M. Ciolacu și N. Ciucă, în vizită la Chișinău, după rocada guvernamentală: „Am venit ca la un frate geamăn”

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu și alți lideri ai Republicii Moldova, la Chișinău.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au călătorit la Chișinău în prima lor vizită oficială de la rocada guvernamentală, dând asigurări că România va continua să sprijine R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Premierul Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-au întâlnit cu președinta Maia Sandu, care le-a mulțumit pentru sprijinul constant al României.

Într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, Nicolae Ciucă a vorbit despre beneficiile obținute de România ca parte a Uniunii Europene și a NATO. El a subliniat că este important ca cetățenii R. Moldova să cunoască aceste avantaje.

„Putem să discutăm și despre apartenența la NATO. Sunt elementele de securitate pe care o astfel de organizație o asigură. Și, în proximitatea războiului din Ucraina, cetățenii au nevoie să se simtă protejați, să simtă că există structuri și există instrumente prin care se poate asigura siguranța și securitatea deplină”, a spus Ciucă.

El a dat asigurări că România va ajuta R. Moldova în alinierea legislației naționale la cea europeană și pentru deschiderea negocierilor de aderare. Șeful Legislativului de la Chișinău a mulțumit pentru sprijinul oferit în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene.

„Am stabilit cum vom mobiliza expertiza mai țintit pentru anumite proiecte, astfel încât și din partea noastră să fie așteptările cât mai clare, ceea ce o să permită colegilor din Senat și din Camera Deputaților să mobilizeze expertiza pe domenii și proiecte concrete de asistență juridică”, a precizat Grosu.

Concomitent, la sediul guvernului moldovean, au făcut declarații comune prim-miniștrii R. Moldova și României. Ca și în cazul lui Ciucă și Grosu, ei nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat că relațiile dintre cele două țări se consolidează tot mai mult, prin proiecte de infrastructură, o bună parte dintre care vor fi finanțate de la București.

Îți mai recomandăm Raport intermediar: R. Moldova a îndeplinit mai multe condiții pentru aderarea la UE decât Ucraina și Georgia

„Am discutat cele nouă proiecte din tranșa a doua din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de România. Bugetul acestora constituie 28 de milioane de euro”, a spus Recean, precizând că acești bani vor contribui la dezvoltarea localităților din R. Moldova.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, la viitoarele ședințe de guvern de la București, se vor aloca bani pentru proiecte ce privesc apa potabilă și canalizarea, astfel „ca satele din R. Moldova sa devină europene”. El a adăugat că, mai târziu, cetățenii R. Moldova vor resimți și rezultatele din fondurile de pre-aderare care vor fi oferite de Uniunea Europeană.

Ciolacu a mai susținut că România și R. Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor războiului și a spus că în vizita sa la Chișinău are „sentimentul ca a venit acasă, că a venit la un frate geamăn, nu la un frate mai mare sau mai mic”.

Aceasta este prima vizită oficială a premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, după au făcut schimb de funcții.

Îți mai recomandăm Interviu | Mircea Geoană, adjunctul șefului NATO: Ipoteza că R. Moldova poate sta bine și cu rușii și cu Occidentul este periculoasă