Agenția rusă de stat pentru media a postat un proiect cu instrucțiuni privind cum instituțiile media care au fost înregistrate ca „agenți străini" trebuie să identifice acest lucru prin materiale publicate sau difuzate.
Proiectul de ordin a fost publicat pe un site guvernamental pe 16 iulie și este liber pentru dezbatere până pe 30 iulie.
Instrucțiunile vin să suplimenteze o lege din 2017 care desemnează instituțiile media cu finanțare străină drept „agenți străini". După ce legea a fost adoptată, Ministerul Justiției a desemnat Vocea Americii, mai multe serviciile ale RFE/RL și Current Time drept „agenți străini".
Noul proiect va obliga astfel de entități media să anunțe statutul de „agenți străini" la începutul fiecărui material publicat sau difuzat.
Detaliile textului în care se face acest anunț trebuie să aibă dimensiunea dublă față de titlul articolului. Pentru materiale video, textul trebuie să ocupe cel puțin 20% din ecran și să fie vizibil pentru cel puțin 15 secunde.
Se specifică că Roskomnadzor poate impune sancțiuni pentru încălcarea ordinului. Pentru „încălcări grosolane" se pot acorda amenzi de până la 10.000 de ruble (echivalentul a 1.400 de dolari) sau 15 zile de arest. Organizațiile pot fi amendate cu până la 5 milioane de ruble (70.000 de dolari).
Președintele în exercițiu al RFE/RL Daisy Sindelar a afirmat joi că ordinul propus are rolul de a restricționa în continuare mass-media din Rusia și a instala teama.
„În fiecare zi milioane de ruși primesc știri necenzurate de la Radio Liberty și Current Time despre evenimente din viața lor sau a țării", a afirmat Sindelar. „Intenția acestor proiecte de acte normative este de a speria pe cei care caută informații sigure și de a constrânge cititorii și urmăritorii să se simtă ca niște infractori sau să creadă că sunt în pericol dacă urmăresc sau citesc aceste materiale", a completat Daisy Sindelar.
„Aceste măsuri propuse sunt o încercarea clară de crește cenzura din Rusia", a adăugat președintele în exercițiu al RFE/RL.