Alexei Navalnîi, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia

O instanţă judiciară din Moscova l-a condamnat marți seară pe opozantul rus Alexei Navalnîi la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe anterioare cu suspendare.

Tribunalul Simonovski a decis astfel înlocuirea sentinţei de condamnare cu suspendare, din cauza presupusei încălcări a termenilor condamnării şi a acţiunilor de perturbare a ordinii publice. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Navalnîi, în termen de zece zile.

Instanța a dispus anularea condamnării cu suspendare şi înlocuirea sentinţei cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, informează agenția RIA Novosti. Cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare, iar opozantul ar ruma să fie închis încă doi ani și opt luni.

Uitați cum funcționează: regimul Putin condamnă un om pentru a intimida milioane” – a spus Alexei Navalnîi în fața judecătorilor.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după tratamentul primit în Germania pentru otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok, din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Alexei Navalnîi 30 de zile.

În timpul procesului, Navalnîi l-a acuzat direct pe președintele Putin că ar fi comandat otrăvirea sa, iar în ultimele săptămâni în stradă au ieșit zeci de mii de ruși care au cerut eliberarea liderului Opoziției. Manifestațiile au fost însă reprimate dur, s-au făcut mii de arestări și, mai nou, autoritățile ruse au început să manifeste o atenție sporită împotriva jurnaliștilor independenți și a bloggerilor care relatează de la protestele opoziției față de arestarea lui Alexei Navalnîi. Cu o zi înainte de al doilea weekend de proteste la nivel național împotriva arestării lui Navalnîi, poliția rusă l-a reținut pe Serghei Smirnov, redactor-șef al publicației independente Mediazone.

Imediat după pronunțarea sentinței, susținătorii opozantului rus au îndemnat la proteste și s-au strâns în fața Tribunalului. BBC relatează că Poliția i-a dispersat rapid și că au fost arestate în jur de 300 de persoane.

Primele reacții internaționale

Procesul a sfidat orice urmă de credibilitate”- a reacționat între timp Consiliul European. Iar secretarul de stat american Antony Blinken s-a arătat profund îngrijorat de verdict:

În timp ce lucrăm cu Rusia pentru apărarea intereselor Statelor Unite, ne vom coordona îndeaproape cu aliații noștri pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru nerespectarea drepturilor cetățenilor săi", a transmis șeful diplomației americane printr-un comunicat de presă.

Ministrul de Externe britanic a vorbit despre un verdict „pervers”:

Marea Britanie solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor protestatarilor pașnici și jurnaliștilor arestați în ultimele două săptămâni”, a transmis ministrul britanic de externe Dominic Raab.

În curs de actualizare