Update Un nou protest, de această dată cu o coloană formată din mașini, urmează să aibă loc astăzi, miercuri, la Botoșani, între orele 17-17.30.
Fratele Alexandrei, Vlad Miron a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care îi invită pe botoșănenă să participe la evenimentul „Dreptate pentru Alexandra” prin care localnicii își manifestă revolta după decesul în spital al tinerei de 25 de ani și cer măsuri pentru ca astfel de tragedii să fie evitate pe viitor.
Manifestația va începe în parcarea ANAF-ului din municipiu, în spatele Primăriei după care coloana urmează să se deplaseze spre zona industrială, Poliția rutieră și va ajunge la cimitirul unde luni a fost înmormântată tânăra și unde se va sta cinci minute, scrie publicația locală banulbotoșănean.ro.
Oprirea va fi la maternitatea Spitalului Județean, unde au avut loc deja alte trei acțiuni de protest, cu sute de participanți.
Fratele Alexandrei a făcut anterior un apel la participanții să se manifeste civilizat, fără să scandeze și să facă gălăgie în fața maternității.
Știrea inițială
Moartea Alexandrei, tânăra mamă de 25 de ani care a decedat în maternitatea din spitalul județean Mavromati din Botoșani, a fost cauzată de sarcina oprită din evoluție, „complicată infecțios”, care a dus la insuficiență cardio-respiratorie și edem pulmonar.
Asta reiese din raportul medicilor legiști, prezentat de Monitorul de Botoșani.
Literatura de specialitate consemnează că „principala complicație a sarcinii oprite în evoluție, în care fătul nu este eliminat, este reprezentată de dezvoltarea infecțiilor. Acestea se pot agrava, conducând la sepsis și chiar la deces”, mai notează publicația locală.
Îți mai recomandăm Nou protest la Botoșani, în memoria Alexandrei. Medicul de gardă și asistentele care erau de serviciu au fost suspendațiReprezentanții spitalului au transmis că după internarea Alexandrei (la ora 23.30, joi seară) au fost efectuate controalele necesare și starea pacientei era stabilă. Starea ei ar fi involuat abia dimineață, susțin ei, când nu a mai putut fi salvată.
Raportul preliminar de control al DSP Botoșani a arătat că până la 0.45 pacientei i s-au făcut investigații și analize și i-au fost administrate medicamente simptomatice.
Analizele de laborator au fost finalizate la 0.53 și au fost puse la dispoziția medicului de gardă.
Cu toate acestea „în intervalul orar 0.45 și 7.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”, notează raportul DSP Botoșani, citat de Agerpres.
Timp de aproape șapte ore pacienta nu a beneficiat astfel de nicio îngrijire medicală.
Asta în condițiile în care în timpul nopții tânăra a implorat ajutor atât din partea medicului curant - aflat la domiciliu - și a medicului de gardă din secția de Obstetrică -Ginecologie, prin mesaje sfâșietoare. Nu a primit niciun răspuns.
A fost transferată dimineața pe secția ATI, dar nu a mai putut fi salvată, după ce sângerarea s-a extins foarte rapid și i-a afectat inclusiv căile aeriene, potrivit reprezentanților spitalului.
Tânăra, mamă a altor trei copii, a fost înmormântată luni, lăsând în urmă o durere cumplită și indignare.
Ultimele cuvinte ale tinerei, „Nu mai am aer”, trimise mamei sale înainte de ajunge pe secția de terapie intensivă au stârnit revoltă în rândul opiniei publice, iar numeroși români le-au distribuit pe rețelele sociale.
Nou protest în fața maternității din Botoșani
Sute de localnici din Botoșani s-au strâns din nou miercuri, în fața maternității din Botoșani, scrie Agerpres. A fost a treia zi la rând în care și-au vărsat nemulțumirea față de modul în care a fost tratată tânăra în spital, sperând ca astfel de lucruri să nu se repete în viitor.
Oamenii au cerut dreptate pentru Alexandra, iar fratele ei a depus o plângere penală. O petiție cu acest titlu a fost lansată în mediul online, strângând până în prezent aproape 20.000 de semnături.
Îți mai recomandăm Sute de oameni au protestat la Botoşani după moartea unei gravide care nu a fost operată la timp. Personalul implicat a fost suspendatÎntre timp, conducerea spitalului a anunțat că medicul de gardă și restul personalului medical cu atribuții în intervalul în care s-a produs drama au fost suspendați.
În schimb, nimeni din conducerea secției de Obstetrică-Ginecologie și nici din conducerea spitalului nu și-a anunțat demisia în acest caz.
Managerul spitalului, Angel Iulian Călin este de profesie contabil, fără experiență în domeniul medical în momentul numirii, în 17 iulie, scrie G4media, care notează că acesta s-a bucurat de susținerea politică a PSD și a șefei organizației locale, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean în subordinea căruia se află spitalul.
Îți mai recomandăm Povestea femeii care a născut pe trotuar în fața spitalului, între indiferență și discriminareMinisterul Sănătății a anunțat că a identificat mai multe nereguli în activitatea secției în noaptea tragediei și a înființat un grup de control coordonat de ministrul Alexandru Rafila, fiind făcute verificări suplimentare din partea Colegiului Medicilor și a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.