Alegeri regionale în Germania | Social democrații cancelarului Scholz respiră ușurați. Dar extrema dreaptă le suflă în ceafă

Olaf Scholz a obținut un respiro. Posibil să dureze până la alegerile generale de anul viitor. Este indiscutabilă însă ascensiunea extremei drepte în alegerile regionale din septembrie 2024.

În alegerile din landul estic Brandenburg, Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz a reușit să depășească cu circa 2% Alternativa pentru Germania. Extremiștii de dreapta au dominat însă alegerile regionale din această toamnă. Creștin Democrații sunt abia pe locul IV. Iar partenerii de coaliție ai lui Olaf Scholz au căzut sub pragul electoral.

Deși este încă departe de a ieși la lumină, cancelarul german Olaf Scholz pare totuși mai aproape de capătul tunelului după alegerile de duminică, 22 septembrie, din landul estic Brandenburg, cel care înconjoară capitala, Berlin.

În sfârșit social-democrații săi au reușit să se plaseze pe primul loc, după ce au fost depășiți în aproape întreaga serie electorală de radicalii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD). O pastilă amară în condițiile în care Partidul Social Democrat a guvernat, practic, Germania, de la unificarea din 1990 încoace. În mai multe rânduri alături de conservatorii moderați din CDU, Uniunea Creștin-Democrată.

Îți mai recomandăm Alegeri în Germania. Partidul lui Olaf Scholz are un uşor avans faţă de extrema dreaptă la alegerile regionale din Brandenburg

La alegerile din 22 septembrie din Brandenburg, Social Democrații au obținut 30,9% din voturi, o îmbunătățire față de cele 26 de procente pe care le-au căpătat în urmă cu cinci ani. În plus, au reușit să surclaseze AfD - 29,2% deci la o diferență mai mică de 2%.

Rezultatul este un răgaz pentru Scholz în multe privințe.

În primul rând, locuiește la Potsdam, capitala landului Brandenburg, iar partidul trebuia neapărat să iasă la liman după două runde dezastruoase, tot în landuri din fosta Republică Democrată Germană, Turingia și Saxonia. În urmă cu trei săptămâni, Partidul Social Democrat german a obținut scoruri de numai o cifră.

Îți mai recomandăm Extrema dreptă câștigă în landurile din estul Germaniei. Rănile nevindecate ale reunificării

Se înmulțiseră deja întrebările legate de cât timp se va mai putea menține la putere cancelarul Scholz cu scoruri atât de slabe.

Ei bine, se pare că numărul de voturi din Brandenburg îi va putea permite să reziste la Berlin cel puțin până la alegerile generale din septembrie 2025.

Totuși, cum a obținut Olaf Scholz victoria din Brandenburg? Și cât de mult se poate baza Olaf Scholz pe ea?

Cancelarul și-a schimbat tonul în ultimele săptămâni, în încercarea de a exploata temerile de imigrație și scepticismul & oboseala politică legată de războiului din Ucraina, ambele dominante pentru o mare parte a electoratului, în special în partea de est a țării.

În ultimele săptămâni, Olaf Scholz a pledat mai apăsat pentru negocieri de pace, care ar trebui să includă Rusia; iar la începutul lunii septembrie, în urma unui atentat prin înjunghiere în orașul Solingen, revendicat de teroriștii Stat Islamic, a reintrodus controalele la frontieră la toate granițele germane. Un mesaj politic menit să vorbească alegătorilor despre controlul imigrației.

Îți mai recomandăm „Fortăreața Europa”. În Uniunea Europeană se reînchid granițe și sunt reduse ajutoarele pentru azilanți

Totuși, din multe puncte de vedere, rezultatul final pare să fie o combinație de oameni care votează social democrații numai în ultimă instanță, ca să împiedice AfD să termine pe primul loc.

În plus, popularitatea actualului premier din Brandenburg, Dietmar Woidke, este în creștere, inclusiv pentru că, deși social-democrat, l-a evitat pe Olaf Scholz și a criticat guvernul federal.

Pe de altă parte, e de remarcat că cei doi parteneri ai de coaliție federală, Verzii și liberalii de la FDP, au eșuat total în Brandenburg. Primul partid a obținut 4,1% și, prin urmare, nu a depășit pragul de 5% pentru reprezentarea în parlamentul landului, iar FDP a obținut un mizerabil 0,8%, adică cel mai prost rezultat înregistrat vreodată în alegeri regionale!

Cel puțin la fel de important, în ciuda înfrângerii la din Brandenburg, AfD este câștigătorul net al celor trei alegeri de land din septembrie.

Alternativa pentru Germania a terminat pe locul doi în două dintre ele –Brandenburg și Saxonia – și a devenit primul partid de extremă dreaptă de la al Doilea Război Mondial care a terminat pe primul loc în Germania. Și anume în alegerile regionale din landul Turingia.

A devenit încă o dată evident că în landurile care au făcut parte din Republica Democrată Germană/ Germania de Est ocupată de trupele sovietice după WWII și transformată în stat comunist, se gândește destul de diferit de majoritatea alegăturilor din Germania de Vest, care a redevenit o societate liberă după înfrângerea lui Hitler.

Mulți „estici” germani se pronunță împotriva imigrației și au o mai mare toleranță față de politicile agresive ale Moscovei. Acest lucru s-a reflectat și în succesul noului venit de stânga BSW - Alianța Sahra Wagenknecht. Acest partid a terminat pe locul trei Brandenburg cu 13,5% din voturi și împărtășește multe dintre aceleași sentimente politice cu Afd.

Creștin-democrații, partidul conservator moderat, cel din care au provenit și cancelarul Helmut Kohl, urmat de Angela Merkel, tradițional în politica germană, s-a plasat pe locul patru, cu 12,1%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI