Alexei Navalnîi ar fi fost mutat într-una dintre cele mai dure închisori din Rusia

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi apare într-o transmisiune a Serviciului Federal de Penitenciare al Rusiei din colonia din Melekhovo, regiunea Vladimir, în timpul unei audieri, 22 iunie 2023.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost mutat pe 11 decembrie într-o altă închisoare, potrivit serviciului penitenciar din Rusia. El a fost văzut ultima dată de avocații săi pe 6 decembrie. Kremlinul spune că nu are informații despre cel mai cunoscut adversar al lui Vladimir Putin.

Alexei Navalnîi, liderul încarcerat al opoziției ruse, se află în procedura de transfer către o nouă închisoare din altă parte a țării, iar sosirea sa acolo va fi dezvăluită în conformitate cu legea, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus.

Oficiali din domeniul penitenciar rus au declarat în fața unui tribunal din regiunea Vladimir, situată la aproximativ 200 de kilometri est de Moscova, că Navalnîi a fost transferat luni, pe 11 decembrie, de la închisoarea IK-6 la o unitate corecțională situată în afara regiunii.

Transferul era unul așteptat, iar aliații lui Navalnîi se tem că el a ajuns deja într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, conform hotărârii judecătorești din luna august.

În aceste colonii cu regim special sunt ținuți cei condamnați la închisoare pe viață și cei cu condamnări în multiple dosare penale.

Opozantul rus nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la locul în care se află.

„Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN) nu spune unde anume se află acum. Nu știm nimic despre el de zece zile”, a spus avocatul Viaceslav Gimadi.

Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi, în închisoare de peste 3 ani, transferat într-un loc necunoscut

În Rusia, procesul de mutare a prizonierilor poate dura săptămâni, timp în care avocații și familia nu pot afla informații decât atunci când prizonierii ajung la închisoarea de destinație. Transferul implică folosirea unor trenuri concepute cu acest scop.

Sota.vision, o publicație online în limba rusă care publică multe știri din sistemul judiciar, a declarat că o notă despre Navalnîi de la serviciul penitenciar din regiunea Vladimir, unde acesta era deținut a fost citită vineri într-o ședință de judecată.

„Alexei Navalnîi a părăsit Instituția Penitenciară Federală IK-6 din regiunea Vladimir pentru o instituție corecțională situată în afara regiunii Vladimir, în conformitate cu verdictul Tribunalului orașului Moscova din 4 august 2023”, a fost notată citată de publicație.

Sosirea sa la noua instituție, care nu a fost precizată în notă, va fi dezvăluită conform legislației în vigoare, se mai arată în document.

Fondatorul și redactorul-șef al Sota.vision au fost desemnați „agenți străini” de către Kremlin.

Îți mai recomandăm Un avocat al lui Alexei Navalnîi a părăsit Rusia. Alți trei avocați ai opozantului rus au fost arestați

Alexei Navalnîi, un fost avocat care a devenit celebru pentru că l-a ironizat pe președintele rus Vladimir Putin și a acuzat o corupție vastă în jurul acestuia, a fost condamnat în luna august la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani și jumătate pe care îi ispășea deja.

Navalnîi a câștigat admirația opoziției disparate din Rusia pentru că s-a întors voluntar în Rusia din Germania, în 2021, unde fusese tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic.

Opozantul rus spune că a fost otrăvit în Siberia în august 2020. Kremlinul a negat că a încercat să îl ucidă și a spus că nu există dovezi că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

Autoritățile ruse îl consideră pe el și pe susținătorii săi drept extremiști care au legături cu agenția de informații CIA și care încearcă să destabilizeze Rusia. Moscova a scos în afara legii organizația anticorupție a lui Navalnîi, obligându-i pe mulți dintre susținătorii săi să fugă în străinătate.

Îți mai recomandăm Mâna lungă a lui Putin. Cum mor unii ruși după ce intră în conflict cu Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat luni că Washingtonul este profund îngrijorat cu privire la situația lui Navalnăi și că a reamintit autorităților ruse că sunt responsabile pentru ceea ce i se întâmplă.

Kremlinul, care a declarat că nu urmărește mișcările prizonierilor individuali, a transmis autorităților americane să își vadă de treaburile lor.

Întrebat vineri dacă Kremlinul deținea informații despre ce i se întâmplă lui Navalnîi, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a răspuns: „Nu. Repet din nou: nu avem capacitatea, dreptul sau dorința de a urmări soarta acelor prizonieri care își ispășesc pedepsele din ordinul unei instanțe”.

Articol scris cu ajutorul relatărilor RFE/RL și Reuters.