Europene și locale: ce alegeri fac oamenii din România, Ungaria și Bulgaria

Un câine așteaptă în interiorul unei cabine de vot în timp ce oamenii votează în timpul alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor municipale, la Budapesta, Ungaria, 9 iunie 2024.

La fel ca în România, maghiarii își aleg și reprezentanții locali.

Observatorii spun că cele două scrutinuri sunt un test pentru premierul autoritar Viktor Orban și pentru partidul său populist de dreapta, Fidesz, aflat la putere de aproape 15 ani.

Afișe electorale în Budapesta la 6 iunie 2024.

Peter Magyar, un avocat în vârstă de 43 de ani și cândva aliat al lui Orban, a câștigat un număr tot mai mare de susținători de la începutul acestui an.

Fondatorul noului partid Respect și Libertate (Tisza) și-a construit opoziția pe acuzații de corupție și proastă administrație la adresa guvernului Orban. Unii politologi văd aceste alegeri ca pe un referendum.

Premierul ungar Viktor Orban, însoțit de soția lui, Aniko Levai, așteaptă să voteze la o secție de de la Budapesta, Ungaria, 9 iunie 2024.

Partidul său, Fidesz, nu este afiliat la un grup din Parlamentul European, dar speră să beneficieze în alegeri de o creștere a curentelor populiste și de extremă dreapta de pe continent.

Bulgaria este o altă țară vecină României în care sunt organizate alegeri comasate.

Boiko Borisov, liderul partidului de centru-dreapta GERB, îmbrățișează o susținătoare în timpul alegerilor parlamentare și europarlamentare anticipate - Sofia, Bulgaria, 9 iunie 2024.

El ar putea deveni prim-ministru pentru a patra oară.
 

Un tânăr din Bulgaria își exprimă opțiunea politică la un aparat de vot.

Bulgarii votează pentru a șasea oară în ultimii trei ani, pe fondul unei instabilități politice în creștere.

După ultimele alegeri, de anul trecut, CCDB, un partid pro-occidental și reformist, și GERB-ul lui Borisov au convenit asupra unui guvern de 18 luni cu o rotație a prim-miniștrilor, dar soluția nu a funcționat.

În România, alegătorii primesc cinci buletine de vot: unul pentru europarlamentare și patru pentru alegerile locale.

Prezența la vot cu câteva ore înainte de închiderea urnelor este peste cea de la ultimele alegeri.

Circa 370 de milioane de europeni sunt așteptați duminică la vot, în ultima zi de alegeri pentru Parlamentul European, în cele 27 de țări membre UE.

O femeie iese dintr-o cabină de vot după ce și-a exprimat opțiunea politică la alegerile europene și locale din Băleni, județul Dâmbovița, 9 iunie 2024.

Un bărbat în vârstă se îndreaptă spre secția de votare pentru a vota la alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile locale, la București, România, 9 iunie 2024.

Puțin peste 200.000 de români candidează la aceste alegeri locale.

În țară au fost și incidente. În comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, 30 de kilometri nord-est de București, a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru ca să se poată vota la o secție.

În alte localități, alegătorii au primit două buletine pentru alegerea primarului, iar un candidat a fost reținut de polițiști.