Aleksandr Lukașenko a inaugurat prima și singura centrală nucleară din Belarus, afirmând că statul „va deveni o putere nucleară".
„Centrala nucleară Astravets este un nou pas spre viitor, pentru asigurarea securității energetice a statului", a declarat Lukașenko în discursul difuzat de televiziunea de stat pe 7 noiembrie.
Construită de compania de stat rusească Rosatom și finanțată de Rusia printr-un împrumut de 10 miliarde de dolari, construcția centralei nucleară de lângă orașul Astravets, din apropiere de Grodno, s-a lovit de opoziția Lituaniei a cărei capitală Vilnius se află la doar 50 de kilometri.
Astravets extrage apă pentru reactoarele sale de răcire din râul Nevis, care furnizează și apă potabilă în Lituania.
Belarusul a început să opereze centrala nucleară în această săptămână, ceea ce a dus la decizia Lituaniei de a opri importurile de energie.
Construcția centrală a divizat și societatea belarusă care încă suferă după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986. Un sfert din teritoriul țării a fost contaminat în urma celui mai mare accident nuclear din lume.
Andrei Sannikau, un lider al opoziției belaruse arestat după ce a candidat împotriva lui Lukașenko în 2010, a scris pe Twitter că centrala este o „armă geopolitică" pentru Lukașenko și Kremlin împotriva Uniunii Europene și „un pericol radioactiv pentru Belarus și Europa".
Inaugurarea vine în timp ce Belarusul se confruntă cu proteste zilnice și greve după alegerile prezidențiale din 9 august pe care opoziția și Vestul le denunță drept fraudate.
Lukașenko, aflat la putere din 1994, respinge acuzațiile și solicitările opoziției de a ceda puterea.
Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și alte state au refuzat să recunoască un al șaselea mandat al lui Lukașenko.
Uniunea Europeană l-a adăugat pe Lukașenko, pe fiul său Victor și alți 13 oficiali pe lista de sancțiuni împotriva celor implicați în fraudarea alegerilor și a represiunii brutale asupra protestatarilor pașnici.