Prezența masivă la vot a diasporei la turul al doilea al alegerilor prezidențiale este semnalul, pentru profesorul de științe politice Ioan Stanomir, că la alegerile parlamentare este nevoie de mai multe mandate de senatori și deputați care să-i reprezinte pe românii de peste granițe. În opinia sa, rezultatul obținut de Viorica Dăncilă, deși este la jumătate din scorul lui Klaus Iohannis, arată că PSD are încă un electorat fidel, care votează câtă vreme reforma statului nu se împlinește și nu sunt eliminate sărăcia și mentalitatea de asistat social.
Europa Liberă. Ce mesaj transmite acest vot masiv al diasporei, de peste 900.000 de voturi?
Națiunea noastră se reface dincolo de imensa hemoragie pe care a suferit-o, proporția cetățenilor cu drept de vot este uriașă
Ioan Stanomir. „Prezența masivă a diasporei la vot trebuie interpretată dintr-o perspectivă fermă și clară. În momentul în care dreptul la vot este garantat și este exercitat în condiții civilizate și sigure, compatrioții noștri sunt cetățeni recunoscuți ca atare. Este un moment istoric, din perspectiva relației României cu românii de peste granițe, și reafirmă puterea legăturii de cetățenie. Transmite un semnal și pe teritoriul țărilor unde se află, care reafirmă angajamentul românilor în două direcții. În direcția muncii corecte, trainice și harnice pe teritoriul țării unde s-au stabilit și angajamentul lor în favoarea României, pe care, sufletește nu au părăsit-o niciodată.”
Europa Liberă. Ce ar trebui să înțeleagă clasa politică în urma acestui vot venit de peste granițe?
Diasporei i se cuvin mai multe mandate de parlamentari, aproximativ 10% din total.
Ioan Stanomir. „Mesajul pe care elita noastră politică ar face bine să-l înțeleagă. Este mesajul demnității umane, al bunei guvernări și al respectului față de cetățeni. Este mesajul angajării civice. Este, repet, un moment istoric. Națiunea noastră se reface dincolo de imensa hemoragie pe care a suferit-o, proporția cetățenilor cu drept de vot este uriașă. Dacă adăugăm și membrii familiilor lor, cu cei care nu au atins vârsta legală de vot, avem amploarea emigrației din România de după 1989.”
Europa Liberă. Ponderea voturilor lor în rezultatul final va fi de 10%. Ce se va schimba?
Noi avem noi circumscripții electorale uriașe în afara teritoriului țării. În vreme ce județele se depopulează, alte circumscripții cresc, iar acestea din urmă trebuie să fie tratate cu respectul și demnitatea cuvenite.
Ioan Stanomir. „Pentru alegerile parlamentare, este imperios să recalibrăm reprezentarea și să asigurăm reprezentarea votului. Un vot pe care îl dă un român din Italia, Marea Britania, Spania, Noua Zeelandă sau Statele Unite, să fie egal cu un vot dat pe teritoriul țării. Aceasta înseamnă reprezentare direct proporțională cu numărul, la nivelul parlamentarilor. Li se cuvin mai multe mandate de parlamentari, aproximativ 10% din totalul lor. Trebuie să înșelegem practic un lucru care nu este greu, însă cei de la PSD nu sunt pregătiți să-l înțeleagă. Anume că, de fapt, noi avem noi circumscripții electorale uriașe în afara teritoriului țării. În vreme ce județele se depopulează, alte circumscripții cresc, iar acestea din urmă trebuie să fie tratate cu respectul și demnitatea cuvenite”.
Europa Liberă. Rezultatul Vioricăi Dăncilă, de 34%, ce arată despre bazinul electoral al PSD?
Despre bazinul electoral al PSD - Câtă vreme nu-i vom scăpa din sărăcie și asistența socială pe compatrioții noștri, nu vom putea spera ca lucrurile să se schimbe
Ioan Stanomir. „Pe de o parte, trebui să ținem seama de faptul că se menține o prezență scăzută la vot și că există un electorat care nu renunță să voteze PSD-ul. Cheia pentru a înțelege această fidelitate și această fidelizare se plasează în domeniul reformei statului. Câtă vreme nu vom elimina pungile de stat excrescent și hipertrofiat, nu vom elimina reaua administrație, care nu este corectă și echitabilă cu cetățenii, câtă vreme nu-i vom scăpa din sărăcie și asistența socială pe compatrioții noștri, nu vom putea spera ca lucrurile să se schimbe.”
Europa Liberă. Vă referiți la ponderea PSD-ului pe scena politică?
Ioan Stanomir. „Exact. De fapt, PSD este, cum știm cu toții, cel mai redutabil inamic al modernizării, este direct responsabil istoric pentru întârzierea noastră și pentru decalajul față de Occident din ultimii 15-20 de ani”.
Europa Liberă. Rezultatul de peste 65% al lui Klaus Iohannis poate fi asumat de PNL?
Klaus Iohannis trebuie să se gândească de ce atâți de mulți români au rămas să rămână acasă și de ce campania lui dintre cele două tururi a fost criticabilă și a dus la scăderea entuziasmului față de alegeri.
Ioan Stanomir. „În primul rând, Klaus Iohannis trebuie să se gândească de ce atâți de mulți români au rămas să rămână acasă și de ce campania lui dintre cele două tururi a fost criticabilă și a dus la scăderea entuziasmului față de alegeri. Ar fi prima întrebare pe care ar trebui să și-o pună. Este nevoie de o alianță la guvernare, a tuturor forțelor curajoase și competente.
Europa Liberă. Dar aceste forțe de care vorbiți sunt în competiție în anul electoral 2020.
Ioan Stanomir. „PNL va capitaliza acest rezultat, prin intrarea la guvernare, în vreme ce pe cei de la USR probabil îi va costa că au ales să nu participe la guvernare.”