Transportatorii români spun că nu sunt lucrători vamali suficienți și că, după izbucnirea războiului din Ucraina, traficul vamal s-a intensificat. În plus, mai spun transportatorii, timpii de așteptare sunt peste tot la fel de mari, nu numai la Vama Siret.
Miron Sporea, președintele Asociației Patronatelor Transportatorilor(APT), arată că patronii români riscă în aceste condiții să rămână fără angajați.
„Și așa avem lipsă de șoferi de tir, dar dacă îi ții pe oameni 6-7 zile, nu mai stau nici ăștia pe care îi avem, pleacă. Noi am cerut să facem parcări în toate vămile, inclusiv la Siret. Să stea șoferii liniștiți până intră în vamă. Așa, stau în camioane”, a spus Miron Sporea.
Acesta susține că România ar trebui să ia exemplul Poloniei, care a făcut vamă comună cu Ucraina și lucrează împreună.
„Erau probleme dinainte de război, nu sunt numai de acum. Sunt probleme la toate vămile. În prezent, la la Vama Nădlac sunt cozi de 19 kilometri. Peste tot sunt cozi, și la Giurgiu, și la Calafat”, spune Miron Sporea.
Transportatorul arată că o problemă majoră care duce la blocajul din vămi este ritmul în care se lucrează, dar și lipsa angajaților.
„Problema este că nu sunt lucrători vamali. Nu poți să controlezi numai 50 de camioane pe zi. Dar nici nu le pasă. Când s-a modificat traficul din cauza războiului, trebuia să mobilizezi mai mulți oameni. În plus, oamenii care lucrează acolo merg încet, și așa se fac cozile de kilometri. La noi în vămi inclusiv cântarul produce cozi. CNAIR ar trebui să-i direcționeze pe cei cu peste 10 tone în altă parte, nu să blocheze cântarul”, a mai arătat Miron Sporea.
Președintele APT susține că aglomerația din vămi are loc și pentru că Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală și CNAIR-ul (Compania Națională de Administrare a Infrastucturii Rutiere) nu lucrează împreună. „Ar trebui să lucreze împreună, dar fiecare lucrează separat”, susține Miron Sporea.
Poliția de Frontieră: Pe sensul de ieșire din România, timpul de așteptare e de 600 minute
Poliția de Frontieră de la Vama Siret recunoaște că traficul din vamă este foarte mare.
„În momentul de față (marți, la prânz n.r.) vorbim de un flux masiv de camioane, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, prin PTF Siret. Timpii de așteptare sunt de 120 minute pe sensul intrare, iar pe sensul de ieșire 600 minute. Pe teritoriul României pe sensul de ieșire sunt în așteptare aproximativ 250 de camioane”, arată Poliția de Frontieră într-un răspuns pentru Europa Liberă.
Iulia Stan, purtătorul de cuvânt de la Poliției de Frontieră de la Vama Siret, arată că politiștii de frontieră fac controlul documentelor de călătorie în aproximativ 5 minute.
„Însă, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, vorbim de un control multiplu, adică mai vorbim și de un control vamal, unul fito-sanitar, unul sanitar veterinar, dar și de controlul rovinietei, autorizațiilor de transport, precum și al greutății încărcăturii camioanelor conform normele prevăzute de lege”, explică Iulia Stan întârzierea din vamă.
Îți mai recomandăm 100 de zile de război. Miza pentru Rusia, riscurile pentru UcrainaÎn plus, mai arată lucrătorul vamal, în urma războiului din Ucraina, transportatorii de marfă și-au redirecționat transporturile înspre România, Republica Moldova, Polonia, Letonia.
„În acest context avem un flux mare de camioane care se prezintă la Vama Siret”, a spus Iulia Stan.
Reprezentanții Poliției de Frontiere arată că numărul lucrătorilor a fost suplimentat.
„În continuare, Poliția de Frontieră are rezerve de personal pregătit, aparatură de verificare disponibilă, precum și capacitate organizatorică, pentru a gestiona întregul flux de camioane astfel încât timpul de așteptare la camioane să fie unul foarte redus”, mai arată Poliția de Frontieră.
Your browser doesn’t support HTML5
Autoritatea Vamală Siret este o altă instituție care are atribuții de control asupra a ce intră și ce iese din România.
Ovidiu Hurgui, șeful Autorității Vamale Siret, ne-a precizat telefonic că nu are informațiii despre timpul mare de așteptare pentru tiruri. Oficialul a spus însă că vameșii se străduiesc ca tirurile să treacă vama „în scurt timp”.
„Ca timp de procesare noi am lucrat (n.r. verificat) peste 300 de camioane, în 24 de ore. Timpii de procesare sunt în medie de 5 minute. Faptul că sunt multe camioane poate fi explicat. Din păcate, Vama Siret este singurul punct de frontieră cu Ucraina care poate prelua camioane. Mai e și Halmeu, de lângă Satu Mare, dar asta ar înseamna ca aceste camioane să traverseze munții până la Halmeu, iar oamenii nu sunt dispuși să facă asta”, a explicat Ovidiu Hurgui pentru Europa Liberă.
Șeful Autorității Vamale Siret susține că sunt multe camioane dincolo de graniță, în Ucraina. „Dar în niciun caz nu stau 6-7 zile, refuz să cred așa ceva”, a mai spus Ovidiu Hurgui.
Blocaje informatice gestionate de la București
În ultimele zile, traficul din vămi a fost îngreunat și de sistemul informatic care a avut probleme. O recunoaște directorul Autorității Vamale Siret.
„Au fost blocaje la sistemul informativ, dar sistemul informatic e gestionat de la București, din punctual ăsta de vedere trebuie să vă adresați autorității navale de la București. Eu de la Suceava n-aș știi să vă dau o informație coerentă”, a spus Ovidiu Hurgui.
Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la Autoritatea Vamală de la București, dar până la publicarea acestui articol nu a primit vreun răspuns.
Îți mai recomandăm Cozi cu sute de TIR-uri la granița dintre România și Ucraina