Moțiunea împotriva ministrului Sănătății a fost respinsă de Camera Deputaților

Alexandru Rafila este ministru al Sănătății din noiembrie 2021.

Moțiunea simplă de demitere a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost respinsă miercuri de Camera Deputaților. Unul dintre motivele invocate împotriva sa au fost deplasările în străinătate. Europa Liberă a aflat că acestea au costat peste 31.500 de euro.

Moțiunea, inițiată de peste 50 de parlamentari ai USR și cei ai partidului Forța Dreptei, a fost respinsă cu 161 de voturi „împotrivă”, 89 de voturi „pentru” și 15 abțineri.

Documentul moțiunii, intitulată „Ministrul Rafila - turistul leneș şi cinic care lasă România fără spitale”, a fost dezbătută luni în Camera Deputaților.

„Neglijenţă criminală şi crimă cu premeditare, astăzi, PNL-ul laş, l-a salvat a treia oară pe fiul generalului Alexandru Rafila, şeful securităţii din Arada, care a condamnat la moarte 27 de ţărani din Arad care s-au apus colectivizării”, a spus deputatul USR Emanuel Ungureanu după votul pe moţiune, conform News.ro.

Deputatul USR a mai spus că ministrul Rafila „condamnă la moarte copiii din Arad, refuzându-le o maternitate, un proiect care a fost finanţat de USR prin PNRR”.

Îți mai recomandăm Guvernul a tăiat 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale noi, dar a uitat să anunțe beneficiarii. Unii au licitații în derulare

„Laşii de la PNL Alba trebuie să ştie că Rafila le-a tăiat şansa la viaţă pacienţilor din Alba Iulia, omorând un proiect susţinuit de USR prin PNRR. Braşovenii trebuie să ştie că Rafila, fiul şefului securităţii din Arad, le-a tăiat finanţarea pentru spitalul de pneumoftiziologie şi că acesta este un act criminal cu premeditare”, a mai spus Ungureanu.

„Pacienţii cu cancer din România nu au medicamente şi Registru de Cancer, pentru că PNL, laş, îl lasă în funcţia ministerului Sănătăţii pe cel mai toxic, lenel şi incompetent ministru din istoria României. Sunţeţi o ruşine”, a adăugat deputatul USR.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a răspuns: „Rugaţi-i pe colegii de la USR să vă asculte, că pleacă. Domnul Drulă a plecat”.

Îți mai recomandăm Cum arată o secție oncologică renovată cu fonduri strânse de un ONG. „Fără banii din sponsorizări nu ar exista asemenea proiecte”

La dezbaterea de luni a moțiunii simple, ministrul Alexandru Rafila a declarat că semnatarii demersului continuă să dezamăgească şi acum la fel cum au făcut cât timp au fost la guvernare.

„Minciuni, calomnii repetate, dezinformare sunt ingredientele textului moţiunii depuse împotriva mea”, a mai spus ministrul, deputat PSD.

Cât au costat deplasările în străinătate ale ministrului Rafila

De asemenea, inițiatorii moțiunii i-au reproșat ministrului Alexandru Rafila că „îl enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!”

La dezbaterea de luni din plen, ministrul PSD a răspuns că va participa şi în viitor la activităţile din străinătate la care prezenţa sa este „necesară şi importantă pentru ţară”.

„Reprezentarea cu cinste şi onoare a ţării la reuniuni unde prezenţa ministrului este obligatorie este o datorie, nu o excursie de lux. La fel şi semnarea acordurilor bilaterale care permit inclusiv tratarea pacienţilor români în străinătate şi colaborarea între instituţii medicale”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a transmis la solicitarea Europei Libere că Alexandru Rafila a avut 19 deplasări în strănătate de la preluarea mandatului. Cheltuielile totale ale deplasărilor au fost de peste 156.000 de lei (peste 31.500 de euro).

Diurna a costat peste 14.000 de lei, cazarea a fost 50.000 de lei, transport - aproape 77.000 de lei, iar cheltuielile cu protocolul au fost de aproape 15.000 de lei.