Coaliția discută luni lista comună pentru europarlamentare și Primăria capitalei

În imagine, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD (în dreapta) și fostul premier Nicolae Ciucă, liderul PNL.

Coaliția de guvernare se va reuni luni, urmând să negocieze lisa comună pentru alegerile europarlamentare, dar și pentru Primăria Capitalei și primăriile de sector, după ce discuțiile programate duminică s-au amânat. Cele două formațiuni din coaliție așteaptă rezultatul sondajelor interne.

UPDATE

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică seară că rezultatele sondajelor interne ale PNL și PSD pentru candidatul comun la Primăria generală a Bucureștiului vor fi gata luni, decizia urmând să fie luată în Coaliție după analizarea acestora, a transmis Agerpres.

„Nu am reușit să ajungem la a nominaliza un candidat sau altul (pentru Primăria Capitalei - n.r.) pentru că am agreat împreună să sondăm care sunt cele mai potrivite persoane. În momentul de faţă sondajele sunt pe final. Noi am sondat pe Sebastian Burduja şi pe Ionuţ Lupescu. PSD ştiu sigur că nominalizat-o pe doamna Gabriela Firea şi cred că pe primarul de la sectorul 4 (Daniel Băluţă - n.r.)", a spus Nicolae Ciucă duminică, la Prima News, citat de agenția de presă.

Întrebat dacă PNL ar avea o problemă să o susțină pe Gabriela Firea, el a răspuns: „După ce vedem lista, discutăm!”

Știrea inițială

PSD şi PNL vor trebui să decidă cine vor fi candidaţii comuni ai alianţei la alegerile europarlamentare, precum și candidatul comun pentru Primăria capitalei, transmite News.ro, care amintește că o decizie finală va fi luată numai după ce ambele formațiuni își vor valida candidații în forurile proprii de conducere.

La Primăria Generală a Bucureștiului, PNL îl susţine pe actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, care şi-ar fi început deja campania informală împotriva primarului Nicuşor Dan.

În calcul este luat şi fostul internațional de fotbal Ionuţ Lupescu, conform unui anunţ recent al liderului PNL Nicolae Ciucă, care a precizat despre fostul directorul tehnic din cadrul UEFA (Uniunea Ascociațiilor de Fotbal din Europa) că este testat în sondajele interne ale liberalilor.

În PSD, fostul primar Gabriela Firea a anunţat deja că ar avea susţinerea organizaţiei București, precum şi susţinerea organizaţiei de femei a PSD București.

Vineri (8 martie) în coaliție, cele două formațiuni au analizat și potențialii candidaţi la alegerile europarlamentare şi locale. Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, ar fi favorită să fie prima pe lista comună a celor două partide la europarlamentare, scrie news.ro.

Pe lista comună s-ar mai putea regăsit, potrivit sursei citate, din partea PSD - Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu și din partea PNL - Rareș Bogdan, Siegfried Mureşan, Dan Motreanu.

Amintim, alegerile europarlamentare și cele locale vor avea loc la aceeași dată, 9 iunie, după ce Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă care le comasează.

Perioada electorală pentru alegerile din iunie va începe pe 12 martie 2024 şi se va încheia în maxim trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, potrivit Ordonanței de Urgență.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI