Poliția din Bacău a deschis dosar penal pentru cercetarea situației de ieri, de la Valea Izului, când îmbrânceli între etnici români și unguri au dus la forțarea și, ulterior, distrugerea porții de intrare în cimitirul eroilor de la Valea Uzului.
"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a efectuat lucrările specifice necesare identificării criminalistice. Având în vedere aspectele constatate la faţa locului, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere", a anunțat Jandarmeria într-un comunicat.
Peste 1000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, agenției Mediafax, că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.
Îți mai recomandăm Scandalul de la Cimitirul din Valea Uzului între români și maghiari continuăUlterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.
Pe de altă parte, la nivel diplomatic, se înregistrează tensiuni, după ce ambasadorul român în Ungaria, Marius Lazurca, a refuzat să se prezinte la Ministerul de Externe de la Budapesta.
Ambasadorul României în Ungaria, convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a da explicații despre incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a refuzat să se prezinte și "a refuzat dialogul într-un mod fără precedent în diplomaţie", a declarat vineri, la Budapesta, Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, responsabil de relaţia cu Parlamentul, scrie agenția ungară de presă MTI. De asemenea, oficialul ungar a subliniat că "Ungaria aşteaptă din partea României să investigheze temeinic acest caz ruşinos şi să ofere o explicaţie credibilă cu privire la modul în care au putut avea loc aceste evenimente".
Secretarul de stat a subliniat că după ce joi seara "extremiştii români au devastat cimitirul militar maghiar şi a avut loc o provocare anti-maghiară", Guvernului României i s-a transmis o notă de protest, iar mai târziu ambasadorul României a fost convocat la minister, însă a refuzat, invocând "un ordin venit de la centru" și, "lăsând la o parte orice fel de curtoazie sau prietenie".
"Pentru Ungaria este, în continuare, primordial să aibă o relaţie corectă şi bună cu România, astfel încât maghiarii şi românii să poată convieţui în pace în Transilvania. De aceea, în ultima vreme am făcut compromisuri serioase, având în vedere mereu ce anume serveşte cel mai bine scopului ca maghiarii transilvăneni să prospere în locul lor natal", a mai susținut secretarul de stat, citat de MTI.
Convocarea ambasadorului român vine după o discuție care a avut loc joi, de ziua eroilor, între miniștrii de externe ai celor două țări. Teodor Meleșcanu i-a cerut lui Péter Szijjártó, să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”, potrivit unui comunicat al MAE român.
Incidentele de la Valea Uzului au fost și pretextul pentru care înainte de alegerile europarlamentare UDMR a rupt protocolul de susținere a Guvernului PSD-ALDE în Parlament. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a cerut, joi, după incidentul de la Valea Izului, demiterea ministrului de interne Carmen Dan și a prefectului de Harghita, cărora le reproșează că nu au fost capabili să asigure ordinea publică, motiv pentru care ”au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului”.
De altfel, UDMR a condamnat „ferm” orice act de violență și le-a cerut autorităților să îi găsească pe cei care au folosit violența fizică și au pătruns cu forța în cimitir, distrugând poarta de acces și rupând crucile de pe morminte.