Ajutor de 1,3 miliarde de dolari acordat de SUA pentru apărarea pe termen lung a Ucrainei

Patru sisteme de apărare anti-rachetă sol-aer NASAMS sunt include în noul pachet de ajutor militar anunțat de SUA pentru Ucraina.

Statele Unite au anunțat miercuri un nou pachet de 1,3 miliarde de dolari de ajutor militar pentru Ucraina, care include patru sisteme de apărare aeriană și un număr nedezvăluit de drone, scrie Associated Press (AP).

Ajutorul anunțat miercuri este oferit în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei și include printre cele mai importante dotări patru sisteme avansate de apărare cu rachete sol-aer - NASAMS și muniții pentru acestea, dar și drone Phoenix Ghost și Switchblade, potrivit sursei citate.

Spre deosebire de modalitățile de sprijin utilizate constant de SUA după invazia rusească, prin care a scos echipamente militare din propriile stocuri pentru a le expedia rapid în Ucraina, echipamentele finanțate acum vor ajunge pe frontul de luptă abia într-un an sau doi, subliniază AP.

Drept urmare, noul pachet de sprijin nu va ajuta Ucraina în ofensiva actuală, dar va ajuta la apărarea viitoare a țării sale.

După invazia rusească declanșată în februarie 2022, S.U.A. a oferit sprijin militar Ucrainai în valoare de peste 40 de miliarde de dolari, din care 18 miliarde de dolari au fost pentru ajutoare pe termen mai lung, precum cel anunțat miercuri, subliniază agenția.

Acest ajutor mai include echipamente de artilerie, de deminare, o varietate de rachete și muniție, camioane și alte vehicule, respectiv echipamente de securitate portuară și de combatere a dronelor.

Noile măsuri de asistență militară vin după o întâlnire a liderilor militari din lume, în cadrul căreia au fost discutate modalitățile prin care pot fi furnizate echipamente militare Ucrainei, în încercarea de a-și recuceri teritoriile ocupate de forțele rusești.

Zelenski, mesaj de mulțumire cu link către Joe Biden, pe Twitter

Chiar dacă a pledat constant în ultimele luni pentru livrări militare cât mai rapide din partea partenerilor către Ucraina, iar ajutorul anunțat de SUA este pentru viitorul pe termen mediu, va salva vieți și poate aduce victoria ucraineană împotriva forțelor rusești mai aproape, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Twiiter.

Mesajul său începe cu o mulțumire adresată președintelui SUA, Joe Biden, cu link spre contul de Twitter al șefului Casei Albe.

„Sistemele de apărare anti-rachetă NASAMS cu muniția necesară, rachetele de artilerie, echipamentele de deminare și alte ajutoare atât de necesare vor salva vieți și vor aduce victoria noastră comună mai aproape”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său de Twitter.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.