Alte 24 de cazuri cu noua tulpină a COVID-19. Avertisment: poate deveni predominantă în România

Tot mai multe cazuri cu tulpina britanică a virusului sunt descoperite în România

Din 90 de probe alese aleatoriu de personalul medical din unitățile private ale companiei MedLife, 24 conțineau noua tulpină provenită din Marea Britanie.

UPDATE Ministerul Sănătății a fost informat astăzi de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile că au fost raportate 27 de cazuri noi de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK - linia genetică B.1.1.7, astfel:
- 17 cazuri în municipiul București;
- 2 cazuri în județul Ilfov;
- 2 cazuri în județul Cluj;
- 2 cazuri în județul Vâlcea;
- 1 caz în județul Timiș;
- 1 caz în județul Caraș-Severin;
- 1 caz în județul Galați;
- 1 caz în județul Mureș.
___________________________________________________________

Sunt șanse din ce în ce mai mari ca această tulpină să devină dominantă în România, atrag atenția specialiștii MedLife. Concluzia a apărut în urma unui studiu făcut de compania privată. 24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie au fost descoperit pe teritoriul României de specialiștii MedLife, în urma probelor prelucrate în perioada 25-29 ianuarie.

Specialiștii MedLife trag un semnal de alarmă. ”Șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam”, se precizează într-un comunicat al companiei.

De altfel, până acum, numărul pacienților cu noua tulpină identificați pe teritoriul României se dublează, ajungând la un total de 52 de cazuri. ”Pănă în prezent pe teritoriul României au fost secvețiate în total peste 560 de probe, dintre care 404 de către divizia de cercetare MedLife, respectiv un procent de cca 75%”, anunță reprezentanții MedLife

Cele 24 de probe care conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie provin din București, 19 probe, din Cluj, 2 probe, din Tecuci, 1 probă, Reșița, 1 probă și Timișoara 1 probă.

“Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.