„România se află în punctul de a scăpa de ultimele cătuşe ale comunismului şi corupţiei”, pentru asta, însă, are nevoie de liderii comunității de business, pentru a deveni puternică, „vibrantă social”, o țară care respectă statul de drept. ”Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit”, a avertizat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, în primul său discurs ținut vineri, la Forumul CEO organizat joi de Camera de Comerț Româno-Americană (AmCham).
Ambsadorul Adrian Zuckerman a repetat în discursul său de zece ori termenul „corupție” și de trei ori „baroni” și „elite corupte”.
„Preşedintele Trump, poporul american, împreună cu mine şi cu toţi membrii ambasadei, ne-am angajat să lucrăm cu preşedintele Iohannis, cu guvernul României şi cu dumneavoastră, să facem din acest an Anul Renaşterii României”, a mai spus Zucherman.
Ambasadorul SUA în România a făcut referire la răul făcut de comunism, ca resursă a acestor legături vicioase și a vorbit de „corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi”.
”Comunismul a distrus toate ţările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. Comunismul nu face nimic pentru a ajuta săracii şi persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare. Comunismul creează şi susţine un sistem endemic al corupţiei. Acum, revoluţia care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes”, spune Zuckerman, el însuși o victimă a comunismului, care a părăsit împreună cu familia sa România pe când avea doar nouă ani.
România, spune ambasadorul „a suferit prea mult timp” şi i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să ajute pentru a se pune capăt acestei suferințe.
Ambasadorul Zuckerman s-a referit în termeni apăsați și la modificările legilor penale făcute de guvernele anterioare, „concepute cu intenţii greşite” și care trebuie corectate în așa fel încât să nu permită ”infractorilor” să păstreze „câștiguri obținute ilicit”.
„Elitele, baronii corupți şi conexiunile politice nu ar trebui să reprezinte un refugiu”, a completat acesta.
Adrian Zuckerman a transmis un mesaj deosebit de dur și la adresa companiei chineze Huawei, despre care a spus că reprezintă „o companie străină distructivă”, „un pericol pentru securitatea națională a fiecărei țări” și „o cale greșită”.
Îți mai recomandăm Adrian Zuckerman: „Să construim un viitor 5G sigur”
Discursul integral al Ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman
„Este o plăcere să mă aflu aici în această dimineaţă, la Forumul CEO al Camerei de Comerţ Americană din România. Aştept cu nerăbadare să continui relaţia apropiată pe care ambasada o are cu AmCham, pentru a întări parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România, lucrând împreună să îmbunătăţim climatul de business de aici, să creem un mediu de afaceri transparent, predictibil şi de bun simţ. România se află în punctul de a scăpa de ultimele cătuşe ale comunismului şi corupţiei. Dumneavoastră, liderii comunităţii de business, aveţi oportunitatea de a ajuta România să devină puternică din punct de vedere economic, vibrantă din punct de vedere social, o societate care respectă statul de drept.
Preşedintele Trump, poporul american, împreună cu mine şi cu toţi membrii ambasadei, ne-am angajat să lucrăm cu preşedintele Iohannis, cu guvernul României şi cu dumneavoastră, să facem din acest an Anul Renaşterii României. Acum este momentul ca România să devină un lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţei, finanţelor, sănătăţii, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, de energie şi industriei. România este gata să-şi declanşeze adevăratul potenţial economic, dar poate face acest lucru doar prin adoptarea unor legi şi reguli de bun simţ pentru afaceri şi punând capăt corupţiei endemice. Toate acestea vor conduce la beneficii economice enorme şi la prosperitate.
Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Comunismul a distrus toate ţările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. Comunismul nu face nimic pentru a ajuta săracii şi persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare. Comunismul creează şi susţine un sistem endemic al corupţiei. Acum, revoluţia care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes. România a suferit prea mult timp şi dumneavoastră puteţi ajuta să se pună capăt acestei suferinţe.
