Ce se întâmplă cu valea istorică Bamiyan din Afganistan, aflată în Patrimoniul UNESCO
Un muncitor afgan împinge o roabă sub spațiul gol în care se afla cândva o statuie a lui Buda, veche de 1.400 de ani, în Bamiyan, Afganistan.
Arheologii care lucrează pentru a conserva puținul patrimoniu cultural care mai există în Valea Bamiyan au avut de-a face cu săpături ilegale, cu dezvoltări imobiliare și cu pistolari talibani care folosesc rămășițele Buda pentru a se antrena la țintă.
Valea Bamiyan, situată în mijlocul munților Hindu Kush, este unul dintre cele două situri din Afganistan incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Descoperirile arheologice constau în opere de artă budistă create între secolele I și XIII.
În martie 2001, regimul taliban fundamentalist islamic a aruncat în aer sculpturile Buda Salsal și Shahmama, importante din punct de vedere cultural, după ce le-a declarat ca fiind neislamice. Comunitatea internațională a denunțat cu fermitate distrugerea.
Talibanii se află în fața sitului, care a fost adăugat în 2003 pe lista UNESCO a siturilor culturale pe cale de dispariție.
În ciuda distrugerii statuilor lui Buda, vizitatorii continuă să viziteze Valea Bamiyan, unde, în 2008, oamenii de știință au declarat că cele mai vechi picturi în ulei din lume au fost descoperite într-o peșteră săpată în munte.
Un detaliu al picturilor murale budiste din Bamiyan, care datează din jurul anului 650 d.Hr.
„Acesta este cel mai timpuriu exemplu clar de pictură în ulei din lume, deși uleiurile de uscare erau deja folosite de vechii romani și egipteni, dar numai ca medicamente și produse cosmetice", a declarat Yoko Taniguchi, liderul echipei de cercetători.
Regimul taliban lipsit de bani a început să construiască un complex turistic, ceea ce arheologii se tem că va deteriora și mai mult terenurile antice. Complexul va fi situat lângă peșterile mănăstirii budiste.
Talibanii permit, de asemenea, ca situl să fie folosit pentru exploatarea cărbunelui, ceea ce reprezintă o amenințare suplimentară.
La problemele de la Bamiyan se adaugă un aflux de afgani strămutați din provincia Kunduz, ale căror case au fost distruse de inundații și care locuiesc acum într-o zonă deschisă în fața ruinelor.
Statuia Salsal, de 55 de metri, care înseamnă „lumina strălucește prin univers", era cunoscută și sub numele de "Buddha occidental". Ea este văzută aici într-o fotografie din 1997.