Cum a ajuns prezența la vot în unele localități sau secții de vot și la 300%

Pe 24 noiembrie 2024, în România au fost organizate alegeri prezidențiale, primul tur de scrutin.

În mai multe localități și secții de vot din țară prezența la urne a trecut de 100% încă de la orele amiezii. Explicația: votul pe listele suplimentare, exercitat în altă localitate decât cea de domiciliu.

În trei localități din țară, prezența la urne la turul I al alegerilor prezidențiale a depășit 100% și chiar 200% încă de la orele amiezii, iar la ora 18:00 a depățit, în două cazuri, 250%, respectiv 300%.

Este vorba de secțiile din localitățile Miluani (comuna Hida) și Ugruțiu (comuna Dragu) din Sălaj, respectiv Păltiniș (care ține de municipiul Sibiu).

În toate aceste localități, numărul voturilor pe listele suplimentare, adică ale celor aflați în tranzit, a fost mult mai mare decât cel pe listele permanente, conform datelor oferite în timp real site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).

Cu alte cuvinte, în aceste localități au votat în special persoane care nu au domiciliul acolo, fie că au viza de flotant aici sau nu.

Cea mai mare prezență la urne din țară, la ora 18:00, era în localitățile/ secțiile:

  • Miluani (Sălaj): 328,57%
  • Ugruțiu (Sălaj): 257,14%
  • Păltiniș (Sibiu): 200%.

La nivel național, prezența la urne la ora 18:00 era de 45,85%, cea mai ridicată fiind în județele Ilfov (peste 55%), Olt și Cluj.

În localitatea Miluani (comuna Hida), la ora 13:30, prezența trecea deja de 220%, iar până la ora 17:30 – 330%. Până atunci au votat, în total, 46 de persoane; doar trei din cele 14 care figurau pe listele permanente; restul – 46, pe listele suplimentare.

Și la Ugruțiu (comuna Dragu), pe listele suplimentare erau înscrise 14 persoane, din care până la ora 18:00 au votat doar cinci– una dintre ele cu urna mobilă, alte 31 votând pe listele suplimentare. Prezența a ajuns, astfel, la aproape 260%.

Explicația ar fi legată de faptul că, fiind situate în apropiere de granița cu județul Cluj, în zonă ar avea reședințe sezoniere mai multe persoane din Cluj-Napoca, a răspuns pentru Europa Liberă președinta Biroului Electoral Județean (BEJ), judecătoarea Anca-Adriana Criste.

„Și la alte alegeri, în comunele din apropierea limitei de județ erau multe persoane cu domiciliul în alte localități care votau aici, unele au aici locuințe temporare”, spune aceasta.

Îți mai recomandăm Românii din Bruxelles, la vot cu gândul la „o schimbare”

De precizat că în localitatea Miluani s-a înregistrat cea mai mare prezență din țară și la alegerile din luna iunie: 221,4%.

Primarul localității, Dumitru Petreuș, explica atunci pentru Europa Liberă că „sunt oameni care locuiesc într-un cartier din Cluj-Napoca (situat la o oră distanță, n.r.), dar au case aici și vin periodic.”

El nega astfel ipoteza că oamenii și-ar fi făcut viză de reședință pentru a înclina balanța electorală într-o anumită tabără politică, la nivel local.

De altfel și alte localități cu prezențe foarte mari la alegerile locale, datorită votului pe liste suplimentare cu vize de flotant, au prezențe de peste 100% la prezidențiale. Aceasta în condițiile în care prezența la vot la nivel național, era de numai 50% la ora 19.00.

Spre exemplu, în Dobrești (comuna Bara, județul Timiș) prezența la ora 18:00 era de peste 135%.

Din 37 de persoane pe listele permanente, au votat 16, de două ori mai puțin decât cei care au votat pe listele suplimentare – 34 de persoane.

La locale, la Dobrești a fost a doua cea mai mare prezență din țară, după Miluani, de aproape 217%.

Îți mai recomandăm Călin Georgescu și Elena Lasconi au ținut primele discursuri după calificarea în turul II. Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă au demisionat

Prezență de 200% la Păltiniș

Localitatea cu a treia cea mai mare prezență la vot din țară este Păltiniș, cunoscută localitate turistică, care ține administrativ de municipiul Sibiu.

În această stațiune, pe listele permanente apar doar 19 persoane, însă a votat doar una. Alte 37 de persoane au votat pe listele suplimentare.

„Prezența de 200% se datorează depășirii numărului de persoane din listele permanente de către cei care au votat pe cele suplimentare. Au putut fi turiști sau orice alte persoane din alte localități și județe aflate în zonă”, explică purtătoarea de cuvânt a BEJ Sibiu, Alina Voinea.

Prezențe de peste 100% și în mediul urban

Prezențe de peste 100% s-au înregistrat și în secții de vot din mediul urban, în special în secțiile de votare din cartiere și zone rezidențiale locuite de studenți din marile orașe universitare.

Cel mai elocvent exemplu este al Timișoarei. Studenții s-au prezentat în număr mare la cele două secții de vot, amenajate în cantina studențească a Politehnicii, dar mai ales la cea de la Liceul de Artă „Ion Vidu”. La această secție, situată în apropierea mai multor cămine studențești și facultăți, prezența de aici a trecut de 200%.

Secții cu prezență la vot de peste 100% în Timișoara, la ora 18:00:

  • Liceul de Artă „Ion Vidu” – 227%, din 493 de persoane pe listele permanente au votat 183. Alte 939 de persoane au votat pe listele suplimentare;
  • cantina studențească a Politehnicii (secția 121) – 147,38%; din 787 de persoane pe listele permanente, au votat 233. Altele 918 au votat pe suplimentare;
  • cantina studențească a Politehnicii (secția 122) – 121,04%. Din 822 de persoane pe listele permanente au votat 224. Alte 772 au votat pe listele suplimentare.


Și la București, la câteva secții, numărul votanților de pe listele suplimentare l-a depășit de aproximativ două ori pe cel al votanților din listele permanente.

Secțiile cu cele mai mari prezențe din București, la ora 18.30:

  • Clubul seniorilor „Mihai Eminescu” (sectorul 6) - 100%. Peste 720 de votanți pe listele suplimentare, 357 pe cele permanente;
  • Colegiul Ucecom „Spiru Haret” (sectorul 6) - 91%. Peste 730 de voturi pe listele suplimentare, 452 pe cele permanente;
  • Școala gimmazială „Herăstrău” - 89,44%. Peste 380 de persoane au votat pe listele suplimentare, aproape 400 pe cele permanente.

La mai multe secții de vot din București, inclusiv la clubul seniorilor „Mihai Eminescu”, dar și la școala „Herăstrău” s-au format cozi la urne.

În Capitală, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc și Referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.