Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că 69 de proiecte pentru realizarea de ambulatorii din cele 142 depuse au primit aprobare, acestea urmând să fie finanţate din PNRR. El a menţionat că valoarea totală a investiţiilor se apropie de un miliard de lei, iar proiectele trebuie încheiate până la finalul lui 2024.
Ministrul Sănătăţii a spus că a semnat contractele pentru încheierea unei „etape importante” în ceea ce priveşte partea de investiţii a PNRR.
Rafila a spus că, în total, costul pentru ambulatoriile de specialitate este 686 de milioane de lei fără TVA.
„Proiectul iniţial prevedea pentru un buget de 80 de milioane de euro fără TVA, adică circa 400 de milioane de lei, să dezvoltăm minimum 30 de ambulatorii de specialitate, dintre care 20 trebuiau să fie în zone mai puţin dezvoltate. A existat un apel deschis”, a afirmat ministrul.
„Orice instituţie dorea să dezvolte, o instituţie spitalicească sau autoritate locală care dorea să dezvolte o astfel de structură a putut să aplice. Au existat peste 40 de solicitări din partea diverselor instituţii medicale sau autorităţi locale”.
Rafila a mai spus că în cadrul ambulatoriilor de specialitate se pot realiza investigaţii medicale, iar acestea pot oferi servicii de imagistică medicală, consultaţii multidisciplinare, pot fi implicate în programele de screening.
„De ce este important ambulatoriul de specialitate: pentru că el oferă investigaţii medicale, adică analize de laborator, ecografie, radiologie, consultaţii multidisciplinare. De asemenea, pot fi implicate în programele de screening. Ca urmare a acestor investigaţii, pacientul poate să primească un diagnostic rapid, poate să primească un tratament adecvat. Uneori poate primi tratamentul acasă sau se pot oferi tratamente şi în spitalizare de zi în astfel de ambulatorii”, a arătat Rafila.
În luna ianuarie 2023, Alexandru Rafila a anunțat lista cu cele 27 de unităţi spitaliceşti ce urmează să primească finanţare prin PNRR.