Distrugerile produse încă nu au fost reparate şi pot fi adâncite. România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii nu pleacă pentru că pot câştiga mai mulţi bani în altă parte, ci pleacă pentru că îşi pierd speranţa. Şi-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi. Acesta este momentul să le arătăm că România poate şi va face ceea ce este drept şi corect.
Privatizarea este necesară. Un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăţie şi prosperitate pentru toată lumea. Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piaţa liberă şi competiţia, dar, mai important, păstrează corupţia vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare, care să ducă la dezvoltare şi să promoveze o economie concurenţială. Transparenţa în afaceri şi responsabilitatea sunt primordiale.
De exemplu, România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislaţia raţională şi aplicarea legii ar fi respectate. Totuşi, foarte puţine resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient şi economic. Corupţia din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafeţe de pădure virgină şi provocând daune mediului. Un plan eficient şi legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar şi beneficii pentru mediu. La fel, extracţia de petrol şi gaze este la un nivel foarte redus faţă de cum ar trebui să fie. Legile de funcţionare şi cele fiscale stabile şi de bun simţ ar aduce României venituri enorme din gaz şi petrol şi nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte ţări europene şi mai departe.
De asemenea, există multe companii deținute sau controlate de străini care nu pot fi trase la răspundere sau nu sunt transparente. Huawei este un prim exemplu al unei astfel de companii străine distructive. Huawei reprezintă o cale greșită! Huawei a fost pusă sub acuzare săptămâna trecută în Statele Unite pentru diferite acțiuni precum furtul de tehnologie de la concurenții săi, obținând beneficii clare de pe urma muncii de cercetare și a activității altor companii. Nicio afacere nu poate concura în condiții de joc inechitabil cu un competitor care fură inovațiile altora și apoi îşi reduce prețurile. Acest model de afaceri distruge concurența și subjugă oamenii unui monopol. Mai mult, Huawei este un pericol pentru securitatea națională a fiecărei țări care folosește dispozitive electronice. Toate informațiile colectate devin cu uşurinţă disponibile și sunt transmise guvernului comunist chinez.
Poporul român știe prea bine cum este să trăieşti într-un regim comunist care spionează fiecare persoană în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut, în fiecare secundă, peste tot. Doar spune nu! Huawei este o cale greșită. Pentru a realiza o creștere economică, România trebuie să asigure un sistem judiciar și penal de încredere și transparent. Nu numai că modificările anterioare, concepute cu intenţii greşite şi menite să relaxeze legislaţia penală, trebuie să fie redresate, dar și aplicarea completă, promptă, corectă și constantă a legilor existente trebuie să fie, de asemenea, o prioritate. Infractorii nu ar trebui să aibă capacitatea de a păstra câștiguri obținute ilicit. Elitele, baronii corupți şi conexiunile politice nu ar trebui să reprezinte un refugiu. Statele Unite s-au angajat să ajute România să scape de flagelul corupției și de durerosul trafic de persoane.
M-am întâlnit cu mulți miniștri ai guvernului. Cu toții au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moștenit în noiembrie 2019. Doar un exemplu, ministrul finanțelor a constatat că guvernul anterior păstra două contabilităţi paralele și nu plătise cele mai multe facturi pentru servicii prestate de aproape un an. Alți miniștri au găsit condiții similare, proiecte nefinalizate și ministerele golite de oamenii cinstiți care lucrează din greu şi care sunt esențiali pentru a conduce guvernul în mod corespunzător.
Președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislație nouă pentru a reduce corupția astfel încât să protejeze toți românii. Poporul român a îndurat destul. Acum este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai.
Poporul român ar trebui să trăiască, de asemenea, în siguranță, fără teamă de forțele maligne străine. Statele Unite vor continua să sprijine deplin armata română în angajamentele de apărare a țării în faţa tuturor amenințărilor externe. Rolul crucial al României în NATO, în apărarea flancul estic al Europei, nu poate fi subestimat. Statele Unite vor continua să fie aliatul ferm al României şi al NATO, și vor asigura pe deplin securitatea României.
