Alexei Navalnîi acuză Kremlinul că vrea să blocheze revenirea lui în Rusia

Opozantul rus Alexei Navalnîi acuză Kremlinul că face tot ce îi stă în putință pentru a preveni revenirea lui în Rusia, dar tot este determinat să se întoarcă. El a afirmat într-un interviu pentru televiziunea americană CBS că vrea să se întoarcă acasă în câteva luni și să își reia munca împotriva corupției.

Navalnîi se află în prezent la Berlin unde se tratează după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip novicioc, de proveniență sovietică.

El a spus că merge pentru recuperare în fiecare zi și încă se simte „puțin din lemn ... pentru că trupul a pierdut toată flexibilitatea”.

Navalny a mai spus că crede că a fost expus otrăvii prin atingerea unei sticle. Agentul chimic nu se afla în interiorul sticlei, ci pe el, a afirmă opozantul rus.

Echipa lui Navalny a declarat luna trecută că o sticlă de apă ridicată din camera sa de hotel din orașul Tomsk, după ce s-a îmbolnăvit, a fost dusă în Germania și pe ea au fost găsite urme de novicioc.

Săptămâna trecută Uniunea Europeană și Marea Britanie au decis să impună sancțiunilor ce însumează blocarea conturilor și interdicții de călătorie împotriva a șase înalți oficiali ruși și a unei entități pentru „tentativă de asasinare” în legătură cu otrăvirea.

Printre oficiali se numără Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), doi miniștri adjuncti ai apărării, Aleksei Kirivoruchko și Pavel Popov, Andrei Yarin și Sergei Kiriyenko din biroul prezidențial, precum și Sergei Menyailo, trimisul președintelui Vladimir Putin la Districtul Federal din Siberia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acuzațiile că Putin a fost responsabil sunt nefondate și inacceptabile. Peskov a numit, de asemenea, sancțiunile aplicate de UE și Marea Britanie drept un „pas deliberat neprietenos față de Rusia”, care va afecta relațiile cu Moscova și va primi un răspuns prompt similar.