„În ultimele luni, aliaţii din NATO nu au oferit susţinerea (promisă). Dar nu este prea târziu ca Ucraina să învingă, pentru că o susţinere mai puternică este pe drum”, a dat asigurări joi seara secretarul general al NATO.
„Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele (recente ale Occidentului) în livrări reale de armament şi muniţie şi să o facem rapid”, a apreciat el.
Jens Stoltenberg a salutat votul Congresului Statelor Unite în favoarea unei asistenţe militare vaste, în valoare de 61 de miliarde de dolari, rodul unor luni de negocieri laborioase şi tensionate.
El a salutat și angajamentele similare ale altor ţări, ca Marea Britanie, Germania şi Olanda.
Președintele american Joe Biden a semnat miercuri legea privind pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari care oferă asistență militară crucială pentru Ucraina, după luni de negocieri și de dezbateri.
Îți mai recomandăm Pachet SUA de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme PatriotEl a spus că pachetul de ajutor „va face America mai sigură. Va face lumea mai sigură. Și din SUA liderul lumii”.
Joe Biden a mai declarat că pachetul de ajutor arată că Statele Unite și aliații săi susțin pe deplin Ucraina în lupta sa împotriva forțelor rusești invadatoare și că aprobarea sa este importantă pentru că arată că unitatea aliaților împotriva președintelui rus Vladimir Putin.
Ulterior, joi, Parlamentul European (PE) a votat o tranșă de ajutor în valoare de 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei.
Raportul a fost întocmit de deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PNL), negociator-şef al PE pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2024.
Documentul prevede rectificarea bugetului blocului comunitar pentru a include în Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 instrumentul de sprijin pentru Ucraina.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.