deplasarea către așa-zisa testare se face cu mașinile lor, unde sunt înghesuiți pasagerii claie peste grămadă fără nici un fel de respectare a distanțării. Testele antigen sunt făcute în condiții care nu respecta nici cele mai elementare norme în ceea ce privește combaterea COVID-19”, mai punctează acesta.

Pasagerii ar putea alege unde fac testul

Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) ne-au transmis însă că „testele sunt solicitate de către autoritățile din țările de destinație. Acestea sunt verificate de către reprezentanții companiilor aeriene transportatoare. Alegerea centrului de testare aparține pasagerului. Compania Națională Aeroporturi București nu are nicio implicare in ceea ce privește alegerea centrului de testare, testele solicitate sau verificarea validității acestora”, sunt datelor oferite de societatea de stat care administrează Aeroportul Otopeni.

Conducerea companiei ne-a mai transmis că din această lună se va amenaja un spațiu destinat testărilor. „Pentru a veni in sprijinul pasagerilor, CNAB a organizat o licitație deschisă cu strigare, la BRM, pentru închirierea unui spațiu în aeroport cu destinația Centru de Testare Covid-19. Acesta a fost deschis azi, 1 aprilie, de către câștigătorul licitației, Asocierea Milena - Synlab”, ne-a mai transmis Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al companiei.

Milena Medical Center SRL este deținută, conform datelor obținute cu ajutorul platformei termene.ro, de Corina Unguritu și Carmen Adina Chiriac, ambele cu câte 50%. Firma Synlab SRL îl care ca acționar unic pe Michael Franz Paul Lonsdorfer.

Cât despre „Centrul de Testare Completă SRL", acționarii acesteia sunt: Alexandru Ion (cel care este și administrator) - cu 25%, Alexandru Adrian Ciurduc - 25%, Elena Gavrilescu - 25% și Teodor Adrian Ion - tot cu 25%.

Despre acționarii acestei societăți, publicația Libertatea a scris că firma „Centrul de Testare Completă SRL" deține 50% din acțiunile societății Complet Diagnostic. Acest ultim SRL ar face parte din cercul de apropiați ai lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei.