Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Suntem mândri că am putut oferi asistență Guvernului României

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, a transmis marți seară un mesaj, după ce SUA au sprijinit România pentru realizarea celui de-al treilea zbor SAC C-17, cu 45 de tone de echipamente medicale, care ajung în această noapte în România, de la Seul.

Costurile misiunii de zbor, făcut cu o aeronavă C-17 Globemaster III, cu sprijin NATO, sunt plătite de SUA în sprijinul guvernului României.

  • „Suntem mândri că am putut oferi asistenţă Guvernului României pentru transportarea resurselor extrem de necesare din Coreea de Sud în România. Doresc să mulţumesc echipei SAC (Capabilitatea de transport aerian strategic) pentru asumarea acestei misiuni importante.
  • Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite şi România nu a fost niciodată mai puternic şi aduce beneficii popoarelor noastre în numeroase domenii. ​Vom continua să consolidăm şi să extindem parteneriatul nostru nu doar în timpul acestei crize, ci şi reconstruindu-ne economiile”, a transmis ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți că a solicitat Unității Multinaționale de Transport Strategic, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei noi misiuni aeriene de urgență, pentru realizarea celui de al treilea transport aerian, cu 45 de tone de echipamente de protecție medicală, de la Seul la București.

Misiunea de zbor, ale cărei costuri sunt acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României, este executată cu o aeronavă C-17 Globemaster III.

Echipamentele, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în România.

Acesta este cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere, pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus a fost o premieră în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic.

Aeronava va ateriza pe Aeroportul Otopeni în noaptea de 7 spre 8 aprilie.​

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU și, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, acestea vor fi distribuite și alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative aflate în teren.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care cuprinde, în prezent, alături de România, alte nouă țări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria, și două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda și Suedia.