Ministerul ceh de Externe a declarat pe 16 februarie că, alături de alte 22 de națiuni, a nominalizat-o pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, care a fost reținută de oficiali de securitate în Rusia de mai bine de 120 de zile, pentru Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO/Guillermo Cano 2024.
Premiul, creat în 1997, se acordă anual și onorează o persoană sau un grup de oameni care au o contribuție „remarcabilă” la apărarea și promovarea libertății presei pe tot globul, în ciuda „pericolului și persecuției” cu care se confruntă.
Alsu Kurmașeva, jurnalistă din Praga a RFE/RL, care deține dublă cetățenie americană și rusă, este ținută în custodia rusă din 18 octombrie, sub acuzația de încălcare a așa-numitei legi „agenților străini”.
În ciuda faptului că a petrecut aproximativ patru luni în arest, Departamentul de Stat al SUA încă nu a desemnat-o ca fiind deținută pe nedrept, așa cum a făcut-o pe alți cetățeni americani deținuți în Rusia.
Desemnarea ar ridica profilul cazului împotriva Alsu Kurmașeva, etichetându-l efectiv drept motivat politic.
Alți doi cetățeni americani deținuți de Rusia - reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan - au fost desemnați ca deținuți pe nedrept.
Alsu Kurmașeva, care a lucrat pentru Serviciul Tătar-Bașkir al RFE/RL timp de aproximativ 25 de ani, a părăsit capitala cehă la mijlocul lunii mai din cauza unei urgențe familiale în Tatarstanul ei natal, una dintre numeroasele republici ale Rusiei.
Ea a fost reținută pentru scurt timp în timp ce își aștepta zborul de întoarcere pe 2 iunie 2023, pe aeroportul din Kazan, unde i-au fost confiscate ambele pașapoarte și telefonul. După cinci luni în așteptarea unei decizii în cazul ei, Alsu Kurmașeva a fost amendată cu 10.000 de ruble (109 USD) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse.
În imposibilitatea de a părăsi Rusia fără documentele ei de călătorie, Alsu Kurmașeva a fost reținută din nou în octombrie și de această dată a fost acuzată de neînregistrarea ca „agent străin”. Două luni mai târziu, ea a fost acuzată de răspândirea unor minciuni despre armata rusă.
Alsu Kurmașeva a scris recent din celula ei din închisoarea din orașul rus Kazan că detenția ei „devine încet, dar sigur, mai puțin suportabilă”.
Mulți critici și grupuri de drepturi spun că așa-numita lege „agenților străini” este folosită de Kremlin pentru a reprima orice disidență.
Moscova a fost acuzată că i-a reținut pe americani pentru a le folosi drept monede de schimb pentru rușii aflați în închisoare în Statele Unite.
Alsu Kurmașeva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL -Andrey Kuznechyk, Ihar Losik și Vladyslav Yesypenko sunt ceilalți trei - în prezent încarcerați pentru acuzații legate de munca lor.
Losik, blogger și colaborator pentru Serviciul Belarus al RFE/RL, a fost condamnat în decembrie 2021 pentru mai multe acuzații, inclusiv „organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică” și condamnat la 15 ani de închisoare.
Îți mai recomandăm Rusia prelungește arestarea jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmașeva cu încă două luniKuznechyk, editor web pentru Serviciul Belarus al RFE/RL, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. El a fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.
Yesypenko, un dublu cetățean ucrainean-rus care a contribuit la Crimeea. Realities, o platformă regională de știri al Serviciului ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost condamnat pentru „deținerea și transportul de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.
Îți mai recomandăm 100 de zile de când jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva a fost arestată în Rusia