Guvernul a modificat, prin Ordonanță de Urgență (OUG), sistemul de acordare a banilor pentru refugiații ucraineni. Suma exactă, care nu a fost stabilită încă, va fi alocată printr-o Hotărâre de Guvern (HG). Inițial, aceasta era de circa 2000 de lei, lunar.
Indemnizația va fi acordată pentru fiecare familie, și nu refugiat, ca până acum, lunar, timp de patru luni, urmând ca apoi acordarea ei să fie condiționată de înscrierea copiilor în sistemul de învățământ autohton și de înscrierea refugiaților pe piața muncii din România.
Inițial, guvernul intenționa să acorde fiecărei familii - și nu refugiat, ca până acum - 2000 de lei, în loc de 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru hrană pentru fiecare refugiat, pe zi, așa cum stabilea vechiul program „50/20”.
Îți mai recomandăm Țară în service | Cum a ajuns România din țara cea mai primitoare cu refugiații, cea care le face bagajele: „Suntem în pragul foametei”Ordonanța de Guvern adoptată miercuri nu mai prevede suma stabilită inițial, ci doar sistemul de acordare a banilor. Purtătorul de cuvânt al Guvenrului, dan Cărbunaru, a anunțat că ea va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern.
Guvernul român va acorda acești bani pentru cheltuielile de cazare pentru familiile și persoanele singure care fug de război și aleg să rămână în România.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia vecină, au trecut prin România 3,8 milioane de ucraineni. Doar 110.000 au rămas în România, din care 5.007 sunt încadrați în câmpul muncii.
În nota de fundamentare a Ordonanței se arată că, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive în care primesc bani, refugiații vor avea acces și la sistemul asigurărilor pentru şomaj și la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, la fel ca cetățenii români.
Până acum, românii care găzduiau refugiați ucraineni primeau 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană şi 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare.
În ultimele două luni, mai mulți proprietari care și-au închiriat locuințele refugiaților au reclamat că Guvernul nu le-a mai plătit sumele aferente programului.
Ultima plată, de aproape 160 de milioane de lei, a fost făcută în februarie 2023, pentru decembrie 2022.
Îți mai recomandăm Guvernul nu i-a plătit pentru două luni pe românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Autoritățile nu dau explicațiiRomânia a cheltuit până în prezent în jur 110 – 120 de milioane de euro, potrivit consilierului de stat Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare.
Aceasta a spus că, pentru evitarea unor abuzuri, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor din Ucraina.
„De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii. Persoanele vulnerabile/bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la universitatile din România vor beneficia în continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20”, a spus Turza.
Vinerea trecută, poliţiştii din Maramureş au efectuat peste 200 de percheziţii într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acel caz erau vizați funcţionari publici și 203 persoane particulare care ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro din cazarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi.
Prejudiciul era din sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului „50/20”.
Îți mai recomandăm Percheziţii la funcţionari bănuiţi că au obținut ilegal două milioane de euro prin cazarea fictivă a unor refugiați ucraineniPotrivit datelor prezentate de purtătorul de cuvânt al premierului, 3,8 de milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România până acum, iar dintre aceștia au rămas 110.000 de persoane. 5.007 sunt încadrate în câmpul muncii.