Am mari speranțe când stau astăzi aici. Sper că fiecare dintre voi, precum şi firmele pe care le reprezentaţi, vă veţi reasuma obligaţia faţă de valorile fundamentale ale democrației, ale statului de drept și ale transparenței. Sunteți liderii celor mai mari companii din România. Începeți să implementați modelul de guvernare corporativă necesar piețelor libere, transparenței și concurenței. Succesul de care s-a bucurat Clujul în sectorul tehnologiei și fluxul rezultat de oameni veniţi din Europa de Vest demonstrează puterea de dezvoltare economică a firmelor private, atunci când concurenţa este liberă și corectă.
Sper, de asemenea, ca românii să rămână în România sau să revină acasă – împreună puteţi construi măreţia României. Ei, românii care și-au dorit un viitor mai bun, şi-au spus cuvântul în octombrie anul trecut împotriva corupției. Îi îndemn să continue să îşi spună cuvântul și să nu înceteze să viseze un viitor mai bun. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a face România o ţară de care generațiile viitoare să fie mândre. Președintele Trump și Statele Unite s-au angajat să ajute România să-și atingă potențialul maxim. Sunt mândru să spun că poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american.
Domnul să vă binecuvânteze.”
(sublinierile aparțin redacției)
Îți mai recomandăm Portretul unui ambasador american numit politic. Adrian ZuckermanAdrian Zuckerman, nu doar un ambasador. Cine este el și de ce este atât de legat emoțional de destinul României
Adrian Zuckerman a emigrat din România împreună cu familia, pe când avea doar 9 ani, suficient cât să-și amintească foarte bine experiența românească și momentul plecării din țară, pe care a redat-o în discursul său susținut la audierile din iunie trecut în Comisia de relații externe a Senatului american. Zuckerman l-a înlocuit pe Hans Klemm, care și-a încheiat mandatul de ambasador în decembrie trecut.
La audierea sa din 20 iunie 2019 în comisia de relații externe a Senatului american, Zuckerman a venit însoțit de fiica sa, Natalie, căreia a spus că i-a transmis moștenirea românească a familiei. El a relatat despre momentul părăsirii României și despre foamea, frigul, sărăcia și umilințele îndurate de părinții săi, Emil și Aura, din partea regimului comunist. Tatăl, cu rezultate recunoscute internațional în cercetarea epilepsiei, iar mama cu cercetări în domeniul endocrinologiei. Părinților săi le-au fost confiscate proprietățile și au fost decăzuți din funcțiile academice după ce au făcut cerere de emigrare ca să-i asigure copilului Adrian un viitor mai bun.
Au plecat din țară cu hainele de pe ei, pentru că nu li s-a permis să ia altceva, și cu două batoane de salam, și acelea procurate cu greu.
La momentul audierii din Senatul american, Zuckerman a relatat, cu vocea gâtuită de emoție, și despre momentul căderii comunismului în România, pe care a spus că l-a urmărit cu sufletul la gură în decembrie 1989, ”o zi la care am sperat întotdeauna, dar nu am crezut că voi trăi să o mai văd vreodată”.
De asemenea, a spus că părinții săi „au apreciat valorile americane” și au avut permanent credința că doar „prin muncă grea” poți avea un viitor mai bun” și au prețuit importanța acordată în spațiul american „libertății de exprimare” și „respectul maxim acordat libertății și drepturilor individuale”.
„S-au asigurat că voi ști mereu și că îmi voi aminti să apreciez și să trăiesc după aceste principii pentru care ei au luptat din greu”, a spus el.
- „Dacă voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile împotriva corupției din România”, a mai declarat el în cadrul acelorași audieri.
- „Lupta împotriva corupției și sprijinirea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea și siguranța României pe termen lung”, a mai spus el.
Adrian Zuckerman are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).