Georgia. O renumărare parțială a voturilor nu schimbă rezultatele

Pregătiri pentru votare la Tbilisi, pe 25 octombrie. Opoziția susține că rezultatele au fost falsificate.

Renumărarea parțială a voturilor în alegerile parlamentare din Georgia a confirmat victoria partidului de guvernământ, au declarat autoritățile electorale. Renumărarea a avut loc după ce președintele țării și opoziția au reclamat fraude, iar țări occidentale au cerut clarificarea acuzațiilor.

Reprezentanții comisiei electorale centrale din Georgia au declarat joi pentru AFP că renumărarea voturilor la aproximativ 12 % din secțiile de votare, care vizează 14 % din voturi, „nu a condus la o modificare semnificativă a rezultatelor oficiale anunțate anterior”.

„Numărătoarea finală s-a modificat doar ușor în aproximativ nouă procente din secțiile de votare renumărate”, a spus o reprezentantă a comisiei.

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă luni pentru a protesta împotriva presupuselor fraude de la alegerile parlamentare.

Președinta pro-europeană Salome Zurabișvili - aflată în conflict cu partidul de guvernământ - a declarat rezultatele alegerilor „ilegitime”, invocând influența unei „operațiuni speciale ruse”.

Observatorii internaționali, Uniunea Europeană și Statele Unite au denunțat nereguli electorale și au cerut o anchetă completă.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că două persoane au fost arestate în urma presupusei manipulări a buletinelor de vot la o secție de votare din provincie, în timp ce procurorii au declarat că au deschis 47 de dosare penale pentru presupuse încălcări electorale.

Îți mai recomandăm Viktor Orban vizitează Georgia, în ciuda criticilor altor lideri UE. A fost huiduit de protestatarii din Tbilisi

Miercuri, procurorii georgieni au convocat-o pe președinta Salome Zurabișvili pentru audieri, deoarece „se crede că deține dovezi privind o posibilă falsificare”.

Președinta a refuzat însă citația, afirmând că a furniza asemenea date nu este datoria ei, căci există deja numeroase dovezi ale fraudei electorale, iar procurorii ar trebui să se concentreze asupra investigației lor și „să înceteze reglările de conturi politice cu președintele”.

Partidele de opoziție au declarat că nu vor intra în noul parlament „ilegitim” și au cerut alegeri „noi”.

Bruxelles-ul a avertizat înainte de alegeri că acestea vor fi un test crucial pentru democrația incipientă a Georgiei, candidată la UE, și vor decide șansele acestuia de a adera la blocul comunitar.

Comisia Europeană a avertizat, într-un raport publicat miercuri, că nu poate recomanda deschiderea negocierilor de aderare „decât dacă Georgia își revizuiește actualul curs de acțiune, care pune în pericol parcursul său către UE”.

Îți mai recomandăm Procurorii din Georgia investighează presupusa „falsificare” a alegerilor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.