Alegeri locale în Ungaria. De ce la Budapesta se așteaptă o victorie ca la Istanbul

Afișe din campania candidatului socialist Gergely Karacsony

În această dimineață la ora 6.00 au fost deschise secțiile de vot pentru alegerea primarilor, reprezentanţilor administraţiilor locale, a primarilor și a liderilor structurile de autoguvernare ale minorităţilor naţionale. Potrivit MTI, în 3 177 de localităţi din Ungaria, în 10.278 de secţii de votare, 8,025 de milioane de alegători vor putea decide cine le va reprezenta interesele locale în următorii cinci ani. Urnele se vor închide la ora 19.00.

Tot duminică, 318 000 de alegători din rândurile naţionalităţilor își aleg reprezentanţii pentru structurile de autoguvernare la nivel local, regional
(judeţ, capitală) şi la nivel naţional.

Alegătorii vor putea vota doar în secţia de votare de care aparțin. La urne sunt aşteptaţi să voteze 38 000 de tineri, care au împlinit vârsta majoratului după alegerile europarlamentare din luna mai. Primii votanţi majori care vin la urne primesc un suport pentru telefonul mobil.

Peste 30 100 de delegaţi monitorizează legalitatea procesului electoral în secţiile de votare şi în comisiile electorale locale. La numărătoarea voturilor pot participa şi delegaţii din secţiile de votare.

Biroului Naţional Electoral (NVI) se aşteaptă ca marea majoritate a datelor să intre în sistem în jurul orei 23:00, dar înregistrarea tuturor datelor va dura până luni dimineață.

Partidele de opoziție și-au unit forțele în încercarea de a împiedica o nouă victorie categorică a partidului condus de premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010.


Criticii premierului susțin că acesta a modificat legile electorale cu scopul de reduce șansele opoziției de a concura împotriva formațiunii Fidesz.

Acum, în multe locuri, doar un singur candidat din partea opoziției a intrat în competiție împotriva candidatului Fidesz.


Cursa electorală cea mai urmărită este cea de la Budapesta, unde candidatul opoziției, Gergely Karacsony, este la egalitate, potrivit sondajelor, cu reprezentantul Fidsez, Istvan Tarlos, primar al orașului din 2010.

Karacsony a comparat cursa de la Budapesta cu alegerile de la Istanbul, unde reprezentantul partidului președintelui Recep Erdogan a fost înfrânt de candidatul opoziției.