Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat stabilirea unui regim de sancțiuni al UE pentru nerespectarea drepturilor omului, pe care unii îl numesc drept versiunea proprie a UE pentru Legea Magnitsky.
Miniștrii de Externe din UE vor oficializa decizia la întâlnirea pe care o vor avea pe 7 decembrie înainte ca mecanismul să intre efectiv în vigoare de Ziua Drepturilor Omului, pe 10 decembrie.
Nici o persoană fizică sau entitate nu va fi sancționată imediat, au spus mai mulți oficiali ai Uniunii familiarizați cu dosarul, dar este posibil ca unele nume să fie anunțate la începutul anului 2021.
Sancțiunile vor consta în blocarea conturilor bancare și în restricții de călătorie și se vor putea aplica atât pentru actorii statali, cât și non-statali din întreaga lume.
Potrivit unui document de lucru văzut de corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, sancțiunile se pot aplica persoanelor și entităților pe care blocul comunitar le consideră responsabile pentru acte de genocid, crime împotriva umanității, tortură, tratamente sau pedepse inumane sau degradante, sclavie, condamnări extrajudiciare și sumare sau execuții și ucideri arbitrare, dispariții forțate de persoane și arestări sau detenții arbitrare.
Sancțiunile pot fi impuse și persoanelor implicate în traficul de ființe umane, abuzuri ale drepturilor omului, violențe sexuale și de gen, încălcări sau abuzuri ale libertății de întruniri pașnice, precum și libertății de asociere, de opinie și de religie dacă se consideră că abuzurile sunt „răspândite și sistematice”.
Statele Unite au adoptat Legea Magnitsky în 2012, impunând sancțiuni mai multor oficiali ruși și le-au extins în 2016 pentru a include și persoane din alte națiuni.
Legea Magnitsky este o lege bipartinică aprobată de Congresul SUA și promulgată de către președintele Barack Obama în decembrie 2012, vizând pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea contabilului fiscal rus Serghei Magnitsky într-o închisoare din Moscova în 2009.
În 2009, Serghei Magnitsky a murit într-o închisoare din Moscova, după ce investigase o fraudă de 230 de milioane de dolari care implica oficiali fiscali ruși. Ca urmare, Magnitsky însuși a fost acuzat de comiterea fraudei și închis. În timp ce se afla în închisoare, Magnitsky se îmbolnăvește de pancreatită și colecistită, dar i se refuză tratamentul medical timp de câteva luni. După aproape un an de închisoare, este bătut în arest până la moarte.
Din 2016, legea se aplică la nivel global, autorizând guvernul american să sancționeze pe acei oficiali pe care îi consideră că au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA.