Alerte de securitate în opt aeroporturi din Franța. O sinagogă din Germania a fost atacată cu cocteiluri Molotov

Pasagerii așteaptă în fața aeroportului Toulouse-Blagnac, în sud-vestul Franței, în timp ce un soldat francez patrulează printre ei, pe 18 octombrie 2023.

Opt aeroporturi franceze au fost evacuate miercuri. În Germania, o sinagogă a fost atacată cu cocteiluri Molotov. Aceste incidentele de securitate vin pe fondul unor atacuri recente, soldate cu morți în Franța și Belgia, după reizbucnirea luptelor din Orientul Mijlociu.

Aeroporturile afectate au fost Toulouse, Biarritz și Pau în sud-vest, Nisa în sud-est, Lyon în est, Lille în nord și Rennes și Nantes în vestul Franței, potrivit unui purtător de cuvânt al DGAC și Ministerului de Interne, transmite Reuters.

Genişti acţionau pentru a ridica orice îndoială, după ce la unle aeroporturi au venit amenințări cu bombă, potrivit televiziunii franceze BFMTV.

Niciun avion nu decolează, pentru moment, de pe aeroporturile respective, anunţă Direcţia Generală a Aviaţiei Civile.

În cazul avioanelor care aterizează, pasagerii sunt debarcaţi la capătul pistei şi nu intră în aerogară, fie sunt invitaţi să aştepte la bordul aeronavelor.

Pe Aeroportul Lille-Lesquin, alerta a fost lansată după primirea unei ameninţări anonime prin e-mail, miercuri, imediat după ora locală 10:00 (11:00, ora României). Clădirea a fost evacuată de urgenţă.

La Bron, alerta a fost ridicată. Turnul de control şi două avioane au fost evacuate. S-au efectuat verificări, fără să se descopere ceva. Traficul aerian a fost reluat la prânzz.

Aeroportul din Nisa a primit la rândul său o ameninţare, însă alerta a fost ridicată. A fost vorba despre un bagaj abandonat la terminalul 1, care a fost „neutralizat”.

De asemenea, Palatul Versailles a fost închis din nou miercuri. Este a treia alertă de securitate în ultimele cinci zile.

O sinagogă din Berlin a fost atacată

Tot miercuri, poliția germană a anunțat că două persoane cu cagule au aruncat cocteiluri Molotov într-o sinagogă din centrul Berlinului.

Poliția a arestat un bărbat care a strigat sloganuri antisemite, transmite Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat indignat de atacul comis la sinagoga din Berlin. El a transmis că „atacurile asupra instituţiilor evreieşti şi actele de violenţă pe străzile noastre sunt josnice şi nu pot fi tolerate. Antisemitismul nu îşi are locul în Germania”.

Paza a fost întărită în jurul instituţiilor evreieşti din Germania de la începerea conflictului dintre Hamas și Israel, care a inflamat opinia publică în comunităţile arabe şi evreieşti, atât în Germania, cât și în alte ări europene.

Îți mai recomandăm Atentat la Bruxelles. Suspectul a murit după ce a fost împușcat de poliție

După atacul Hamas, poliţia a refuzat majoritatea cererilor de organizare a demonstraţiilor pro-palestiniene şi a dispersat o serie de adunări improvizate.

Aceste incidente vin în contextul în care, luni seară, un doi suporteri suedezi au fost uciși, iar un altul a fost rănit de către un bărbat radicalizat, în timpul meciului de fotbal Belgia - Suedia, organizat la Bruxelles.

Vineri, un tânăr de 20 de ani a atacat cu cutițul mai mulți oameni în curtea unei școli din Arras, în nord vestul Franței, și a ucis un profesor, rănind alte trei persoane.

Îți mai recomandăm Profilul unui radical. Ce urmări poate avea uciderea unui profesor din Franța de către un tânăr din Caucazul de Nord
Articol scris în baza relatărilor News.ro