Ambasada Afganistanului de la Londra a fost închisă după ce diplomații săi au fost concediați de conducerea talibană a țării, a anunțat ministerul de Externe al Marii Britanii. Marea Britanie nu recunoaște guvernul condus de talibani.
De cealaltă parte însă, ambasadorul afgan, Zalmai Rassoul, a spus că decizia a fost luată „pe baza cerințelor autorităților țării gazdă”.
Nici guvernul britanic, nici ambasadorul nu au precizat ce se va întâmpla cu personalul ambasadei, dar o sursă de la ambasada afgană care a vorbit cu RFE/RL a declarat că guvernul britanic a acordat personalului ambasadei 90 de zile pentru a părăsi țara sau a solicita azil politic.
Potrivit sursei, ministerul de Externe britanic ar fi precizat că clădirea ambasadei nu va fi predată talibanilor. Mai mult, guvernul britanic nu va permite înființarea unei reprezentanțe politice sau a unui consulat afgan până când Afganistanul nu va avea un guvern recunoscut internațional.
Închiderea ambasadei Afganistanului lasă cetățenii afgani din Marea Britanie fără servicii diplomatice și cu greutăți în a obține mai ales noi acte de identitate.
Diplomații care au lucrat ca funcționari ai fostului guvern, susținut de Occident, au fost rămas cu un statut incert când talibanii au ocupat Kabulul și au revenit la putere în august 2021. Cu toate acestea, multe ambasade din Europa și din lume au continuat să funcționeze.
Însă acum, pe lângă ambasada de la Londra. și reprezentanța diplomatică a Afganistanului din Norvegia a anunțat că își va înceta activitățile începând cu 12 septembrie.
Administrația talibană de la Kabul a anunțat în iulie că nu mai recunoaște misiunile diplomatice înființate de fostul guvern susținut de Occident și că documentele emise de ambasadele din Marea Britanie și din alte 13 țări europene nu sunt valide.
Mulți lideri talibani sunt sub sancțiuni și nicio țară nu îi recunoaște oficial ca conducători legitimi ai Afganistanului. Cu toate acestea, unele țări, mai ales din Asia și Orientul Apropiat, păstrează misiuni diplomatice active la Kabul: Pakistan, Turcia, Qatar și China.
Îți mai recomandăm Talibanii, de trei ani la putere în AfganistanEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.