Ambasadorul Rusiei în SUA, rechemat de la post după declarațiile lui Biden despre Putin

Președintele rus Vladimir Putin, pe 23 decembrie 2020, la o reuniune comună a Consiliului de Stat al țării și a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale

Rusia l-a rechemat miercuri pe ambasadorul său în Statele Unite, la Moscova, pentru consultări cu privire la viitorul legăturilor dintre SUA și Rusia, după ce președintele american Joe Biden a declarat că Vladimir Putin va „plăti un preț” pentru presupusul său amestec în alegerile prezidențiale din SUA, relatează Reuters.

Ministerul rus de Externe a declarat că l-a chemat pe ambasadorul său, Anatoli Antonov, înapoi la Moscova pentru a discuta despre viitorul relației Rusiei cu Statele Unite.

Măsura a fost luată pentru a se asigura că legăturile bilaterale nu se degradează iremediabil, a spus acesta.

Important pentru noi este să stabilim modalitățile prin care relațiile dificile ruso-americane, pe care Washingtonul le-a condus într-o fundătură în ultimii ani, ar putea fi rectificate", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

„Suntem interesați să prevenim degradarea lor ireversibilă dacă americanii recunosc riscurile implicate”.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus miercuri că omologul său rus, Vladimir Putin, este un „ucigaș” fără suflet care va „plăti un preț” în curând pentru că a încercat să se amestece în alegerile prezidențiale de anul trecut, din SUA.

Îți mai recomandăm Biden spune că Putin va „plăti un preț” pentru amestecul său în alegerile din SUA

„Va plăti un preț", a declarat Biden pentru ABC News într-un interviu difuzat pe 17 martie. Când a fost întrebat de intervievatorul George Stephanopoulas care vor fi consecințele, Biden a răspuns: „Veți vedea în scurt timp".

Aceste afirmaţii au fost denunţate la Moscova ca un „atac'' împotriva Rusiei şi ca o „insultă'' împotriva poporului rus.

Interviul cu Joe Biden a fost difuzat la câteva ore după ce raportul Serviciilor de Informații ale SUA a stabilit că Putin „a autorizat, iar o serie de instituții guvernamentale rusești au pus în practică, operațiuni de influențare menite să denigreze candidatura președintelui Biden și Partidul Democrat și să îl sprijine pe fostul președinte, Donald Trump, subminând încrederea publicului în procesul electoral și amplificând divizarea socio-politică din Statele Unite.

Întrebat dacă crede că Putin este un ucigaș, Biden a răspuns: „Mmm hmm, da”.

Kremlinul a respins deja concluziile raportului, spunând că acuzațiile sunt „absolut nefondate”.

Rusia „nu s-a amestecat” în alegeri și „nu a fost implicată în campanii împotriva niciunuia dintre candidați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Raportul Serviciilor de Informații ale Statelor Unite arată că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a autorizat operațiuni de influențare a opiniei publice din SUA împotriva candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidențiale de anul trecut, Joe Biden.

Documentul precizează că atât Rusia cât și Iranul au organizat operațiuni de transmitere a unor informații false sau greșite, menite să influențeze rezultatul alegerilor din SUA.

Spre deosebire de 2016, mai arată raportul, în 2020, serviciile de informații ale SUA nu au sesizat tentative cibernetice ale Rusiei pentru accesarea infrastructurii electronice a alegerilor. Nu au existat indicii că actorii străini au încercat să influențeze aspectele tehnice ale votului. Acțiunile au vizat, în esență, influențarea opiniei publice.

Îți mai recomandăm Alegerile din SUA: Vladimir Putin ar fi încercat să-i convingă pe americani să-l voteze pe Trump

Strategia Moscovei s-a axat în principal pe folosirea unor persoane asociate serviciilor rusești de informații, inclusiv a unor apropiați ai președintelui Trump, pentru distribuirea anumitor mesaje menite să influențeze publicul.

De exemplu, personalități ucrainene asociate serviciilor rusești au distribuit informații false sau greșite despre presupuse acte de corupție care l-ar fi implicat pe președintele Biden și pe fiul acestuia Hunter. Guvernul Ucrainei nu ar fi fost implicat în aceste demersuri.

Chiar și după alegerile din noiembrie, arată raportul, actori asociați Rusiei au continuat să amplifice mesaje care puneau la îndoială rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden și îl denigrau atât pe acesta, cât și Partidul Democrat.