Ambasadorul României în SUA explică în ce condiții s-ar putea crea o prezență maritimă regulată, rotațională, în Marea Neagră

Your browser doesn’t support HTML5

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, spune că în caz de nevoie, Turcia ar putea lua în calcul accesul navelor NATO în Marea Neagră. Senatul SUA a aprobat săptămâna trecută un proiect în care cere administrației americane să lucreze cu NATO pentru a crea o prezență maritimă în Marea Neagră.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, spune că la nivel internațional, se poartă discuții „pe multiple planuri și la multe niveluri” privind modul în care navele militare ale Alianței Nord Atlantice ar putea reveni în Marea Neagră. Senatul SUA a aprobat săptămâna trecută, un proiect de lege care cere administrației să lucreze cu NATO și aliații pentru a crea o prezență maritimă regulată, rotațională în Marea Neagră. Reprezentantul României în SUA spune că în opinia sa, în caz de nevoie, „Turcia, fiind țară membră a NATO și un aliat important al Statelor Unite, cred că va putea lua în considerare și această soluție în funcție, evident, de situația de securitate și dacă o eventuală escaladare a acestui război ar impune acest lucru”.

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa își va folosi autoritatea asupra strâmtorilor turcești așa cum e prevăzut în Convenția Montreux din 1936. Liderul de la Ankara motiva gestul prin nevoia de a evita escaladarea crizei. Documentul dă dreptul Turciei să oprească accesul navelor militare în Marea Neagră și să le permită celor civile să circule.

Încă de dinainte de invadarea Ucrainei, Rusia a militarizat estul Mării Negre și nicio navă militară a aliaților din NATO nu a mai intrat în această zonă.