Cu 10 zile înainte de intrarea în vigoare a taxei Oxigen, primarul general Gabriela Firea face un sondaj pe pagina sa de Facebook, întrebând cetățenii dacă să aplice sau nu taxa introdusă de ea și votată deja în Consiliul municipal. Majoritatea răspunsurilor sunt negative, multe conținând aprecieri prea puțin favorabile la adresa Gabrielei Firea. De altfel, aceasta a admis într-un video postat vineri, în jurul orei 12.30, că peste 90% din mesajele primite susțin renunțarea la taxa Oxigen.
„Sunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului?”, întreabă Gabriela Firea pe Facebook.
Răspunsurile vor fi așteptate până luni, 24 februarie, precizează Firea. Întrebarea, însoțită de un mesaj video, postată joi seara, la ora 18.30, a strîns deja peste 15.000 de răspunsuri.
Firea susține în clipul video că vrea ca acest subiect să nu mai fie discutat ”pe la colțuri”, ci în mod ”direct, deschis”.
”Știu că la anumite șuete cele mai importante subiecte dezbătute în oraș sunt sârma Gabrielei Firea, verdictul Danei Budeanu și, iată, taxa Oxigen”.
Primarul general nu pierde ocazia să-și facă și campanie electorală, acuzându-și contracandidații de ”atacuri nedemne și nemeritate”.
”Eu cred că am luat o decizie corectă, dar având în vedere că suntem într-un an electoral și există foarte multă ipocrizie, iar contracandidații mei sau posibili mei contracandidați, precum și premierul, anumiți miniștri, anumiți reprezentanți politici au ieșit în spațiul public și au spus că vor să scoată acest program, care în mod evident este bun pentru sănătatea bucureștenilor, dar din punct de vedere politic ei vor să mă atace și vor să scoată taxa. Dacă vor avea ocazia să ajungă la primărie, eu cred că trebuie să vă întreb direct și să nu țin cont neapărat de aceste mesaje politice (…) Din păcate, există în această perioadă atacuri nedemne, atacuri nemeritate pe acest proiect”.
Un proiect pe care însă cetățenii nu-l vor, așa cum s-a putut lămuri chiar Gabriela Firea din zecile de mii de răspunsuri. Mulți o întreabă, firesc, de ce nu a făcut această consultare înainte de adoptarea taxei Oxigen.
Cetațenii nu convinși nici de utilitatea taxei Oxigen, nici de argumentele Gabrielei Firea și cu atât mai puțin de justificările politice și atacurile la contracandidații săi, oricum, necunoscuți până în acest moment.
Răspunsurile sunt în proporție de 90% pentru eliminarea taxei și găsirea unor soluții alternative, cum ar fi mărirea spațiilor verzi, construcții cu locuri de parcare, scoaterea mașinilor din provincie din București, acordarea de subvenții pentru cumpărarea de mașini noi. Răspunsurile abundă în critici la activitatea Gabrielei Firea la primărie și de recomandări în ce privește prioritățile Bucureștiului.
Mulți dintre cei chestionați susțin că măsura este discriminatorie, nu toți oamenii având bani pentru o mașină nouă.
Văzând reacția negativă la adresa taxei Oxigen, primarul general a ieșit cu o nouă declarație vineri, spunând că datele vor fi centralizate, iar decizia va fi comunicată luni, într-o conferință de presă.
”Peste 600.000 de vizualizări, peste 15.000 de mesaje, din care aproximativ 90% sunt mesaje care îmi solicită să renunțăm la vinieta Oxigen. De asemnea pe mailul oxigen@pmb.ro am primit 944 de emailulri, din care 700 sunt împotrivă și 300 pentru. Le centralizăm și luni voi organiza o conferință de presă în care voi anunța concret cum se va aplica decizia pe care o voi lua”, a spus Firea vineri în jurul prânzului.
Îți mai recomandăm Tot ce trebuie să știi despre taxa Oxigen și absurditățile ei
ZACA e deja pe stâlpi
Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este un inel în centrul orașului delimitat de următoarele bulevarde: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – șos. Pandurilor – șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei.
Primăria Capitalei a început deja de vreo trei săptămâni să monteze indicatoarele cu zonele unde va fi aplicată taxa Oxigen. "Au început marcarea zonelor din Bucureşti privind Vinieta Oxigen! Indicator montat pe Bulevardul Mărăşeşti, intersecţie cu Bulevardul Cantemir (Piaţa Budapesta)", spune un membru al grupului de Facebook Info Trafic Bucureşti Ilfov, care a postat o imagine cu indicatorul respectiv.
Cât costă taxa
Potrivit proiectului, de la 1 martie, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. În ceea ce privește autoturismele Euro 4, acestea vor plăti vinieta de anul viitor.
Mai mult, potrivit unui amendament al acestui proiect, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucuresti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiași amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele și motocicletele, dar și autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care functioneaza cu GNL, GNC si GPL.
Tarifele variază în funcție de gradul de poluare al masinii, de la 500 de lei la 1.900 de lei pe an.