Compania Meta a fost amendată cu 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor din Uniunea Europeană. Facebook, care ține de Meta, este obligat să oprească transferul de date ale utilizatorilor europeni către Statele Unite.
Decizia din acest caz se referă doar la Facebook și nu la celelalte companii Meta, Instagram și WhatsApp.
Compania a anunțat că va contesta decizia autorităților irlandeze, iar că serviciile Facebook în Europa nu vor fi afectate pe termen scurt.
Autoritățile din Irlanda, unde se află sediul regional al Meta, au dat în judecată compania pentru procedurile prin care aceștia transferau datele europene către SUA.
Cazul a ieșit la lumină după ce datele personale a peste 533 de milioane de utilizatori din mai mult de 100 de țări au fost găsite pe un site de hackeri.
Autoritățile europene consideră că acest transfer de date le-ar permite celor din guvernul american să acceseze informațiile europenilor. Acest lucru ține de o hotărâre judecătorească UE, conform căreia datele transmise în SUA nu sunt protejate suficient de bine de agențiile de inteligență americane.
Autoritățile europene și cele americane sunt în cursul de a negocia un acord bilateral cu privire la procesarea datelor europene, care se bucură de un grad mai mare de protecție sub jurisdicția UE.
Îți mai recomandăm Cum poți renunța de bună voie la dreptul de a avea o viață privatăAmenda, dată de către Comisia pentru protecția datelor din Irlanda, este o sumă-record. Cea mai mare amendă acordată în UE unei firme de tehnologie până la acest moment a fost de 746 de milioane de euro, când Amazon a încălcat GDPR.
Meta mai primise în trecut amenzi de sute de milioane de euro pentru încălcarea GDPR.
Reprezentanții Meta spun că gigantul de tehnologie este pus la înaintare în lupta transatlantică pentru gestionarea datelor, în timp ce sute de alte companii folosesc aceleași proceduri.